در ساختمان پزشكان رادیو جوان مطرح شد: مصرف انواع فستفودها در ماه تا 2 مرتبه مانعی ندارد و دلیل این محدودیت جلوگیری از ایجاد چاقی بسیار زیاد توسط این دسته از غذاها در افراد است چرا كه تراكم كالری بسیار بالایی دارند.
دكتر عبدالرضا نوروزى (متخصص تغذیه، رژیمدرمانی و فلوشیپ بیماریهای متابولیك از انگلستان و دانشیار دانشگاه علوم پزشكی تهران) در برنامه ساختمان پزشكان رادیو جوان در راستای عوارض رژیمهای فستفودی اظهار كرد: فستفود كه نامی انگلیسی به معنای غذای سریع است به دستهای از غذاها گفته میشود كه كمتر از 25 دقیقه زمان لازم دارد تا آماده میل كردن شود و این مدت زمان برای طبخ یك غذای سالم بسیار كم است. همین روند نامطلوب پخت؛ اجازه خوشمزه شدن این غذاها را نمیدهد و برای جذب مشتری و خوشمزه شدن فستفودها ملزم به اضافه كردن انواع طعم دهندهها (روغن، نك و شكر) به مواد غذایی میشوند در حالی كه پختن بسیاری از غذاهای سالم و مغذی همچون آب گوشت، قرمه سبزی و نظیر این ها؛ حداقل 2 الی 3 ساعت زمان لازم دارند تا كاملاً آماده شوند و این زمان طعم و مزه غذا را به حداكثر ممكن میرساند.
وی در ادامه افزود: در كنار فستفود عدم تحرك بهینه و هدفمند افراد نیز در جذب موارد مضر فستفودها از اثرگذاری بسیار بالایی برخوردار است كه منجر به چاقی افراد میشود كه آسیبها و مضرات و بیماریهای فزایندهای را برای بدن انسان به همراه خواهد داشت. البته در كنار تمام این ها، باید متذكر شوم كه غذا خوردن یكی از بزرگترین لذتهای بشریت بوده و هست و از این رو؛ قرآن كریم نیز در توصیف بهشت، نخست از مكانی مملو از غذاهای خاص و لذیذ نام میبرد.
این متخصص تغذیه و فلوشیپ بیماریهای متابولیك در راستای سبك غذایی رایج در جامعه كنونی ما گفت: بنده هرگز به عنوان یك متخصص تغذیه نمیآیم عنوان كنم كه از فردا فروش فستفودها را ممنوع كنید، خیر! بلكه صراحتاً میگویم مصرف انواع فستفودها در ماه تا 2 مرتبه مانعی ندارد و دلیل این محدودیت جلوگیری از ایجاد چاقی بسیار زیاد توسط این دسته از غذاها در افراد است چرا كه تراكم كالری بسیار بالایی دارند.
دكتر عبدالرضا نوروزى ضمن تأكید بر كنترل استفاده از انواع غذاهای فستفودی در برنامه ساختمان پزشكان نیز اظهار كرد: بر اساس آزمایشهای انجام شده، یك پیتزای 1 نفره؛ حدوداً 1200 كالری انرژی دارد و زمانی كه فرد، همراه با این پیتزا، سیبزمینی سرخ شده (اندازه متوسط) هم میل میكند؛ 400 تا 450 كالری بر كالری پیتزا اضافه میكند و 1 نوشابه (150 كالری) هم به اینها اضافه شود جمعاً 1750 كالری وارد بدن خواهد شد در حالی كه یك خانم جوان حداكثر در طول روز نیاز به 2000 كالری است! و هرآنچه كه در طول روز علاوه بر این فستفود خورده شود منجر به چاقی و بیماری در افراد خواهد شد.
وی ادامه داد: بسیاری از افراد دارای بیماری پروستات، اگر دارای تجمع چربی در ناحیه شكم هستند ضروری است تا با رعایت رژیم غذایی از افرایش گستردگی بیماری در بدن خودداری كنند چرا كه چاقی شكمی، بیماری پروستات را تشدید میكند و این روند خطر آفرین خواهد بود. این قبیل افراد حتماً بادی در وعدههای غذایی خود سبزیجات و میوههای قرمز و نارنجی رنگ (دارای آنتیاكسیدان بالا) را گنجانده و به آنها توجه بیشتری داشته باشند كه مهمترین آنها لبو، انار، هویج و زغال اخته قلمداد میشوند كه در كاهش التهاب پروستات بسیار مؤثر است.
این متخصص تغذیه و فلوشیپ بیماریهای متابولیك با اشاره به فشار خون و ضرورت كنترل آن در افراد بیان كرد: یكی از مؤثرترین و مهمترین عوامل در كاهش قند و چربی خود، پایین آوردن وزن در افراد مختلف بالاخص افراد مسن است و هیچ عاملی به اندازه كاهش وزن در كنترل این نوع از بیماریها اثرگذار نخواهد بود. ما در مورد كاهش فشار خون افراد یك قاعده كلی داریم و آن اینكه؛ به ازای هر 5 كیلو گرم كاهش وزن در فردی كه دارای اضافه وزن است؛ باعث میشود تا فشار خود 1 سانتیمتر جیوه یا همان 1 درجه، كاهش پیدا كند كه از اهمیت ویژهای برخوردار است بالاخص برای افرادی كه فشار خون لب مرز دارند.
دكتر عبدالرضا نوروزى با تأكید بر ضرورت كاهش وزن در افراد دارای قند خون گفت: ما كاهش وزن 5 كیلو در فرد را معادل 1 قرص قند میدانیم كه نشان میدهد كاهش وزن از چه اهمیت بالایی برای افراد داری قند خون است. یعنی فردی كه دیابت خود را با دارو كنترل میكند و روزانه 1 تا 2 قرص متفورمین میل میكند، میتواند با یك كاهش وزن مناسب، این قرص را تدریجاً حذف كند البته این روند در افرادی كه برای كنترل قند خود از چند داروی مختلف استفاده میكنند چنین روندی پاسخگو نخواهد بود؛ بنابراین به موقع عمل كردن بیمار مهم و آیندهساز محسوب میشود چرا كه بیماریهایی همچون بیماری قند خون، بیماری پیشرونده قلمداد میشوند كه روند فزایندهای را در بدن افراد طی میكنند و به سرعت شدت خطرآفرینی آنها افزایش خواهد یافت.