خط آزاد شنبه تا چهار شنبه از ساعت 17:00 به مدت 90 دقیقه

عوامل موثر بر ترس و مقابله با ترس چیست؟

ترس‌ها و مقابله با عوامل موثر بر آنها موضوع برنامه خط آزاد بود.

1401/04/15
|
07:32
|

دكتر محمد تكلو، روانشناس، در گفت‌وگو با این برنامه، درباره مقابله با ترس‌ها در زندگی، گفت: «ما وقتی درباره موضوعات روانشناسی صحبت می‌كنیم، باید یك تعریف درستی از آن مفهوم داشته باشیم.
ترس‌های خیلی از افراد زاییده ذهن‌شان است و وقتی در واقعیت آن را بررسی می‎كنیم، می‌بینیم آن ترس خیلی هم بزرگ نیست.
اما چون این فرد تجربه بدی درباره آن داشته یا عواملی بیرونی مثل جنبه‌های ارثی، ژنتیك و تربیتی باعث شدند او نسبت به موضوعاتی كه برایش مهم است، حساسیت‌هایی پیدا كند.
به طور مثال یك‌سری از افراد ترس از شكست دارند، حال اینكه چرا این فرد ترس از شكست دارد باید بررسی شود. ممكن است به این دلیل باشد كه این موضوع در خانواده‌شان بسیار مهم بوده و حتا به خاطر آن سرزنش شده است.
پس در جایی كه بحث بازنده شدن و برنده شدن مطرح است، شدت ترس این فرد بیشتر است.»

وی تصریح كرد: «یكی از راهكارهایی كه ما روانشناس‌ها پیشنهاد می‌كنیم این است كه این افراد با ترس‌هایشان آشنا شوند.
یعنی بررسی كنند این ترس‌ها از كجا می‌آیند، چقدر از این ترس‌ها واقعی و چقدر ساخته ذهن‌اش است یا چه میزان از ترس شامل عوامل بیرونی مثل خانواده و اطرافیان است.
این كار باعث می‌شود یك بینش جدیدی نسبت به ترس پیدا شده و فرد بتواند با آن ترس روبه‌رو شود و مسئله‌ای پیدا نكند.»

دكتر تكلو در پاسخ به كدام از مواردی كه منشا ترس دارند، درمان سخت‌تری دارد، گفت: «بیشتر موضوعاتی كه جنبه‌های تربیتی دارند، درمان سخت‌تری دارند.
پایه شخصیت در چند سال اول كودكی شكل می‌گیرد. اگر نظریه همه نظریه‌پردازان روانشناسی كه درباره بحث تعلیم و تربیت نظر داده‌اند را بررسی كنید، متوجه می‌شوید كه همه آنها متفق‌القول روی این اصل هستند كه شخصیت در هفت-هشت سال اول كودكی شكل می‌گیرد.
پس از همینجا می‌توانیم نتیجه بگیریم كه نوع شیوه تربیت پدر و مادر و محیطی كه بچه در آن بزرگ می‌شود، خیلی تاثیرگذار است.»

وی تصریح كرد: «وقتی ما در بحث‌های روان‌درمانی روی افراد ریشه‌یابی می‌كنیم، یك سر آن به دوران كودكی برمی‌گردد.
همچنین زمینه‌های ارثی و ژنتیكی خیلی اثرگذار است. هرچند اگر محیط خوبی برای بچه فراهم شود، می‌تواند اثر عوامل ژنتیك و ارثی را كمرنگ كند.
تصور كنید فردی زمینه ارثی دارد و زمینه عوامل محیطی و تربیتی هم بد باشد، آن ژنی كه در آن فرد هست، سریعتر بارور می‌شود و آن فرد را در بزرگسالی با مسائل متعددی روبه‌رو می‌كند.»

دسترسی سریع
خط آزاد