یك كارگردان گفت: نمایشنامههای ایرانی به دلیل فرهنگ و شرایط اجتماعی كشور مورد استقبال بیشتر مردم قرار میگیرند.
محمد طاهری راد، تهیهكننده و كارگردان در برنامه «تماشاخانه» رادیو جوان در پاسخ به این سوال كه چقدر نمایشنامهها میتواند هویت ایرانی را به جوانان معرفی كند، گفت: از نظر من اصولاً نمایش و نمایشنامههای ایرانی باتوجه به فرهنگ و شرایط اجتماعی كشور بیشتر مورد استقبال مردم قرار میگیرند.
طاهری راد ادامه داد: نه اینكه بخواهم نمایشنامههای خارجی را نفی كنم، ولی تماشاچیها بهتر میتوانند با نمایشنامههای ایرانی ارتباط برقرار كنند. سالهای پیش نمایشنامهای به نام «ماه پیشونی» كار میكردم كه از قصههای ایرانی برگرفته شده است. از آنجایی كه این شكل نمایش به گوش بچههای ما و فرهنگ ما آشنایی بیشتری دارد، ارتباط مخاطب با نمایشنامههای ایرانی خیلی بیشتر خواهد بود.
این تهیهكننده در پاسخ به این سوال كه گاهی اوقات نمایشنامههای نویسندگان در زمان خودشان مورد اقبال قرار نمیگیرد اما گذر زمان سبب درخشش نمایشنامه میشود فلسفه این موضوع چیست، افزود: گاهی اوقات ممكن است نمایشها و موضوعاتی كه انتخاب میشود به دلیل شرایط سیاسی – اجتماعی روز با دیدگاه مخاطب متفاوت باشد و انتخاب انتخابِ به موقع و شایستهای نباشد.
به گفته وی، درنهایت مخاطب با نمایشنامه ارتباط برقرار نمیكند. اینكه چه موضوعی را در چه مقطعی انتخاب میكنیم، برای یك كارگردان تئاتر یا نویسنده مهم است. گاهی اوقات شرایط اجتماعی با شرایط زمانی ارائه نمایشنامه جور درنمیآید، یا مخاطب دغدغه دیگری برای دیدن نمایشنامه دارد. اگر انتخابِ درستی صورت نگیرد ممكن است ارتباط بین مخاطب با نمایشنامه مختل شود.
طاهری راد افزود: گاهی اوقات هنر تئاتر به عنوان هنر پیشرو جلوتر از سطح فرهنگ و سیاست جامعه است. به همین دلیل، ممكن است كارگردان دیدگاهی داشته باشد كه در آینده بهدرد جامعه بخورد. اگر ما بخواهیم نمایشنامه خارجی را با فرهنگ ایرانی بازنویسی كنیم و ببینیم این نمایشنامه جای مطرح شدن در فضای جامعه را دارد، مطمئناً مورد پذیرش قرار میگیرد.