آمارهای بانك مركزی نشان میدهد، با توجه به اینكه در 9 ماه نخست سالجاری تعداد معاملات به میزان 15 درصد و ارزش معاملات 50 درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل افزایش یافته پویایی بازار نسبت به سال قبل بیشتر شده است."منهای نفت"بررسی كرده است.
به گزارش گروه چندرسانهای رادیو جوان؛ آمارهای بانك مركزی نشان میدهد، با توجه به اینكه در 9 ماه نخست سالجاری تعداد معاملات به میزان 15 درصد و ارزش معاملات 50 درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل افزایش یافته پویایی بازار نسبت به سال قبل بیشتر شده است.
علاوهبر افزایش دمای بازار، نرخ سود نیز بهعنوان معیار اصلی شاخص بازار پول، از شهریور تا آذر ماه در سطح 18 درصد حركت كرده است. همچنین از شهریور ماه تا آذر، نرخ سود در بازار بین بانكی 1/ 18 درصد ثبت شده است. این كاهش نرخ در حالی بود كه در 4 ماه نخست سالجاری نرخ سود در سطح 20 درصد قرار داشت.
بررسیها حاكی از آن است كه یكی از دلایل افزایش حجم معاملات در بازار بین بانكی، به این دلیل بوده كه بخش قابلتوجهی از سپردههای غیرمجاز در بازار رسمی قرار گرفته و این موضوع قدرت عرضه بانكها را افزایش داده است؛ در نتیجه میزان منابع قابلمعامله افزایش یافته است. دلیل دوم را میتوان، افزایش جذابیت معامله در بازار بین بانكی دانست كه با توجه به جذابیت نرخ سود و اطمینان از بازگشت منابع، برخی از بانكها ترجیح دادند به جای تسهیلات دهی، منابع خود را در این بازار سرمایهگذاری و یك درآمد ثابت از آن كسب كنند.
بازارسازی در بازارپول
بانك مركزی در یك گزارش تحلیلی آخرین وضعیت، تغییر وتحولات بازار بین بانكی را منتشر میكند. معمولا گزارشهای بازار بین بانكی بهصورت سالانه منتشر میشود و در خصوص روند ماهانه این گزارشها، رویه منظمی وجود ندارد. به بیان دیگر، مانند گزارشهای اقتصادی مانند شاخص بهای مصرف كننده یا آمارهای پولی و بانكی در اختیار مخاطبان قرار نمیگیرد. بازار بین بانكی ریالی یكی از اجزای بازار پول و یكی از روشهای تامین مالی بانكی است كه امكان معاملات بین بانكهای عضو را فراهم آورده و تلاش میكند تا بانكها از طریق به كارگیری منابع مازاد یكدیگر نیازهای كوتاهمدت خود را برطرف كرده و كمتر به منابع بانك مركزی اتكا كنند.هدف از تشكیل بازار بین بانكی ریالی تسهیل جریان منابع ریالی كوتاهمدت بین بانكها در جهت مدیریت كارآمد نقدینگی است و بانك مركزی بهعنوان عضو و مدیر بازار مسوولیت تنظیم، برنامهریزی، سازماندهی، هماهنگی، تدوین مقررات، نظارت، كنترل و تسویه معاملات را برعهده داشته و برای اعمال سیاستهای پولی در بازار بین بانكی مداخله میكند. همچنین، حمایت از نرخ سودی مشخص ازسوی بانك مركزی از طریق مداخله در بازار، بر حسب شرایط بازار و مقتضیات سیاست پولی و اعتباری انجام میشود.
افزایش مشاركت
بازار بینبانكی ریالی در ایران در تیر ماه سال 1387 براساس سیاستهای پولی و اعتباری كشور و مطابق با ماده 34 بسته سیاستی- نظارتی سیستم بانكی در این سال، برای انجام معاملات عمده بین بانكها راهاندازی شد. هدف از راهاندازی و توسعه فعالیت این بازار، تقویت مدیریت نقدینگی بانكها و تسهیل تامین مالی منابع مورد نیاز بانكها در كوتاهمدت، برقراری انضباط پولی مناسب بانكی و اجرای موثرتر سیاستهای پولی كشور بوده است.
