بررسی آمارهای بانك مركزی حاكی از آن است كه در ماههای گذشته، تعدیل ارزی، درمانی برای بیماری هلندی بوده است. در واقع این تعدیل باعث شده كه شكاف میان تورم اقلام قابلتجارت و اقلام غیرقابل تجارت كاهش یابد"منهای نفت"بررسی می كند.
بهگزارش گروه چندرسانهای رادیو جوان؛ بررسی آمارهای بانك مركزی حاكی از آن است كه در ماههای گذشته، تعدیل ارزی، درمانی برای بیماری هلندی بوده است. در واقع این تعدیل باعث شده كه شكاف میان تورم اقلام قابلتجارت و اقلام غیرقابل تجارت كاهش یابد و حركت شاخص این دو گروه با یك سرعت تنظیم شود. براساس آمارهای بانك مركزی نرخ تورم نقطهبهنقطه اقلام قابلتجارت و اقلام غیرقابل تجارت در اردیبهشتماه سالجاری رقمی معادل 7/ 9 درصد گزارش شده. این در حالی است كه در ماههای پیش نرخ تورم اقلام قابلتجارت رقم كمتری نسبت به اقلام غیرقابل تجارت بوده است.
آمارهای بانك مركزی نشان میدهد در اردیبهشتماه نرخ تورم نقطهبهنقطه در اقلام قابلتجارت، غیرقابلتجارت و شاخص كل تورم به رقم 7/ 9 درصد رسیده و شكاف این زیرگروههای تورم به حداقل رسیده است. این روند بیشتر بهدلیل رشد ماهانه اقلام قابلتجارت در بازه ماهانه بوده است. براساس آمارهای بانك مركزی نرخ تورم ماهانه اقلام قابلتجارت معادل با 6/ 2 درصد بوده. این در حالی است كه تورم ماهانه غیرقابلتجارت نیز به میزان 8/ 0 درصد بوده است. افزایش تورم اقلام قابلتجارت همسو با اقلامغیرقابل تجارت كه بهدلیل تعدیل نرخ ارز در ماههای گذشته ایجاد شده است از بروز بیماری هلندی جلوگیری میكند، در واقع این تعدیل، باعث كندشدن واردات بیرویه برای كنترل تورم اقلام قابلتجارت میشود و در نتیجه دو زیرگروه مهم تورم كل، با یك آهنگ همسان تغییر میكنند. در سوی دیگر، اگر تورم اقلام قابلتجارت با حمایت تثبیت نرخ ارزی و تشدید واردات كنترل شود، احتمال سرایت بیماری هلندی به پیكره اقتصاد افزایش مییابد و میزان تورم اقلام غیرقابلتجارت به شكل قابلتوجهی از اقلام تجارت بیشتر گزارش میشود. علاوهبر این، افزایش تورم اقلام غیرقابلتجارت بهخصوص در بخش مسكن، پتانسیل ایجاد حملههای سفتهبازی در این بخش را افزایش میدهد.
انتهای پیام/