منهای نفت هر روز از ساعت در فواصل برنامه‌ها به مدت 5 دقیقه

رادیو جوان

منهاي نفت

خصوصی سازی توقف یارانه‌ی اقتصاد به سیاست

فعالان اقتصادی در بخش خصوصی با بررسی شرایط جدید برجام و راه‌های تقویت توان اقتصاد ملی، خواستار توقف یارانه‌ی اقتصاد به سیاست شدند.

1397/02/24
|
13:39
|

آغاز فصل جدید برجام با خروج امریكا از این توافق بین‌المللی، به موضوع داغ این روزها تبدیل شده است. به‌گونه‌ای كه بخش‌خصوصی نیز به تحلیل این موضوع پرداخته و در نشست پارلمان اقتصاد، با دو نگاه داخلی و خارجی، فوریت‌های اقتصادی در شرایط جدید را مورد بررسی قرار داده است.

از بعد داخلی، فعالان اقتصادی از دولت درخواست كردند تا یارانه اقتصاد به سیاست را متوقف كند. این موضوع درحالی مطرح شد كه رئیس‌جمهور نیز همواره بر این موضوع تاكید داشته است. از سوی دیگر به اعتقاد آنها، نباید در وضعیت كنونی، اقتصاد كشور در اختیار دلالان و واسطه‌ها قرار گیرد. همچنین نیاز است سایه غیرمولدها از سر اقتصاد كشور كم شود. صداقت دولتمردان در گفت‌وگو در مورد فصل جدید پسابرجام هم از دیگر مواردی است كه در نشست هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران از سوی فعالان بخش‌خصوصی مطرح شده است. اما سخنان رئیس اتاق ایران كه به نمایندگی از بخش‌خصوصی در این نشست گفته شده، از بعد بین‌المللی نیز توصیه‌هایی را در بر داشته است. توصیه‌هایی كه حكایت از توسعه روابط اقتصادی بین‌المللی دارد. براساس گفته‌های غلامحسین شافعی، گسترش روابط بین‌المللی به‌خصوص با كشورهای همسایه، انعقاد پیمان‌های منطقه‌ای و قراردادهای تجارت ترجیحی، حضور موثر ایرانی‌ها در مجامع بین‌المللی و تقویت هرچه بیشتر دیپلماسی سیاسی و اقتصادی در شرایط جدید پسابرجام می‌تواند مسیر حركت اقتصاد كشور را تغییر دهد.

تحریم‌ها كاغذ پاره نیستند

شافعی، رئیس اتاق ایران، در سی و ششمین نشست هیئت نمایندگان اتاق ایران كه به میزبانی مشهد برگزار شد به سخنرانی در مورد شرایط جدید برجام و راه‌های تقویت توان اقتصاد ملی پرداخت. به گفته‌ی او،‌ یكی از مسائلی كه در ماه‌های اخیر در جامعه ایران و بخش سیاست‌گذار كشور مطرح می‌شد،‌ نتایج انتخابات دولت ترامپ و عدم توافق این دولت به موضوع برجام بود، مسئله‌ای كه قابل پیش‌بینی بود و رهبر معظم انقلاب با درایت خود بارها به آن اشاره كرده بودند.

شافعی ادامه داد: در روزهای گذشته امریكا با خروج از برجام به ما ثابت كرد كه نمی‌توان در اقتصاد جهانی به این دولت و حتی دیگران اعتماد داشت. اعتماد، باید مطلقا بر توانایی خودمان،‌ جوانانمان، صنعتگران،‌ تولیدكنندگان، صادركنندگان و ظرفیت‌های بالفعل و بالقوه خودمان باشد. برجام تنها توافق درباره‌ی برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران نبود، بلكه مسیری درحال آزمون بود برای اثربخشی گفت‌وگو در راستای صلح، نظم و امنیت جهانی؛ آزمونی كه متاسفانه با رویكرد نابخردانه دولت امریكا به نتایج خوبی نرسید و این امر در جامعه جهانی و تصمیمات و گفت‌وگوهای آینده آن مسلما بازتابی منفی خواهد داشت و عواقب سوئی به بار خواهد آورد. بسته شدن باب گفت‌وگو و مذاكره یعنی نقش بر آب شدن اثربخشی سازمان‌های بین‌المللی و به‌خصوص سازمان ملل. برجام از اجماع‌نظر همه‌ی اعضای شورای امنیت برخوردار بود و شایسته نبود كه دولت امریكا این‌گونه سازمان ملل و اعضای آن را به بازی بگیرد. او با اشاره به موضع‌گیری درست ایران در شرایط جدید، اظهار كرد:‌ این موضع‌گیری بیان‌كننده‌ی اراده‌ی ملت ایران است و بخش‌خصوصی و اتاق‌های بازرگانی با تمام توان از چنین موضعی پشتیبانی می‌كنند، اما برای گذار از این شرایط لازم است راهكارهای منطقی تبیین شود.

رئیس اتاق ایران با بیان اینكه واقعیت این است كه تحریم‌ها كاغذپاره نیستند و نمی‌توان به صنعتگران، تولیدكنندگان و فعالان اقتصادی گفت كه مشكلی به‌وجود نخواهد آمد، گفت: باید باصداقت به گفت‌وگو نشست و وحدت و انسجام ملی را دوچندان كرد. در قدم بعدی گسترش روابط بین‌المللی به‌خصوص با كشورهای همسایه می‌تواند ما را در برابر آثار سوء تصمیمات دولت امریكا مصون دارد. انعقاد پیمان‌های منطقه‌ای و قراردادهای تجارت ترجیحی برای ما اثربخش بوده و نقاط قوت ما را پررنگ خواهد كرد. او افزود: ‌حضور موثر ما در مجامع بین‌المللی و تقویت هرچه بیشتر دیپلماسی سیاسی و اقتصادی از مواردی است كه در شرایط موجود جهانی باید به‌طور جدی‌تری موردتوجه همه‌جانبه قرار گیرد.
این اعتقاد به‌درستی وجود دارد كه كشور ما از نقاط قوت بسیاری هم ازنظر موقعیت ژئوپلیتیك و هم ازنظر نیروهای متخصص زبده و توانمند برخوردار است. اگر عقلانیت را اساس تصمیم‌گیری آینده خود قرار دهیم، قطع به‌یقین قادر خواهیم بود بر مشكلات فائق آییم و راه تعالی اقتصادی را ادامه دهیم.

دسترسی سریع
منهای نفت