در آستانهی برگزاری بزرگترین همایش فولادی خاورمیانه، متولیان صنعت فولاد كشور گردهم آمدند و چالشها و مزیتهای توسعه در این صنعت را بررسی كردند.
به گفتهی فعالان این بخش، صنعت فولاد پس از سالها ركود در حال حاضر از دره مرگ فاصله گرفته و با توجه به توسعه صورت گرفته در این بخش میتوان به رشد صنعت فولاد در چهار سال آینده امیدوار بود. در كنار مواردی كه فعالان بخش خصوصی، وزیر صنعت، معدن و تجارت مطرح كردند نیز در این نشست به واكاوی چالشیهای پیش روی صنعت فولاد پرداخت.
محمد شریعتمداری «بی توازنی در صنعت فولاد، وضعیت زیرساختها، كمبود آب، بی توجهی به آمایش سرزمینی و...» را از جمله چالشهای موجود در این صنعت دانست.
در این نشست راهبرد مالی برای فولاد ایران بررسی شد بهطوریكه به گفتهی شریعتمداری، برای تامین زیرساختهای صنعت فولاد (توسعه ریل و برق) 19 میلیارد یورو و برای تجهیز معادن نیز به 600 میلیون یورو منابع ارزی نیاز است.
در سومین نشست كمیتهی راهبردی هشتمین همایش چشمانداز صنعت فولاد و معدن ایران با نگاهی به بازار، محمد شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت، مهدی كرباسیان رئیس هیئت عامل ایمیدرو، مصطفی موذنزاده، جعفر سرقینی معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت، محمدرضا بهرامن رئیس خانه معدن ایران، محمود اسلامیان رئیس هیئت مدیرهی انجمن تولیدكنندگان فولاد ایران، علیرضا شكرریز مدیرعامل شركت پارس دیبابنیان، محمد ابكاء، مدیرعامل شركت فولاد تكنیك، ناصر تقیزاده، مدیرعامل شركت معدنی و صنعتی گل گهر، محمود نوریان، مدیرعامل شركت معدنی و صنعتی چادرملو، علی همت، مدیرعامل شركت ایریتك، مهرداد اكبریان، رئیس انجمن تولیدكنندگان و صادركنندگان سنگ آهن ایران، رضا اشرف سمنانی، مشاور مدیرعامل شركت میدكو و علیرضا بختیاری، مدیرمسئول روزنامه «دنیای اقتصاد» حضور داشتند. وزیر صنعت، معدن و تجارت در این نشست با اشاره به رشد 11 درصدی تولید فولاد خام كشور نسبت به سال 2015، عنوان كرد: در این حوزه قدمهای خوبی برداشتیم و توانستیم سهم خود را در فولاد جهان به 1/ 1 درصد برسانیم كه این مهم نشان دهندهی تلاش و جدیت در فعالیتهای فولادی كشور است، اما همچنان برای رسیدن به توازن در زنجیره فولاد باید اقدامات بیشتری انجام شود. وی تامین زیر ساختهای صنعت فولاد كشور را موضوع روز این صنعت دانست و تصریح كرد: برای این منظور به 19 میلیارد یورو منابع نیاز داریم كه بخش عمدهای از آن برای توسعه ریل و برق است. برای اینكه بتوانیم ظرفیت استفاده از ریل را كه امروز 28 میلیون تن است تا سال 1404 به 101 میلیون تن افزایش دهیم، به 10 میلیارد یورو سرمایهگذاری نیازمندیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین از تامین آب و برق و دیگر زیر ساختها بهعنوان نیازهای اصلی تولید فولاد نام برد و افزود: در طرح جامع فولاد تولید 5 هزار مگاوات برق هدفگذاری شده است كه 5 میلیارد یورو برای این موضوع نیاز است. از سوی دیگر تامین آب از اولویتهای مهم توسعه فولاد است كه باید در این راستا نیز قدمهای بیشتری برداریم. شریعتمداری با بیان اینكه بین ظرفیت تولید سنگ آهن و ظرفیت فولاد كشور فاصله جدی وجود دارد، یادآور شد: طرح جامع فولاد باید ایجاد توازن و رفع چالشها در زیرساختها و آمایش سرزمین برای اجرای طرحهای فولادی در آینده را دنبال كند و اعمال مدیریت جامع در تمامی شاخصهای تاثیرگذار صنعت فولاد را در دستور كار قرار دهد.
وی تصریح كرد: جذب سرمایه از موضوعات اصلی معدن است. در طرح جامع برای تجهیز معادن حدود 600 میلیون یورو نیاز است و در زمینهی فولاد نیز 5/ 8 میلیارد یورو منابع مالی نیاز داریم. وزیر صنعت، معدن و تجارت با تاكید بر ضرورت جذب سرمایهگذاری خارجی و ایجاد مشاركتهای بینالمللی در حاشیه برگزاری همایش چشمانداز صنعت فولاد، یادآور شد: با وجودی كه در همهی زمینهها ظرفیت ایجاد شركتهای مشترك وجود ندارد، اما فولاد این ظرفیت را دارد و منافع متعددی از ناحیه «جوینت ونچر»ها نصیب كشور خواهد شد. از سوی دیگر، برای بالا بردن قدرت چانهزنی در حوزهی سیاسی نیز به «جوینت ونچر»های قوی نیاز داریم. شریعتمداری با بیان اینكه حدود 100 میلیون تن ظرفیت جدید در حوزه كنسانتره، گندله، فولاد خام و آهن اسفنجی در قالب 73 طرح جدید قابل تحقق خواهد بود، گفت: از دیگر چالشهای صنعت فولاد تامین سنگ آهن و ركود بازار داخلی است كه آیندهپژوهی در موضوع فولاد و محصولات جانشین بهعنوان یكی از موضوعات مهم این همایش میتواند در دستور كار قرار گیرد.