طی دو روز پایانی هفته گذشته، بیتكوین كه طی ماههای اخیر در یك روند صعودی چشمگیر مرز قیمتی 20 هزار دلار را هم پشتسر گذاشته بود،حدود 8 هزار دلار ارزش خود را از دست داد.
به گزارش گروه چند رسانه ای رادیو جوان؛ طی دو روز پایانی هفته گذشته، بیتكوین كه طی ماههای اخیر در یك روند صعودی چشمگیر مرز قیمتی 20 هزار دلار را هم پشتسر گذاشته بود، در حدود 8 هزار دلار از ارزش خود را از دست داد.
این سقوط غیرمنتظره از یكسو تقویتكننده فرضیه بدبینانه و البته ثابتنشده حباب قیمتی در بیتكوین بود و از سوی دیگر معاملهگران پیشتر خوشبین به كسب سود از بیتكوین را به برزخ تصمیمگیری وارد كرد. «دنیای اقتصاد» در این گزارش هفت دلیل احتمالی كارشناسان برای توجیه این سقوط آزاد را بررسی كرده است.
همزمان با زلزله تهران، پیكره ژاپنی بیتكوین نیز به لرزه درآمد و ارزش هر واحد از آن نزدیك به 8 هزار دلار فرو ریخت. بیتكوین پس از ركوردشكنیهای متوالی در طول چند هفته اخیر، از قیمت 10 هزار دلاری تا سقف 20 هزار دلاری پیش رفته بود؛ اما پس از فروكش تب استقرار بازارهای آتی دوگانه در شیكاگو، با فقدان عناصر حمایتی روبهرو شد و دیروز تا قیمت 12 هزار و 100 دلاری سقوط كرد.
سقوط ارز رمزنهاد موجب شد اقتصاددانانی كه نسبت به وجود حباب بیتكوین هشدار داده بودند، فضای خبری بازارهای جهانی را تصرف كنند. هرچند پدیده حباب، بهدلیل نبود شواهد كافی و دلایل علمی مستند در حد یك فرضیه باقی مانده، با این حال برخی از كارشناسان روز موعود درهم شكستن بیتكوین را نزدیك دانستهاند. با گذر از جو حاكم علیه ارزهای رمزنهاد، پاسخ به پرسشی كه چرایی افت نزدیك به 40 درصد ارزش بیتكوین را جستوجو میكند با اشاره به 7 دلیل عمده امكان پذیر است. كلیات این دلایل به وجود شبهه درخصوص امنیت كافی در كارگزاریهای فعال، محدودیت حجم فعالیت پولی در شبكه، رشد هزینه ثبت تراكنشها، آربیتراژ حاكم بر بازار این پدیده دیجیتالی، ظهور انواع ارزهای رمزنهاد جدید همزمان با انشقاق «بیتكوینكش» از بیتكوین «ساتوشی» (پدر مجازی بیتكوین)، افزایش هزینه الكتریسیته مصرفی روزانه شبكه و در آخر، گمانهزنیهای جدید درباره بیتكوینهای میلیونی كه سالها در شبكه وارد نشدهاند و تحت كنترل «وال»ها یا «نهنگهای قاتل» بازار بیتكوین هستند، مربوط میشود. «دنیایاقتصاد» در این گزارش، هفت دلیل سقوط 48ساعته بیتكوین را بررسی كرده است.
مجازات بیتكوین با هفت گناه كبیره
رویای «ساتوشی ناكاموتو»ی ژاپنی برای استقرار اتوپیای ارزی در سال 2017 میلادی با بازدهی شگفتانگیز ناقوس بانكهای مركزی سراسر دنیا را به صدا درآورد؛ اما رویای ساتوشی پس از رشد نزدیك به 2200 درصدی سال جاری میلادی كه تا چند روز گذشته ثبت كرده بود، با سقوط 8 هزار دلاری به لرزه افتاد. زلزله در بازار بیتكوین، رویای شیرین دموكراسی دیجیتالی و آزادی پولی ناكاموتو را به كابوس هبوط مبدل ساخت. اسكلت ساختمان ژاپنی كه تا همین یك هفته پیش، ضدزلزله بهنظر میرسید، دچار خسارت فراوانی شد و ارزش بازار آن از حدود 350 میلیارد دلار به 215 میلیارد دلار كاهش یافت. این افت شدید سبب شد سرمایهگذارانی كه در بازار نقدی و آتی ظرف كمتر از 48 ساعت چند هزار دلار متضرر شده بودند، شوكه شده، خود را در میانه برزخ دیجیتالی حس كنند كه راه خروج از آن به هیچ وجه مشخص نیست. یك معاملهگر فعال در بازار آتی كه بیتكوین خریداری شده خود را برای فروش آماده كرده بود، با گذشت 48 ساعت نزدیك به 7000 دلار ضرر كرد و یك معاملهگر بازار نقدی با شرایط مشابه بهازای هر بیتكوین نزدیك به 8000 دلار زیان دید. با این اوصاف، بررسی دلایل هفتگانهای كه به هفت گناه كبیره بیتكوین تشبیه شدهاند، سقوط 40 درصدی این ارز رمزنهاد را تا حدی روشن میكند.سه دلیل از هفتگانه موجود به شرایط تراكنشهای بیتكوین در شبكه بلاكچین مربوط میشود. الگوریتم شبكه این ارز رمزنهاد در بیشترین حالت، امكان ثبت 400 هزار تراكنش را بهصورت روزانه مهیا میكند كه برای یك ارز با این ارزش بازار، بسیار ناچیز است. این محدودیت در طول چند ماه اخیر باعث شد، هزینه ثبت هر تراكنش در نوبتهای متعدد چند برابر شود و تا 32 دلار به ازای یك تراكنش برسد.
