منهای نفت هر روز از ساعت در فواصل برنامه‌ها به مدت 5 دقیقه

رادیو جوان

منهاي نفت

ارز دولتی برندگان یا متخلفان دلا‌ر 4200 تومانی؟

روز گذشته لیست بخشی از واردكنندگان با قیمت رسمی ارز منتشر شد. بررسی‌ها نشان می‌دهد بیشترین ارز تخصیصی برای واردات كالاهای استراتژیك چون «ذرت برای خوراك دام» و «دانه سویا» صرف شده است. "منهای نفت" بررسی می كند.

1397/04/11
|
15:46
|

به گزارش گروه چندرسانه‌ای‌ رادیو جوان؛روز گذشته لیست بخشی از واردكنندگان با قیمت رسمی ارز منتشر شد. در این فهرست میزان ارز دریافتی هر شركت به تفكیك برای واردات هر كالا ارائه شده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد بیشترین ارز تخصیصی برای واردات كالاهای استراتژیك چون «ذرت برای خوراك دام» و «دانه سویا» صرف شده است. همچنین سهم ارز حاصل از فروش نفت، معادل 90 درصد از كل ارز دریافتی واردكنندگان بوده است. دولت از زمان اعلام نرخ 4200 برای دلار متعهد شد كه به تمامی نیازها بر پایه این نرخ پاسخ دهد. «دنیای اقتصاد» دو روی انتشار سیاهه واردات بر پایه دلار 4200 را بررسی كرده است.

بانك مركزی با انتشار لیستی از دریافت‌كنندگان دلار 4200 تومانی برای واردات كالا، گام اول برای اجرای دستور رئیس‌جمهور را برداشت. اگرچه محاسبات لیست داده شده بر حسب یورو انجام شده است اما آنچه بین عموم رواج یافته، «دلار 4200» تومانی و سوءاستفاده عده ای از این رانت است. در لیست اعلامی میزان ارز دریافتی شركت‌های گوناگون برای واردات 53 قلم كالا ذكر شده است. نكته قابل‌توجه اینكه عمده ارز دریافتی از محل فروش نفت بوده و صادرات غیرنفتی حدود 10 درصد از مجموع ارز تامین شده را به خود اختصاص دادند.

انتشار لیست جنجالی

صبح روز گذشته بانك مركزی به انتظارات پایان داد و اسامی واردكنندگانی كه از دلار 4200 تومانی استفاده كرده‌اند را به اشتراك عموم گذاشت. هر چند، تشكیك‌هایی در مورد این لیست از نظر جامعیت واردكنندگان وجود دارد اما حواشی پیرامون انتشار این لیست كم نبود. یك روز قبل از انتشار لیست، محمد شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت، اظهار نظری كرده بود كه منجر به تشكیل جبهه‌ای علیه او در فضای مجازی شد. شریعتمداری با رویكرد وزیر ارتباطات در اعلام لیست شركت‌های واردكننده موبایل مخالفت و تاكید كرد كه باید بین كسانی كه ثبت‌سفارش كرده‌اند با كسانی كه برای آنها تامین ارز صورت گرفته، تفاوت قائل شد. او در این زمینه گفته بود: «‌لیست اعلامی از سوی وزیر ارتباطات، اسامی افرادی بود كه تخصیص ارز داشتند و تامین ارز آنها صورت نگرفته بود، ما نمی‌خواهیم به جنگ اقتصاد كشور برویم و اقتصاد را به هم بریزیم؛ بنابراین با استفاده از نیروی عقل خدادادی، تصمیماتی خواهیم گرفت كه به صلاح اقتصاد باشد. او تاكید كرد: «با اعلام اسامی افرادی كه ارز 4200 تومانی گرفته و كالا وارد كرده‌اند، مخالفت نداریم و اتفاقا موافق با دریافت این اسامی از سوی نهادهای نظارتی هستیم، اما نكته اینجاست كه هر یك از انواع ارز، هزینه مبادله متفاوتی دارد و قیمت تمام شده آن را نیز باید بر این مبنا محاسبه كرد.»

اما برداشت‌ها از صحبت‌های وزیر صنعت به شكل دیگر و تندی صورت گرفت. صحبت‌های شریعتمداری به معنای مخالفت با صحبت‌های رئیس‌جمهور تلقی شد. ساعتی از سخنان وزیر صنعت نمی‌گذشت كه آذری جهرمی، وزیر ارتباطات با انتشار پستی مخالفت خود با وزیر صنعت را علنی كرد. جهرمی در توییتر خود نوشت: «با ایمان قلبی كه بر پایه عقل خدادادی است، می‌گویم: فساد، موریانه و عامل بی‌ثباتی اقتصاد كشور است. بخش خصوصی پاكدست از انتشار لیست ارز بگیران حمایت كرده و خواهد كرد. باید به جنگ اقتصاد رانتی رفت.»

این پست سیل حمله‌ها به وزیر صنعت را تندتر كرد. اما واكنش‌ها به اینجا نیز ختم نشد تا اینكه صفحه رسمی رئیس‌جمهور، پست وزیر ارتباطات را لایك كرد تا نشان دهد نظر رئیس‌جمهور به وزیر ارتباطات نزدیك‌تر است. پس از این كش‌وقوس‌های فراوان، دیروز بالاخره بانك مركزی یك لیست از دریافت‌كنندگان دلار 4200 تومانی را در این مدت منتشر كرد.

حواشی پس از انتشار لیست نیز تداوم یافت. بسیاری از سایت‌های داخلی به این نكته معترض بودند كه لیست اعلامی یك لیست كامل و جامع نیست. اطلاعات دریافتی «دنیای اقتصاد» نشان می‌دهد كه بانك مركزی قصد داشته پنج‌شنبه گذشته لیست كامل‌تری را منتشر كند. اما لیستی كه روز گذشته منتشر شد، لیستی است كه وزارت صنعت، معدن و تجارت به بانك مركزی تحویل داده است. در متن خبر بانك مركزی تصریح شده است كه این گزارش به درخواست وزارت صمت برای كالاهایی كه از سوی آن وزارتخانه مشخص شده، تهیه شده است؛ بنابراین در برگیرنده تمام كالاهای تامین ارز شده توسط بانك مركزی نیست. طبق اعلام این بانك، علاوه بر تخصیص و تامین ارز كالاهای مندرج در لیست اعلامی، مقادیر قابل توجهی ارز به مسافران خارج از كشور، دانشجویان، بیماران و نیز خدمات ثبت‌سفارش شده اختصاص داده شده كه در اینجا به آنها اشاره نشده است.

انتهای پیام/

دسترسی سریع
منهای نفت