خبرگزاری «رویترز»، 30 اردیبهشت، به نقل از «ولت ام زونتاگ» كه نسخه روزهای یكشنبهی روزنامه آلمانی «دیولت» است، گفته مقامهای قاره اروپا، روسیه و چین، در هفتهی پیشرو در وین دیدار خواهند كرد.
ریاست جلسهها برعهدهی هلگا اشمید، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خواهد بود. این مذاكرات پس از خروج امریكا از «برجام» صورت میگیرد و یكی از اهداف مهم آن، آنطور كه روزنامهی آلمانی گفتهاست، زنده نگهداشتن توافق هستهای با ایران است. در قرارداد پیشنهادی این احتمال وجود دارد كه دربارهی مقررات پیرامون فعالیت سیستم موشكهای بالستیك ایران و نقش ایران در منطقه هم صحبت شود.
«ولت ام زونتاگ» به نقل از «منابع ارشد اروپایی» میگوید نمایندگان بریتانیا، فرانسه، آلمان، چین و روسیه، در دیدار هفتهی پیشرو شركت خواهند كرد، اما ایالاتمتحده در آن شركت نمیكند. مشخص نیست آیا نماینده یا نمایندگانی از ایران، كشوری كه همواره بر حفظ و توسعهی برنامهی موشكی خود تاكید كرده، در مذاكرات حضور خواهند داشت یا نه؟
یك دیپلمات ارشد اروپایی به «ولت ام زونتاگ» گفته است: «ما باید نام «توافق هستهای وین» را كنار بگذاریم و موارد تازهای به آن اضافه كنیم. اشاره این مقام اروپایی به توافقی است كه میان تهران، دولت باراك اوباما و پنج قدرت جهانی دیگر در تیر ماه 1394 در وین، پایتخت اتریش، بهدست آمد.
دیگر دیپلمات ارشد اروپایی طرف گفتوگو با «ولت ام زونتاگ» میگوید تنها در صورت تغییر نام توافق هستهای و افزودن موارد تازه به آن است كه شاید بشود رئیسجمهوری امریكا را قانع كرد به آن عمل كند و از بازگرداندن تحریمها منصرف شود. «ولت ام زونتاگ» این احتمال را مطرح كرده كه مشكلات پیشروی شركتهای اروپایی برای درگیر نشدن با تحریمهای امریكاست كه مقامهای اروپایی را بهسوی یافتن رویكردی تازه سوق دادهاست. به گفتهی این دیپلمات ارشد اروپایی در عوض پیشنهاد یك قرارداد جدید اتمی به ایران، باید یك بسته مالی به ایران پیشنهاد شود. او در توضیح این موضوع به الگوی كمكهای اتحادیه اروپا به تركیه در قبال پناهجویان اشاره كرده است. تركیه از اتحادیه اروپا در عوض نگهداری از 4 میلیون پناهجو یك بسته مالی دریافت كرد. تركیه بهخاطر محافظت و كنترل دقیق مرزهای خود در مجموع 6 میلیارد یورو از اتحادیه اروپا دریافت خواهد كرد. مقامات جمهوری اسلامی ایران هنوز دربارهی بستهی پیشنهادی تازهی اروپا اظهارنظری نكردهاند. ادعای روزنامه آلمانی در وضعیتی است كه پیشتر «ژان كلود یونكر» رئیس كمیسیون اتحادیهی اروپا در یك پاسخ شفاف به اقدام امریكا در خروج از برجام، اعلام كرد كه این اتحادیه قصد دارد مقرراتی مشابه قانون 1996 اجرایی كند كه مانع از همكاری شركتهای اروپایی با تحریمهایی كه امریكا قرار است علیه ایران وضع كند، میشود.
یونكر گفت: «ما بهعنوان كمیسیون اروپا وظیفه داریم از شركتهای اروپایی محافظت كنیم. اكنون لازم است كه دست به اقدام بزنیم و به همین دلیل است كه فرآیند فعالسازی «مقررات بازدارنده 1996» را آغاز میكنیم».