مانیفست بیتكوین بر پایه عدالت اجتماعی بنا شده بود كه بر ارزان بودن هزینه ثبت تراكنشها تكیه داشت؛ اما رشد هزینه ثبت تراكنشها، محدودیت سقف روزانه تعداد ورودی تراكنشها در بلوكهای شبكه و رسیدن هزینه مصرف برق آن به اندازه برق مصرفی در یك كشور اروپایی مانند دانمارك، در كنار یكدیگر سهگانه ضد بیتكوین را شكل دادند كه به انشقاق در شبكه بیتكوین منتهی شدند. محدودیت شبكه بلوكی ارز رمزنهاد در ماه آگوست با بروز جبههای از مخالفان كه سعی داشتند استخراج بیتكوین را ارزانتر و آسانتر كنند، به ظهور «بیتكوینكش» (Bitcoin Cash)، كه سازنده دلیل چهارم بود، منتج شد. بیتكوینكش با اینكه اشتراك زیادی با منشا خود دارد؛ تعداد تراكنشهای ممكن را افزایش داد، هزینه تراكنشها را كاست و میزان مصرف برق را نیز كاهش داد.
با این تفاسیر، عدهای به سمت شبكه جدید جذب شدند تا بر تعداد رقبای جدی بیتكوین افزوده شود. بالطبع افزایش رقبای رسمی (ارزهای رمزنهاد غیررسمی بسیار زیاد هستند) كه تا به حال از عدد 1300 نیز عبور كردهاند، بیتكوین را با خطر مواجه كرده است. یكی دیگر از مزایایی كه برای بیتكوین به عنوان پشتوانه تلقی میشد، امنیت آن بود. پنجمین دلیل با اینكه به امنیت اثباتشده شبكه بیتكوین مربوط نیست؛ اما به امنیت كارگزاریها و صرافیهای فعال در شبكه آن مربوط میشود. در هفتهای كه گذشت شركت كرهای«Youbit» (واقع در كره جنوبی)، 17 درصد از داراییهای خود را طی یك حمله سایبری از دست داد كه موجب ورشكستگی این كارگزاری بزرگ شد. شركتهای زیادی با این مشكل مواجه شدهاند كه به ناامن بودن سرورهای خود كارگزاریها مربوط میشود. با اینكه بیتكوین بیتقصیر بهنظر میرسد؛ اما سرمایهگذاران به این اخبار واكنش منفی نشان داده، از خرید و فروش پرهیز كردند. دلیل ششم همانطور كه در گزارش روز چهارشنبه «دنیای اقتصاد» به آن اشاره شده بود، آربیتراژ مكانی و زمانی بیتكوین است كه سودگیری را تا 10درصد از ارزش هر ارز ساتوشی ممكن ساخته بود.
به عنوان مثال روز سهشنبه هفته گذشته، تفاوت قیمت 2000 دلاری برای سفتهبازان مهیا بود. در انتها، هفتمین عاملی كه زلزله شدید را در بازار بیتكوین فعال كرده بود به موجسازانی مربوط بود كه به تعبیری مالك نزدیك به 20 درصد از بیتكوینهای موجود هستند. این افراد یا گروهها كه به «وال»ها و «نهنگهای قاتل» معروف شدهاند، چند سالی است كه بیتكوینهای خود را به بازار وارد نكرده و قدرت زیادی در جابهجایی قیمت آن دارند. در صورتی كه یكی از این والها وارد بازار شود یا دارایی خود را به هرگونهای فعال كند، بازار دچار نوسانات بزرگی خواهد شد كه معلوم نیست به كجا ختم خواهد شد. ارتكاب نمادین بیتكوین به این هفت گناه كبیره، قیمت این ارز رمزنهاد را با دامنه 4500 دلاری نوسانی كرد.روز گذشته اونس فلز زرد بالاتر از مرز مقاومتی 1265 دلاری نوسان میكرد و به قیمت 1275 دلاری هم رسید و در ساعت 20دیشب قیمت آن 1274دلار بود اماتصویب نهایی طرح مالیات و اشتغال ترامپ و ارسال آن به دفتر رئیس جمهوری در كاخ سفید، شاخص دلار را پشتیبانی نكرد.
انتهای پیام/