بازار جهانی نفت اولین روز كاری سال 2018 را در اوج آغاز كرد. این شروع قدرتمند از ژانویه 2014 به این سو بیسابقه بوده است زیرا هر دو نفت شاخص بازار معاملات روز گذشته را با قیمت بیش از 60 دلار در هر بشكه كلید زدند."منهای نفت" بررسی كرده است.
بهگزارش گروه چندرسانهای رادیو جوان؛ برای اولین بار از سال 2014 هر دو نوع نفت شاخص، اولین روز معاملاتی سال نو میلادی را با قیمتهای بالای 60 دلار آغاز كردند. در این شرایط میتوان پنج چالش بزرگ را پیشروی بازار نفت تصور كرد. اولین چالش كه بهدلیل تجمعات روزهای اخیر احتمال بیشتری یافته، عدم تمدید تعلیق تحریمهای ایران توسط آمریكا است. دومین چالش اما به احتمال وقوع ناآرامی در عربستان یا وقوع درگیری در خاورمیانه بازمیگردد. كاهش تقاضای چین، افزایش رشد تولیدات شیل و گسترش انرژیهای تجدیدپذیر سه چالش دیگر بازار نفت در سال 2018 محسوب میشوند.
پنج چالش نفت در سال 2018
بازار جهانی نفت اولین روز كاری سال 2018 را در اوج آغاز كرد. این شروع قدرتمند از ژانویه 2014 به این سو بیسابقه بوده است زیرا هر دو نفت شاخص بازار معاملات روز گذشته را با قیمت بیش از 60 دلار در هر بشكه كلید زدند. افزایش ریسك بازگشت تحریمهای آمریكا علیه ایران به علت تجمعات شهری در روزهای اخیر و تداوم طرح كاهش تولید از سوی كشورهای عضو و غیرعضو اوپك، از مهمترین دلایلی بودهاند كه قیمت نفتهای شاخص بازار را در اوج قرار دادهاند. هرچند تحلیلگران رویترز عقیده دارند «حتی اگر اتفاقات اخیر در ایران نیز رقم نمیخورد، بازار نفت روندی رو به رشد داشت»؛ با این حال نمیتوان از تحولات ایران و اثرگذاری آن بر بازار جهانی نفت چشم پوشید.
حدود دو هفته دیگر رئیسجمهور آمریكا درباره بازگشت احتمالی تحریمهای آمریكا علیه ایران تصمیم خواهد گرفت. این در حالی است كه تجمعات روزهای گذشته در برخی شهرهای ایران، ریسك بازگشت تحریمهای آمریكا علیه كشور و از كار افتادن سیستم برجام را افزایش داده است. این ریسك با دو اثر متفاوت در داخل ایران و بازار جهانی نفت همراه خواهد بود. به عقیده كارشناسان چنانچه تحریمهای آمریكا بار دیگر علیه ایران اعمال شود، اگرچه روند تولید و صادرات نفت كشوررا به سطح پیش از برجام نخواهد رساند اما قطعا فروش آن با تنگناهایی همراه خواهد شد.
براساس آمارهای موجود، میزان واردات چهار مشتری عمده آسیایی ایران در ماه نوامبر 2017 نسبت به مدت مشابه سال گذشته 29 درصد كاهش داشته و به كمترین سطح از آوریل 2016 رسیده است. تداوم یا تشدید این روند در حالی مشكلات كاهش درآمدهای نفتی را به كشور تحمیل میكند كه برای بازار جهانی نفت مزیت به شمار میرود زیرا باعث خروج تولیدات ایران از بازار اشباع شده نفت خام میشود. خروج احتمالی نفت ایران از معاملات جهانی، به خصوص میتواند به نفع بزرگان عضو و غیرعضو اوپك باشد كه در تلاشند در قالب طرح كاهش تولید، بازار نفت را به تعادل برسانند. به این ترتیب به نظر میرسد یكی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در بازار جهانی نفت در سال 2018، ایران و تحولات آن باشد، هرچند تحولات خاورمیانه و عربستان نیز از اهمیت بسزایی برای معاملهگران طلای سیاه برخوردار است. ایران و تحولات احتمالی آن (بالا رفتن ریسك بازگشت تحریمها) در حالی یكی از علامت سوالهای بزرگ بازار نفت در سال 2018 به شمار میرود كه نیك باتلر، ستوننویس فایننشال تایمز سوالات دیگری را نیز برای ترسیم آینده بازار نفت در سال جدید میلادی مطرح میكند.
باتلر چهار سوال اساسی در سطح جهانی مطرح میكند و سعی دارد با یافتن پاسخ برای آنها، چشماندازی از بازار انرژی در سال 2018 ترسیم كند. هرچند هیچكدام از پاسخهایی كه به این پرسشها داده میشود در گذر تحولات روزانه دنیا از قطعیت برخوردار نیست؛ اما آنجا كه بالا گرفتن بحران در خاورمیانه را گزینهای محتمل عنوان میكند، به لحاظ امنیتی رعبآور و آنجا كه سهم انرژیهای تجدیدپذیر را رو به رشد ارزیابی میكند، به لحاظ بهبود اوضاع زیستمحیطی امیدواركننده به نظر میرسد.اما در حالیكه تحلیلگران در حال بررسی مولفههای مختلف برای دست یافتن به چشماندازی از بازار نفت در سال 2018 هستند، دو نفت شاخص بازار جهانی دومین روز از سال جدید میلادی را به شكلی متفاوت شروع كردند. به گزارش «دنیای اقتصاد» قیمت هر بشكه نفت خام برنت (شاخص بورس لندن) در ساعات ابتدایی معاملات روز گذشته به قیمت 26/ 67 دلار بر بشكه رسید اما در ادامه و تا لحظه تنظیم این گزارش (ساعت 17 به وقت تهران) با افت 17 سنتی به 70/ 66دلار بر بشكه رسید. هر بشكه نفت خام آمریكا نیز با 7 سنت افت قیمت روی قیمت 35/ 60 دلار بر بشكه معامله شد.
انتهای پیام/