ساختمان پزشكان شنبه تا چهارشنبه از ساعت 10:00 به مدت 45 دقیقه

رادیو جوان

ساختمان پزشكان

آیا شما هم هموروئید دارید؟

در ساختمان پزشكان مطرح شد:بواسیر یا هموروئید یكی از بیماری‌های دستگاه گوارش است كه باعث ایجاد زائده در قسمت خروجی مقعد می‌شود. در بواسیر ورید‌های ناحیه تحتانی راست‌روده و مقعد متورم و بزرگ می‌شود و كشیدگی دیواره این عروق باعث تحریك می‌شود.

1403/02/01
|
12:13
|

دكتر غلامرضا رضامند (متخصص داخلی، فوق تخصص گوارش، كبد و آندوسكوپی) در برنامه ساختمان پزشكان  رادیو جوان با ضمن تأكید بر ضرورت درمان به موقع بیماری هموروئید یا بواسیر گفت: بواسیر یا هموروئید یكی از بیماری‌های دستگاه گوارش است كه باعث ایجاد زائده در قسمت خروجی مقعد می‌شود. در بواسیر ورید‌های ناحیه تحتانی راست‌روده و مقعد متورم و بزرگ می‌شود و كشیدگی دیواره این عروق باعث تحریك می‌شود. توجه داشته باشید كه هموروئید در زنان باردار شیوع بیشتری دارد. در بواسیر ورید‌های ناحیه تحتانی راست‌روده و مقعد متورم و بزرگ می‌شود و كشیدگی دیواره این عروق باعث تحریك می‌شود.

وی ادامه داد: باید توجه داشت كه هموروئید در سنین بالا و افراد مسن‌تر بنا به ضعف جسمانی بیشتر مشاهده می‌شود. گاهی ممكن است هموروئید به دلیل فشار هنگام اجابت مزاج دچار خونریزی شود. در این شرایط امكان دارد مدفوع خونی را مشاهده كنید یا پس از مدفوع كردن روی دستمال یا لباس زیر مقداری خون مشاهده كنید. این نوع عارضه در واقع همان هموروئید است كه دچار خونریزی شده است.

این متخصص داخلی و فوق تخصص گوارش و كبد افزود: در حالی كه هموروئید و درد لگن ممكن است در نگاه اول نامرتبط به نظر برسند، اما احتمال ارتباط آن‌ها وجود دارد. این بیماری گاهی اوقات می‌تواند باعث درد ارجاعی یا دردی كه در ناحیه‌ای متفاوت از منبع واقعی مشكل احساس وجود دارد، شود. هنگامی كه فردی اسهال دارد، اغلب برای مدت طولانی در دستشویی گیر می‌كند یا ممكن است بیش از حد معمول به راست روده فشار بیاورد. نشستن طولانی مدت و فشار ناشی از اسهال ممكن است باعث هموروئید شود. هموروئیدها در میان بزرگسالان 45 تا 65 ساله رایج است. با این وجود، این بدان معنا نیست كه جوانان و كودكان به آن دچار نمی‌شوند. ژنتیك نیز در بعضی افراد باعث هموروئید می‌شود.

دكتر غلامرضا رضامند ضمن اشاره به اقدامات اولیه در بروز و ظهور هموروئید تأكید كرد: یبوست باعث می‌شود، حین اجابت مزاج زور بزنید و به خودتان فشار وارد كنید. در نتیجه به سیاهرگ‌های انتهای ركتوم فشار وارد شده و بواسیر ایجاد می‌شود. اگر به طور مزمن دچار یبوست شدید می‌شوید باید رژیم غذایی خود را تغییر دهید و بیشتر از میوه و سبزی‌ها استفاده كنید. داروهای ضددرد مانند آسپرین، ایبوبروفن و استامینوفن ممكن است باعث كاهش درد و ناراحتی شوند. اكثر داروهای مصرفی در هموروئید را می‌توان بدون نسخه تهیه كرد كه شامل پماد، پد و شیاف است؛ اما در صورت عدم تغییر در وضعیت باید سریعاً به پزشك متخصص مراجعه كنید.

وی همچنین گفت: خونریزی در زمان دفع مدفوع شایع‌ترین علامت بواسیر است و پزشك شما با انجام معاینات بالینی و برخی آزمایش‌ها مانند تست مدفوع می‌تواند بواسیر را تشخیص دهد و وجود سایر بیماری‌های مهم و جدی را رد كند. همچنین اگر مبتلا به بواسیر دردناك با خونریزی زیاد و شدید هستید كه با درمان‌های خانگی بهبود نمی‌یابد، به دكتر داخلی مراجعه نمایید.

این متخصص داخلی و فوق تخصص گوارش و كبد با اشاره به ضرورت مصرف رژیم غذایی فیبر دار برای جلوگیری و حتی درمان هموروئید اظهار كرد: بهترین راه برای پیشگیری از بواسیر، نرم نگه داشتن بافت مدفوع برای خروج آسان آن است. سعی كنید بیشتر میوه، سبزی‌ها و غلات سبوس‌دار بخورید. با این كار مدفوع نرم شده و حجم آن بیشتر می‌شود و از كششی كه می‌تواند باعث ایجاد بواسیر شود جلوگیری می‌شود. شما باید روزانه 20 تا 30 گرم فیبر مصرف كنید. هر روز شش تا هشت لیوان آب و مایعات دیگر بنوشید تا بتوانید مدفوع را نرم نگه دارید. مطالعات نشان داده است كه مكمل‌های فیبر مانند پسیلیوم و متیل سلولز می‌توانند علائم كلی و خونریزی بواسیر را بهبود ببخشند.

دكتر غلامرضا رضامند با تشریح انواع هموروئید و علائم متفاوت آنها بیان كرد: همان‌طور كه پیش‌تر اشاره شد؛ بواسیر كه به آن هموروئید هم می‌گویند، سیاهرگ‌های متورم مقعد و پایین ركتوم‌اند كه شبیه به رگ‌های واریسی هستند. هموروئید می‌تواند در داخل راست‌روده (بواسیر داخلی) یا زیر پوست اطراف مقعد (بواسیر خارجی) ایجاد شود. هموروئید به دو نوع داخلی و خارجی تقسیم می‌شود. هموروئید داخلی؛ هموروئید داخلی به صورت عمقی در درون ركتوم یا راست‌روده قرار دارد كه از خارج قابل مشاهده نیست. معمولاً بدون درد هستند. اغلب خونریزی ركتوم اولین نشانه هموروئید داخلی است. گاهی اوقات فشار و كشش موجب بیرون‌زدگی هموروئید داخلی از مقعد می‌شود كه در این حالت هموروئید پرولاپس (بیرون‌زده) نامیده می‌شود و می‌تواند دردناك باشد. هموروئید خارجی؛ هموروئید خارجی در زیر پوست اطراف مقعد و قابل مشاهده است. به دلیل حساسیت بالای اعصاب در این ناحیه، معمولاً این نوع هموروئید بسیار دردناك است. كشش مقعد در زمان دفع مدفوع موجب خونریزی می‌شود.

وی در پایان متذكر شد: اگر بواسیر باعث خونریزی مقعد شده است یا درد و ناراحتی ایجاد می‌كند، باید به دكتر مراجعه كنید. گاهی ممكن است خونریزی ارتباطی به هموروئید نداشته باشد و دچار بیماری دیگری باشید. به همین دلیل باید این علامت را جدی بگیرید. پزشك باتوجه‌به علائم و نوع هموروئید بهترین درمان را به شما توصیه می‌كند.

دسترسی سریع
ساختمان پزشكان