به گفته بانك مركزی، طی سالهای فعالیت، در بازار بین بانكی ریالی، از استقبال قابلقبول شبكه بانكی برخوردار بوده است. تعداد اعضای فعال در بازار بین بانكی از 10 بانك در سال 1387 به 30بانك و موسسه اعتباری در 9 ماه اول 1396 رسیده است. با افزایش تدریجی عمق بازار، معاملات بازار بینبانكی ریالی - كه شامل سپردهگذاری وسپردهپذیری اعضای بازار نزد یكدیگر است نیز از رشد قابلتوجهی برخوردار بوده است؛ بهطوریكه معاملات بازار با افزایش بیش از 1847 برابری، از 17 فقره در سال 1387 به بیش از 31 هزار فقره در سال 1395 رسید. تعداد معاملات بازار بینبانكی ریالی در 9 ماه ابتدایی سال 1396 نیز معادل 5/ 27 هزار فقره است.بانك مركزی آمار حجم ارزشی روزانه و نرخ سود موزون معاملات بازار بینبانكی ریالی از سال تاسیس تا 9 ماه ابتدایی 1396 (آخرین آمار موجود) منعكس كرده است. این آمارها نشان از روند افزایشی حجم معاملات در كنار كنترل نرخ سود در بازار بین بانكی است.براساس آخرین آمار موجود، متوسط ارزش روزانه معاملات بازار بینبانكی ریالی با افزایش قابل توجهی از 6/ 1 میلیارد تومان در سال 1387 به 7/ 10 هزار میلیارد تومان در سال 1395 رسید. با ادامه این روند، متوسط ارزش روزانه معاملات بازار در 9 ماه ابتدایی سال 1396 به 18 هزار میلیارد تومان افزایش یافته است.
روند نزولی نرخ سود در بازار
آمار نرخ سود بازار بین بانكی، برای ارزیابیهای كارشناسان یك شاخص مهم محسوب میشود، زیرا تغییر نرخ سود این بازار معیار، میتواند بهعنوان نقش قطب نما برای تعیین نرخ سود در بانكها مورد توجه قرار گیرد. نرخ سود موزون بازار بینبانكی ریالی از 1/ 21 درصد در سال 1387 به 4/ 14 درصد در سال 1389 كاهش یافت و در ادامه بهدلیل وجود تنگنای اعتباری بانكها، نرخ سود با روندی افزایشی به 1/ 27 درصد در سال 1393 رسید. در سالهای اخیر با مداخله موثر بانك مركزی در بازار بینبانكی ریالی، روند نرخ سود بازار با كاهش مواجه شده است. با مدیریت فعالانه نقدینگی بازار (سپردهگذاریهای صریح و ضمنی بانك مركزی در بازار) و همچنین اقداماتی نظیر كاهش نسبت سپرده قانونی و اعمال سیاست تبدیل اضافهبرداشت برخی از بانكها و موسسات اعتباری به خطوط اعتباری و قرارداد سپردهگذاری در بازار، نرخ سود بازار بینبانكی ریالی با روندی كاهشی مواجه شده و از 1/ 27 درصد در سال 1393 به 6/ 18 درصد در سال 1395 كاهش یافته و در ادامه به 9/ 18 درصد در 9 ماه ابتدایی سال 1396 رسیده است. خلاصه عملكرد بازار بینبانكی ریالی كشور در 9 ماه اول سال 1396 در مقایسه با مدت مشابه سال قبل نشان میدهد، در این دوره، تعداد و متوسط ارزش روزانه كل معاملات انجام شده بازار به ترتیب با 8/ 14 و 9/ 49 درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال گذشته به رقم 27463 فقره با متوسط ارزش روزانه 18 هزار میلیارد تومان رسیده است. بررسی معاملات بازار در 9 ماهه آغازین سال 1396 به تفكیك سررسید معاملات بیانگر آن است كه 1/ 98 درصد از ارزش معاملات مربوط به معاملات یكشبه است كه با فلسفه تامین مالی كوتاهمدت بازار بینبانكی سازگار است.
"منهای نفت" بررسی می كند.
انتهای پیام/