بانك مركزی می گوید: سال 97، از لحاظ سطح، رشد اقتصادی معادل 7/ 3 درصد بوده است. گزارش منتشر شده از سوی بانك مركزی حاكی از آن است كه تولید ناخالص داخلی در سال گذشته با 7/ 3 درصد رشد نسبت به سال 1395 به حدود 694 هزار میلیارد تومان رسیده است.
به گزارش گروه چندرسانهای رادیو جوان؛ بر مبنای گزارش منتشرشده از سوی بانك مركزی درخصوص بخش حقیقی اقتصاد در سال 97، از لحاظ سطح، رشد اقتصادی در این سال معادل 7/ 3 درصد بوده است. گزارش منتشر شده از سوی بانك مركزی حاكی از آن است كه تولید ناخالص داخلی در سال گذشته با 7/ 3 درصد رشد نسبت به سال 1395 به حدود 694 هزار میلیارد تومان رسیده است.
بررسیها نشان میدهد كه كیك تولید اقتصاد از سوی 2 گروه «صنایع و معادن» و «خدمات» بالنسبه بیشتر افزایش حجم داشته و از سوی 2 كانال «نفت» و «كشاورزی» نسبتا بسط كمتری داشته است. رشد گروه «صنایع و معادن» در سال گذشته حدود 1/ 5 درصد، «خدمات» معادل 4/ 4 درصد، «كشاورزی» 2/ 3درصد و «نفت» معادل 9/ 0 درصد بوده است. در سمت تقاضای اقتصاد نیز 2 اتفاق مهم رخ داده است. اول اینكه مجموع تقاضای 4 بخش «مصرف خصوصی»، «مصرف دولتی»، «تقاضای بنگاهها» و «تقاضای بخش خارجی» حدود 112 هزار میلیارد تومان از كل تولیدات صورت گرفته در اقتصاد كمتر بوده و این باعث شده تا این مقدار كالاها و خدمات در موجودی انبار بنگاهها باقی بماند. رشد موجودی انبار در سال گذشته نسبت به سال 1395 قابل توجه و معادل 20 درصد بوده است. به این معنی كه یك ركود نسبی سمت تقاضا در سال قبل بر اقتصاد حاكم بوده است.
درخصوص 4 گروه متقاضی یاد شده نیز رشد مصرف بخش خصوصی و صادرات نسبتا پایین اما رشد واردات قابل ملاحظه بوده است. بنابراین اتفاق دوم این است كه علاوه بر ركود تقاضا، تقاضای موجود بیشتر متمایل به كالاها و خدمات خارجی بوده است. بررسیها نشان میدهد كه «میل نهایی به مصرف» سال گذشته حدود 26 درصد بوده كه با توجه به رشد پایین مصرفخصوصی نسبت به سال قبل از آن كاهش یافته است. این اتفاق را میتوان به نرخ بازدهی در بازارها نسبت داد كه باعث میشود آحاد اقتصادی در تحلیلهای بین دورهای، مصرف خود را متناسب با این بازدهیها تعدیل كنند.
سال گذشته نرخ بازدهی در بازار سپرده حدود 20 درصد و در بازار ارز، بورس و طلا بیشتر از این مقدار بوده این در حالی است كه تورم حدود 10 درصد بوده است. در چنین شرایطی آحاد اقتصادی به منظور بیشینهسازی ارزش فعلی مطلوبیت خود، مصرف در دوره كنونی را به منظور افزایش مصرف در دورههای آینده كاهش میدهند.
انتهای پیام/