گفتگو با احمد جولایی دبیر جشنواره بینالمللی نمایشهای آیینی و سنتی
جولایی در گفتگو با برنامه تماشاخانه رادیو جوان گفت :
مفهوم فاصله گذاری كه امروزه در بین هنرمندان عرصه نمایش رایج است، آن چیزی است كه از برتولت برشت و پیش از آن اروین پیسكاتور جا مانده است. اما این فاصله بین تماشاگر و بازیگر است بدین منظور كه او همواره به یاد داشته باشد در یك فرآیند نمایشی قرار دارد و به همین خاطر هیچ گاه خود را به جای قهرمان قرار ندهد.جولایی در ادامه توضیح داد و گفت :
فرآیند فاصله گذاری هیچ گاه در متن و توسط نویسنده اتفاق نمی افتد.
او همچنین در ادامه در مورد نمایش تعزیه صحبت كرد و گفت :
بر خلاف عقیده خیلی از دوستان، در نمایش تعزیه فاصله گذاری از نوع برشت وجود ندارد. چرا كه در نمایش برشتی بازیگران در صدد به كار گیری ضمیر خود آگاه مخاطب هستند در صورتی كه در نمایش تعزیه چنین چیزی هدف نیست. چرا كه تعزیه نمایشی ایمانی، عرفانی است.به طور كلی تعزیه نوعی روایتگری دارد كه در دو باب فاصله گذاری را روایت می كند. اما این فاصله به معنای توقف در نمایش و توسط نسخه نویس انجام می شود. در حالی كه در سیستم برشتی فاصله توسط بازیگران و در كارگردانی رخ می دهد.
جولایی در ادامه نظریات برشت را نقطه مقابل تعزیه دانست و گفت: در فاصله گذاری برشتی گاهی به بازیگر می گوید تو هم از نقش فاصله بگیر و غرق نشو. این دقیقا خلاف چیزی است كه در تعزیه اتفاق می افتد. در نتیجه می توانیم بگوییم آگاهی در نمایش مفاهیم ویژه ای دارد و این همان اصلی است كه در جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی هم بدان توجه شده است و امیدواریم شاهد آثاری با تنوع گونه چه در كارگردانی و چه در اجرا مواجه باشیم.
تماشاخانه، پنجشنبه ها ساعت 21 و جمعه ها ساعت 17 ازشبكه رادیویی جوان روی آنتن می رود.