این قسمت از مستند «یك پرونده یك روایت» به پرونده متهمی پرداخته شد كه با هدف كلاهبرداری از شهروندان، كالای جعلی را در سایت فروش كالا قرار میداد و بعد از جلب توجه خریدار، زمینه كلاهبرداری از شهروندان را فراهم میكرد.
این قسمت از مستند رادیویی «یك پرونده یك روایت» به پروندهای پرداخته شد كه متهم آن به دلیل مشكلات مالی دست به كلاهبرداری اینترنتی زده بود و در سایتهای آگهی، كالایی را با هدف كلاهبرداری در دسترس مردم قرار میداد.
سرهنگ علیاكبر قراییپور، جانشین پلیس فتا و رئیس اداره مبارزه با جرائم سایبری فتای استان خراسان رضوی درباره این پرونده گفت: در اوایل تیرماه سال جاری عدهای از شهروندان مشهدی به پلیس فتا مراجعه كردند و مدعی شدند كه در یكی از سایتهای معتبر خرید و فروش ارائه خدمات، متقاضی كالایی شدند كه بعد از مدتی آن كالا به دستشان نرسیده است و یكی از این خریداران در فرایند خرید حدود پنج میلیون تومان پیشپرداخت به حساب فروشنده( كلاهبردار) واریز كرده است.
سرهنگ قراییپور با بیان اینكه خریدار بعد از مدتی متوجه میشود كه از او كلاهبرداری شده است، ادامه داد: با طرح شكایت و بررسی مستندات پرونده در پلیس فتا مشخص شد كه كلاهبردار در چند فروشگاه در سطح شهر به خرید وجه اقدام كرده كه در نهایت این متهم شناسایی و دستگیر شد.
متهم این پرونده كه دستی در كارهای هنری دارد، روند كلاهبرداری از شهروندان را اینگونه توضیح داد: در خانه و كارگاه خودم سفارش كارهای هنری را دریافت میكردم و طی این سالها كارهای مربوط به چاپ، مبلسازی، تابلو، برچسب و ... را به عهده میگرفتم.
متهم این پرونده گفت: حدود 8 ماهه پیش با روند كلاهبرداری اینترنتی آشنا شدم و با پیشنهاد یكی از دوستان در جریان جزئیات و شگردهای كلاهبرداری از مردم قرار گرفتم. برای كلاهبرداری قرار شد كه تعدادی كارت عابربانك، سیمكارت، تلفن همراه و رم تهیه كنم تا بتوانم با استفاده از عكسهای داخل تلفنهمراه كالایی جعلی در سایت قرار بدهم و بعد با مبلغی پایینتر از مبلغ اصلی توجه خریدار را به سمت كالا جلب كنم.
این مرد كه حدود 40 سال سن داشت، ادامه داد: با شماره تلفن جعلی كه در سایت قرار داده بودم، مردم تماس میگرفتند و در این حین یك یا دو نفر برای دریافت كالا بیعانه میدادند. مبلغ دریافت بیعانه هم به پیشنهاد خریدار بود و به این صورت طمع خریدار برای دریافت جنس برانگیخته میشد. به عنوان مثال، فرش دستبافتی كه حدود 40 میلیون تومان قیمت داشت با قیمت دو میلیون و 500 هزار تومان در آگهی درج میشد.
به گفته این متهم، در روزهای ابتدایی شروع كار پیش میآمد كه بعد از دریافت وجه از خریدار، با مراجعه به دستگاه خودپرداز با كارت سوخته و عدم موجودی كارت روبهرو بوده است. به همین دلیل برای هر كلاهبرداری، كارت عابربانك تهیه میكرد؛ چراكه پلیس متوجه كلاهبرداری میشد.
سرهنگ علیاكبر قراییپور گفت: این امكان وجود دارد كه بعد از وقوع جرم، كارتهایی را كه در اختیار كلاهبرداران است، غیرفعال كنیم. اما در بعضی مواقع هم پیش میآید كه صاحبان اصلی كارت در اعلام فقدان كارت بانكی خود تعلل میكنند و زمینه سوءاستفاده مجرمان را فراهم میكنند.
جانشین پلیس فتا مشهد درباره خرید و فروش كارتهای عابربانك كه به راحتی در دسترس سارقان است، تصریح كرد: این احتمال وجود دارد كه كارتهای عابربانك به دلیل سرقت در اختیار سارقان قرار بگیرد
و به كلاهبردارانی فروخته شود كه با سوء استفاده از شهروندان مرتكب جرائم اینترنتی میشوند.
رئیس اداره مبارزه با جرائم سایبری فتای استان خراسان رضوی گفت: به همین دلیل است كه به شهروندان توصیه میكنیم كه در صورت فقدان كارتهای بانكی، بلافاصله كارت را از چرخه فعالیت سیستم بانكی خارج كنند و تغییرات رمز و شماره بانكی را انجام دهند. در زمینه سیمكارتها هم این موضوع صدق میكند. بنابراین باید افراد كارتها و سیمكارتهای متعلق به خود را از طریق بانك بررسی كنند و اگر كارت غیر ضروری دارند، غیرفعال كنند.
مستند رادیویی «یك پرونده یك روایت» با محوریت بازگو كردن پرونده مجرمان و با هدف كاهش وقوع جرائم در سطح جامعه به بررسی پروندهها پرداخته است و از طریق شبكه رادیو جوان و به تهیهكنندگی مجتبی حسنی به گوش مخاطبان میرسد.
این برنامه سهشنبهها ساعت 22 پخش میشود.