تماشاخانه پنج شنبه ها از ساعت 17:30 به مدت 30 دقیقه

رادیو جوان

تماشاخانه

اجرای زندگینامه علی‌اكبر دهخدا با نمایش «كابوس‌های آنكه نمی‌میرد»

امیرحسین طاهری، نویسنده نمایش «كابوس‌های آنكه نمی‌میرد» با برنامه «تماشاخانه» رادیو جوان درباره نمایش با محوریت زندگی علی‌‌اكبر دهخدا گفتگو كرد.

1402/02/09
|
09:55
|

امیرحسین طاهری، نویسنده نمایش «كابوس‌های آنكه نمی‌میرد» در گفت‌وگو با برنامه «تماشاخانه» رادیو جوان درباره این نمایش با محوریت زندگی علی‌‌اكبر دهخدا گفت: من در این نمایشنامه در برهه‌ای از تاریخ قدم می‌زنم، كه از عهد مشروطه تا دوران معاصر را در برمی‌گیرد. مسائل مشتركی در تمام این دوران بازگو می‌شود، كه غم‌انگیز است. اینكه تاریخ حركت نمی‌كند و هنوز یك نكته از 100 سال پیش در این خاك حل نشده، این ترس را به جان می‌اندازد، كه شاید 100 سال دیگر هم حل نشود؛ اگر تصمیم نگیریم درباره آن صحبت كنیم.


طاهری ادامه داد: من فكر می‌كنم اولین نسخه این كار را حدود 6 سال پیش نوشتم. چندبار بازنویسی صورت گرفت و این كار دو سال پیش به اسم «در آستانه» چاپ شد. با این حال، یكبار دیگر هم برای اجرا بازنویسی انجام شد و بعضی صحنه‌ها كم و زیاد شدند.

نویسنده نمایش «كابوس‌های آنكه نمی‌میرد» در پاسخ به این موضوع كه ای كاش تمام نمایشنامه‌ها در تمام كشور روی صحنه برود، توضیح داد: امیدوارم این اتفاق بیفتد. ضابطه ناقصی كه در تئاتر ایران وجود دارد این است كه یك كار سه ماه، چهار ماه، پنج ماه تمرین می‌شود، بعد با اجرای یك ماهه پرونده‌اش بسته می‌شود.


به گفته وی، پشت نمایشنامه‌ها سال‌ها تحقیق خوابیده است؛ از متنی كه نوشته شده تا تخصصی كه كارگردانی، تیم اجرایی و طراحان مختلف به خرج می‌دهند، تازه وقت بهره‌برداری‌ از نمایشنامه رسیده است. حیف است به‌زودی جوان مرگ شود و بعد از یك ماه، دو ماه پرونده‌اش بسته شود.


طاهری بیان كرد: اگر سازوكار درستی در كشور وجود داشت، كارها در اجراهای ادواری مثل فروشگاه زنجیره‌ای در شهرهای مختلف اجرا می‌شد. در نتیجه هم اقتصاد تئاتر رونق می‌گرفت و لازم نبود بازیگران همزمان در چند كار حضور داشته باشند، هم مردم امكان آزادتری برای بهره‌برداری از هنر داشتند و هنر صرفاً برای جامعه نخبه تهران‌نشین نبود.


بهزاد اقطاعی در نقش علی‌اكبر دهخدا درباره این نقش گفت: این نمایشنامه را دكتر طاهری نوشته بود. وقتی آقای فلاح آن را به من داد، تحت‌ تاثیر نمایشنامه قرار گرفتم. آنچه در نقش برایم مهم است خلق اثر هنری از نمایشنامه یا فیلمنامه‌ای است، كه خودم از آن احساس خوبی داشته باشم.


اقطاعی در پاسخ به این سوال كه چقدر با علی‌اكبر دهخدا آشنا بودید، افزود: اصلاً تا این اندازه آشنا نبودم. همه ما اسم دهخدا را از سنین پایین شنیدیم و اطلاعات كلی از او داریم. ولی این نمایشنامه باعث شد زندگینامه‌شان را مطالعه كنم. دهخدا مرد بزرگی بوده است. هنوز برایم عجیب است كه او چه مردی بوده و در حال مطالعه روی این شخصیت هستم. در نمایشنامه هم هر شب با دهخدا جلو می‌روم.

نمایش «كابوس‌های آنكه نمی‌میرد» از 28 فروردین تا 28 اردیبهشت ساعت 20 در سالن اصلی مركز تئاتر مولوی روی صحنه می‌رود.

دسترسی سریع
تماشاخانه