در این قسمت از مستند رادیویی «یك پرونده یك روایت» به پرونده متهمانی پرداخته میشود كه به اسم صداوسیما و با وعده برنده شدن، افراد را پای دستگاه خودپرداز میكشاندند و حسابها را خالی میكردند
این قسمت از مستند رادیویی «یك پرونده یك روایت» پرونده كلاهبرداران جرائم سایبری را میگشاید كه به اسم برنده شدن در قرعهكشی یا برنامههای تلویزیونی و رادیویی افراد را فریب میدهند. در این پرونده خواهیم دید كه چگونه متهمان از اسم شبكه رادیو جوان استفاده میكنند و برای فریب مردم دست به كار میشوند.
متهم نفر اول با صورت زخمی روند كلاهبرداری از مالباختگان را اینگونه شرح میدهد: از سال 1398 بخاطر درگیری در زندان بودم. خلاف دومی كه مرتكب شدم این بود كه كارتهای عابربانك را از كارتن خوابها به قیمت سه میلیون تومان میخریدم و برای یك نفر كه در زندان بود، كار میكردم. كار من خرید كارتهای عابربانك و ارسال آنها در مكان مشخص بود.
متهم نفر دوم روند كلاهبرداری از مالباختگان را اینگونه توضیح میدهد: قبلاً سابقه خرید و فروش لوازم پزشكی غیرمجاز را داشتم و در زندان بودم. در زندان با فردی آشنا شدم كه راه كسب درآمد را به من نشان داد و گفته بود، به مردم زنگ بزن و آنها را وادار كن كه پای دستگاه خودپرداز بروند و رمز ارسالی را بخوانند.
متهم نفر دوم گفت: ابتدا قرار بر این بود كه كارتهای عابربانك را با صاحبانشان پیدا كنم تا بعد از واریزی كه به حساب افراد (برندگان) انجام میشود، آنها پای دستگاه بروند و خرید كنند. این وسط هم پولی به جیب من میرسید. هر دفعه سه میلیون تومان بابت این موضوع به حسابم واریز میشد.
متهم نفر سوم هم درباره روند كلاهبرداری گفت: محتاج 10 میلیون تومان پول بودم و با فردی آشنا شدم كه باید كارتهای بانكیام را در اختیارشان قرار میدادم. از اول نمیدانستم كه اجاره كارتهای بانكیام جرم است.
در ادامه، مالباختهای كه طعمه كلاهبرداران سایبری شده بود، درباره خالی شدن حسابش توضیح داد: در سال 1400 فردی به اسم كامرانیفر مدعی شد كه 20 میلیون تومان برنده شدید و پیامك واریزی این مبلغ را برایم ارسال كرد. قرار شد پای دستگاه خودپرداز بروم و كد ارسالی را بخوانم. بعد از خواندن كد متوجه شدم كه كل حساب خالی شده است.
به گفته این مالباخته، بعد از پرینت از صورت حساب كارت، دیدم كه مبلغ 20 میلیون تومان به حساب واریز نشده و عكس ارسال واریزی هم جعلی بوده است. این كلاهبرداران خود را از صداوسیما معرفی كرده بودند.
مالباخته دیگر این پرونده هم از سوی كلاهبردارانی مورد هدف قرار گرفت كه خود را به نام شبكه رادیو گفتوگو جا زده بودند و كلاهبرداران بعد از سیر مراحل اقناع مالباخته و دسترسی به حساب سپرده به صورت اینترنتی برداشت خود را انجام داده بودند.
سرهنگ داوود معظمی گودرزی، رئیس پلیس فتای تهران بزرگ درباره این پرونده گفت: در این پرونده تعدادی كلاهبردار با استفاده از تماس تلفنی اطلاعات را از طعمههای خود دریافت میكردند. روند كلاهبرداری تلفنی به این صورت است كه به كاربران تماس میگیرند و آنها را ترغیب میكنند كه پای دستگاه خودپرداز بروند و وجوهات را به فرد تماس گیرنده اعلام كنند.
رئیس پلیس فتای تهران بزرگ گفت: یكی از دلایل فریب خوردن مردم به تبحر كلاهبرداران در صحنهسازی برمیگردد كه با استفاده از آرم سازمانها مانند صداوسیما صحنهسازی مجازی را انجام میدهند. به عنوان مثال، در هنگام تماس، صدای دیگری را پخش میكنند كه فرد طعمه بفهد این تماس گیرنده در استودیو حضور دارد.
به گفته گودرزی، در این پرونده هم، مجرمان سایبری در شبكه اجتماعی واتساپ با درج آرم صداوسیما با طعمههای خود تماس میگرفتند. در نهایت از افراد میخواستند كه كد ارسالی را بخوانند و بلافاصله امكان برداشت از حسابهای بانكی برای كلاهبرداران فراهم میشد. این متهمان در این پرونده نزدیك به پنج میلیارد تومان از مالباختگان كلاهبرداری كرده بودند.
مستند رادیویی «یك پرونده یك روایت» با محوریت بازگو كردن پرونده مجرمان و با هدف كاهش وقوع جرائم در سطح جامعه به بررسی پروندهها پرداخته است و از طریق شبكه رادیو جوان و به تهیهكنندگی مجتبی حسنی به گوش مخاطبان میرسد.
این برنامه سهشنبهها ساعت 22 پخش میشود.