روایت بانك مركزی از آمار رشد اقتصادی در بهار حكایت از كاهش ارتفاع این شاخص دارد. رشد اقتصادی سه ماهه ابتدایی سال به میزان 8/ 1 درصد بوده كه در مقایسه با رشد 9 فصل منتهی به آن، كمترین است."منهای نفت" امروز بررسی می كند.
بهگزارش گروه چندرسانهای رادیو جوان؛ روایت بانك مركزی از آمار رشد اقتصادی در بهار حكایت از كاهش ارتفاع این شاخص دارد. رشد اقتصادی سه ماهه ابتدایی سال به میزان 8/ 1 درصد بوده كه در مقایسه با رشد 9 فصل منتهی به آن، كمترین است."منهای نفت" امروز بررسی می كند.
متغیرهای مهم در تحقق رشد 8/ 1 درصدی سه ماه نخست سال جاری بخش نفت، حملونقل، برق و گاز و آب و خدمات و مستغلات بوده است؛ البته سهم نفت فاصله بالاتری از سایرین دارد، زیرا مطابق آمارها در سه ماه نخست رشد اقتصادی بدون نفت تنها 7/ 0 درصد بوده است. دادههای بانك مركزی نشان میدهد كه در سه ماه نخست سالجاری تمام چهار گروه اصلی گزارش یعنی كشاورزی، نفت، صنایع و معادن و خدمات رشد ارزش افزوده مثبت ثبت كردند؛ اما به جز گروه نفت از ارتفاع رشد در سایر گروهها كم شده است.
نكته قابل توجه در این گزارش، منفی شدن رشد زیرگروه «صنعت» در فصل نخست است كه عمدتا بهدلیل افت شاخص تولید كارگاههای صنعتی رخ داده است. از سوی دیگر، محاسبه رشد اقتصادی بر اساس هزینه نهایی نشان میدهد مصرف خصوصی و تشكیل سرمایه ثابت ناخالص در بهار سالجاری نسبت به مدت مشابه سال قبل منقبض شده است؛ اما نكته امیدواركننده این است كه بهدلیل تغییرات ارزی در سالجاری، رشد صادرات كالاها و خدمات به قیمت ثابت به میزان 10 درصد افزایش داشته است.
بانك مركزی اولین روایت از آمار رشد اقتصادی سال جاری را منتشر كرد، این آمار نشان میدهد كه به رغم اعمال تحریمها رشد اقتصادی در بهار مثبت بوده، اما با توجه به اثر بالای نفت در این آمار، تداوم این روند در فصلهای آتی سال جاری با مانع بزرگ روبهرو است. بر اساس گزارش بانك مركزی در سه ماه نخست سال جاری تولید به قیمت ثابت به رقم 6/ 167 هزار میلیارد تومان رسیده كه در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشدی به میزان 8/ 1 درصد را ثبت كرده است. این رقم كمترین سطح از پاییز 94 محسوب میشود كه در این زمان رشد اقتصادی منفی 4/ 5 درصد گزارش شده بود. همچنین رشد اقتصادی بدون نفت در بهار سال جاری 7/ 0 درصد ثبت شده است. بررسیها نشان میدهد ارزش افزوده فعالیت نفت با سهم 2/ 1 واحد درصد، حمل و نقل، انبارداری و ارتباطات با 5/ 0 واحد درصد، «برق، گاز و آب» و «خدمات مستغلات و خدمات حرفهای و تخصصی» هر كدام با سهم 1/ 0 واحد درصد، بیشترین سهم را در رشد اقتصادی سال 1397 ایفا كردهاند، این در حالی است كه در مقابل ارزش افزوده فعالیتهای صنعت معادل 2/ 0 واحد درصد و بازرگانی، رستوران و هتلداری معادل 1/ 0 واحد درصد از رشد اقتصادی را كاسته و اثر كاهشی ایفا كرده است. به نظر میرسد با اعمال تحریمها در فصلهای آتی، اثر مثبت بخش نفت در رشد اقتصادی نیز تغییر مسیر یابد و احتمال منفی شدن رشد فصلی وجود دارد. بانك مركزی بر اساس ارزش افزوده و مخارج آمار رشد اقتصادی را منتشر كرده است.
انتهای پیام/