برنامه «ساختمان پزشكان» رادیو جوان با دكتر احمد خلیلی متخصص ایمونولوژی بالینی در خصوص علت های آلرژی گفتگو كرد.
احمد خلیلی متخصص ایمونولوژی بالینی در برنامه «ساختمان پزشكان» رادیو جوان اظهار كرد: ایمونولوژیست یعنی سیستم ایمنی در برابر میكروب ها، واكسن، تنظیم، آلرژی و بیماری های خود ایمنی، سیستم ایمنی در برابر سلول های سرطانی، سیستم ایمنی در برابر تمام میكروب هایی كه قبل از وجود ما در كره زمین بودند و در برابر میكروب هایی كه حتی به وجود می آیند، در واقع اشرف مخلوقات به واسطه این سیستم ایمنی زندگی می كند.
احمد خلیلی درباره حساسیت و آلرژی عنوان كرد: ما چیزی به عنوان آلرژی نداریم، چیزی بنام حساسیت در بدن وجود ندارد. سیستم ایمنی ما قرار است به انگل ها حمله كند و آنها را از بین ببرد. یك اشتباهی به وجود آمده است كه بدن فكر می كند كه انگل وارد بدن شده و حمله می كند كه انگل را از بین ببرد، سیستم ایمنی خاطره دارد كه نباید سازش كند. بنابراین برای از بین بردن انگل ها باید با تمام قوا وارد میدان شود.
وی ادامه داد: ما به واسطه فقدان دانش؛ موادی را در طبیعت ساختیم و استفاده كردیم كه سیستم ایمنی به اشتباه فكر می كند كه آنها انگل هستند. حالا اسم آن مواد را آلرژن گذاشته ایم و همچنین عوارض ورود آنها كه شبیه عوارض ورود انگل هاست را آلرژی گذاشته ایم و شروع به درمان آلرژی كردیم، در حالی كه آلرژی، واقعا بیماری نیست كه علتش در بدن باشد بلكه علت آن در بیرون است.
احمد خلیلی متخصص ایمونولوژی بالینی درباره ریشه های آلرژی تصریح كرد: یك زمینه «ژنتیكی» وجود دارد كه وقتی پدر و مادر آلرژی دارند، قاعدتا پس زمینه وراثت در میان است. «محیط» نیز در موضوع آلرژی تأثیر دارد، محیطی كه ما هر روز آن را سنتتیك تر و هر روز آن را تغییر می دهیم و محیطی كه هر روز با یك سری مولكول های جدید خودش را به ما نشان می دهد. سیستم ایمنی در تعجب است كه این مولكول ها چه چیزی هستند.
این كارشناس ایومونولوژیست درباره پیشگیری از آلرژی عنوان كرد: آلرژی اگر زمینه ژنتیكی داشته باشد، فقط شدت آن كم و زیاد می شود اما اگر زمینه ژنتیك نباشد و فقط زمینه محیط باشد، به راحتی قابل درمان است. متأسفانه ما خیلی درمان های خودسرانه انجام می دهیم و اگر خط اول درمان درست انتخاب شود، خیلی زیبا و راحت می توانیم به خودمان و محیط اطراف كمك كنیم.
احمد خلیلی اضافه كرد: متأسفانه ما خیلی آلرژی را تشخیص نمی دهیم مثلا؛ یك علائم سینوزیت حاد، خیلی شبیه به آلرژی است. ما فكر می كنیم كه آلرژی داریم و به دنبال درمان آن نمی رویم و سینوزیست بدتر می شود. وقتی كسی یك آلرژی ساده را درمان نمی كند، استعداد آسم شخص بالا می رود. متأسفانه خیلی از افرادی كه آسم می گیرند، اگر زودتر به دكتر مراجعه می كردند با یك آلرژی فصلی، خیلی زود درمان می شدند.
احمد خلیلی متخصص ایمونولوژی بالینی درباره علائم آلرژی توضیح داد: عطسه، سرفه، آبریزش بینی، تنگی نفس، خارش های پوستی، گرمی پوست، اگزما، كاهش حس بویایی، این ها می تواند نشانه بر آلرژی باشد. توصیه من این است كه با مشاهده كردن این علائم، به جای درمان خودسرانه، اگر به یك پزشك متخصص آلرژی مراجعه كنند، خیلی راحت درمان می شوند.
متخصص ایمونولوژیست درباره درمان آلرژی خاطرنشان كرد: درمان های آلرژی ابتدایی است و از شروع آلرژی جلوگیری می كند. اگر به موقع تشخیص داده شود و فرد در این موقع مراجعه نكند، درمان های شدیدتری مانند؛ كرتون تراپی را به همراه خواهد داشت. متأسفانه الان خیلی از مردم مراجعه می كنند و كرتون دریافت می كنند، این كرتون خیلی عوارض دارد و نگران كننده است.
احمد خلیلی متخصص ایمونولوژیست تصریح كرد: موضوع حادی كه الان بعضی از مردم عزیز درگیر آن شده اند، اینكه خودسرانه دارو مصرف می كنند. در حالی آن آلرژی، مقاوم به این دارو شده است و باید دارو عوض شود. دارو ها مكانیزم های مختلفی دارند، بعضی ها از تولید هیستامین و بعضی ها از اتصال هیستامین به گیرنده جلوگیری می كنند و همچنین بعضی ها از دگرانول شدن سلول هایی كه هیستامین خارج می كند، جلوگیری می كنند. این ها متفاوت هستند، اما مردم خط اول را آنتی هیستامین می بینند.
وی اضافه كرد: یكی از شایع ترین علت های آلرژی فصلی، گرده افشانی و گرده های گل است. متأسفانه ما اولین و مؤثرترین راه درمان، دوری از این محیط است و این درمان اصولا با شكست مواجه می شود. بهترین راه برای این دسته از افراد این است كه تا جایی كه می توانند از محیطی كه گرده گل یا درختان وجود دارد دوری كنند، زمان دسترس بودن با این مواد كاهش پیدا كند و كاری كنند كه فاصله بین حمله های آلرژی كم شود.
احمد خلیلی متخصص ایمونولوژی بالینی در پایان یادآور شد: اگر این فاصله ها زیاد شود، خطرناك خواهد بود. بهتر است از ماسك استفاده شود، شستشو و قرقره بینی خیلی می تواند به دفع آلرژن ها كمك كند و گرفتن دوش نیز كمك كننده است. اگر واقعا این علائم وجود دارد، در كنار این كنترل ها به یك پزشك متخصص مراجعه كند و دارو نیز دریافت كند.