طلای سیاه در معاملات جهانی پنجشنبه قلهی 80 دلاری را لمس كرد.
احتمال كاهش عرضهی ایران به دنبال خروج ترامپ از برجام و ادامهی افت تولید ونزوئلا، در كنار گزارش آژانس بینالمللی انرژی كه خبر از افت ذخایر انبارهای نفتی به كمتر از متوسط 5 ساله میداد، نگرانی از آیندهی بازار را افزایش داده است. از این رو آمار ادارهی اطلاعات انرژی امریكا كه نشان میداد موجودی انبارهای نفتی این كشور هفتهی گذشته 4/ 1 میلیون بشكه كاهش یافته با واكنش شدید بازار مواجه شد؛ بهطوریكه نفت برنت روز پنجشنبه اولین بار از سال 2014 برای ساعاتی در قیمتهای بیش از 80 دلار معامله شد.
هر چند در ادامهی معاملات قیمتها قدری تعدیل شد، اما بهای نفت همچنان در سطوح بالایی قرار دارد. روز گذشته هم قیمت نفتخام امریكا در بازه 71 تا 72 دلار معامله شد و نفت شاخص بازار اروپا(برنت) نیز به بیش از 80/ 79 دلار بر بشكه رسید و مجددا به مرز 80 دلار نزدیك شد. هرچند رسیدن به چنین سطوح قیمتی همین یك سال پیش به یك رویا شباهت داشت، اما در حال حاضر پیشبینی از قیمت نفت 100 دلاری به یك پیشبینی متداول تبدیل شده كه در یك ماه اخیر از زبان بسیاری از كارشناسان شنیده شده است.
پاتریك پویانه، مدیرعامل توتال، نیز به صف كسانی پیوست كه قیمت نفت بیش از 100 دلاری را در آیندهی نزدیك برای نفت پیشبینی میكنند. پویانه مهمترین دلیل رشد نفت و رسیدن به چنین سطوح قیمتی را بازگشت تحریمها علیه ایران به دنبال خروج ترامپ از برجام میداند. اما بازگشت تحریمها علیه ایران در كنار اینكه میتواند قیمت نفت را تا 100 دلار افزایش دهد، اما احتمالا توتال را مجبور به خروج از یكی از بزرگترین طرحهایی كه قرار بود در سالهای آینده به اتمام برساند، نیز بكند.
چهارشنبهی هفتهی گذشته توتال فرانسه بیانیهای منتشر كرد تا طی آن به ریسك بالای ادامهی فعالیت این شركت در ایران پس از بازگشت تحریمها امریكا اشاره كند. در این بیانیه تاكید شده است كه توتال طرحهای بزرگی در امریكا دارد و این شركت برای تامین هزینههای این طرحها، وابستگی زیادی به بانكهای امریكایی دارد.
به گزارش بلومبرگ و بنابر آنچه در بیانیهی این شركت آمده است؛ توتال كه از حدود یك سال قبل فعالیت خود برای توسعهی فاز 11 پارسجنوبی را آغاز كرده، چنانچه نتواند معافیتهای لازم را از امریكا به دست بیاورد، بیش از این در این طرحها سرمایهگذاری نخواهد كرد. به این ترتیب در حال حاضر بحث «احتمال خروج توتال از فاز 11 پارسجنوبی» كه از مدتها قبل آغاز شده است، بیشازپیش جدی شده و چند سوال پیرامون آینده بزرگترین قرارداد ایران با یك شركت خارجی در دوران پسابرجام را به همراه دارد.
«دنیای اقتصاد» با طرح شش سوال، به دنبال ترسیم دورنمایی از حضور یا غیبت توتال در ایران است. این سوالات در حالی مطرح میشوند كه ژان كلود یانكر، رئیس كمیسیون اروپا، پس از پایان نشست سران اتحادیهی اروپا در صوفیه اعلام كرد این اتحادیه قصد دارد در برابر تحریمهای امریكا علیه ایران، قوانین موسوم به «قوانین مقابلهای» یا «قوانین مسدودساز» را فعال كند.