اصطلاح «در و تخته جور شدن» غالباً در مورد ازدواج به كار میرود و در میان عموم مردم با این موضوع استفاده میشود. اما این اصطلاح در روانشناسی چه تعریفی دارد؟
دكتر علیاصغرِ اصغر نژاد فرید، روانشناس و مشاور خانواده، در گفتوگو با برنامه خط آزاد درباره این موضوع گفت: «وقتی دو نفر با هم سر زندگی میروند باید سر موضوعات مختلف مثل دخل و خرج، فرزندآوری و تربیت و بچه، تفریح و سرگرمی و روابط عاطفی به تفاهم برسند.
یعنی وقتی دو تا آدم قبل از ازدواج با هم زبان مشترك داشته باشند و مسائلشان را با ارتباط كلامی دوستانه حل و فصل كنند.
وقتی دو نفر برای مشاوره ازدواج مشاوره میكنند، من میپرسم آخرین زمانی كه با هم سر یك موضوعی اختلاف نظر داشتید كی بوده؟ سر چی بوده و چه جوری حل و فصل شده است؟ خیلی پیش میآید كه اختلاف نظر پیدا كنید؟»
وی تصریح كرد: «اینكه دو آدم بتوانند از طریق مذاكره به تفاهم برسند یك متغیر است و پیشبینی كننده قوی است كه ببینیم آیا این دو نفر در و تختهشان با هم جور است یا خیر.
علاوه بر این، علایق مشترك، ارزشها و اهداف مشترك و ویژگیهای شخصیتی یك داستان مفصلی است كه ما سعی میكنیم در یك تا دو جلسه روی آن كار كنیم تا افراد خودشان و فرد مورد نظرشان را بشناسند.»
دكتر اصغر نژاد فرید در پاسخ به اینكه این به معناست كه دختر و پسری كه میخواهند ازدواج كنند، باید همه جوره به هم شبیه باشند؟، گفت: «نه ولی میگویند اگر بالای 70درصد با هم سنخیت داشته باشند، باقی مسائل را میشود حل و فصل كرد.
ولی وقتی هیچ زبان مشتركی ندارند و نمیتوانند به تفاهم برسند و سر هر چیزی چالش پیش میآید، معلوم میشود كه در زندگی مشترك هم اینگونه است.»
وی افزود: «مهمتر از همه این است كه یك مسئله را چگونه میشود حل كرد.
مثلاً شما با همسرتان اختلاف دارید و هیچكدام از موضع خودش كوتاه نمیآید، پس تصمیم میگیرید قرعه كشی كنید. اما به این شرط كه قرعه كشی را بپذیرید و دیگر گلهای وجود نداشته باشد.
یا مثلاً تصمیم بگیرید كه با یك نفر مشورت كنید و از تجربیات آنها استفاده كنید.»
دكتر اصغر نژاد فرید درباره بزرگترهایی كه میخواهند دختر پسرهای جوان را به هم معرفی كنند، از كجا بدانند كه فرد انتخاب شده با فرد مورد نظرشان تفاهم دارد، گفت: «به هر حال یك راهی كه برای ازدواج وجود دارد، همین است.
آدمی كه دنیا دیده است و تجربه دارد، میتواند با شناخت دو طرف آنها را با هم آشنا كند و با دلیل آوردن برای دو طرف علت انتخابش را شرح دهد و اجباری برای پذیرفتن روی طرفین نگذارد. صرفاً یك جلسه آشنایی بگذارد تا دو نفر با هم آشنا شوند.»
وی درباره اینكه این روزها در و تختههایی با هم جور هستند، اما در زندگی مشترك نمیتوانند با هم بسازند، گفت: «زندگی مشترك مانند یك ساختمان است. وقتی آدم میخواهد آن را بسازد، باید اصولی بسازد و وقتی هم ساخت باید از آن مراقبت كند.
ممكن است دو نفر خیلی با هم تفاهم داشته باشند و با هم ازدواج كنند. آنها باید برای استمرار خوشحالی و خوشبختیشان هم باید مهارتهایی كسب كنند.
مانند همان خانه كه وقتی بخشی از آن خراب میشود، سریعاً كاری میكنیم كه همه چیز درست شود، ازدواج هم همینگونه است.»