روز گذشته، سكه تمام بهار آزادی از مرز یك میلیون و 330 هزار تومان عبور كرد تا به بیشترین قیمت از اواخر خرداد 92 برسد.
روز گذشته، سه اتفاق مهم در بازارهای داخلی رخ داد: ثبت بیشترین قیمت سكه در 53 ماه گذشته، ورود قیمت آزاد دلار به محدوده 4070 تومان و عبور نرخ رسمی دلار از مرز 3 هزار و 500 تومان. برخلاف روزهای دیگر، در بازار دیروز بخش طلایی نسبت به بخش ارزی محوریت بیشتری داشت. رشد آغازین اونس در بازارهای جهانی موجب شد، سكه در نیمه روز دوشنبه به كانال یك میلیون و 330 هزار تومان وارد شود؛ ورودی كه موجب توجه بیشتر بازیگران بازار به این فلز گرانبها شد.
سكه در ادامه روز رشد بیشتری را تجربه كرد و در نهایت با قیمت یك میلیون و 337 هزار تومان به كار خود پایان داد. قیمت یادشده 14 هزار تومان بالاتر از روز یكشنبه بود و موجب شد كه این فلز گرانبها به بیشترین قیمت از اواخر خرداد 92 برسد. بخشی از رشد بهای سكه ناشی از افزایش قیمت دلار بود. در پانزدهمین روز آبانماه، شاخص بازار ارز نیز 7تومان رشد كرد و روی قیمت 4 هزار و 75 تومان ایستاد. برخلاف معاملهگران نقدی، در بازار معاملات آتی دلار، خریداران هیجان بیشتری داشتند و قیمت را تا آستانه 4 هزار و 90 تومان بالا بردند. به گفته فعالان، رشد بهای دلار در بازار نقدی نیز تا حدی ناشی از تحركات فرداییها بود. البته انتظارات افزایشی معاملهگران در كنار رشد نرخ حواله درهم نیز در افزایش قیمت شاخص ارزی اثر داشتند. عده اندكی از معاملهگران نیز جوسازی فرداییها پیرامون رشد دلار مبادلهای را عامل افزایش قیمت این ارز در بازار آزاد دانستند، امری كه بیشتر بازیگران بازار به آن باور نداشتند. روز دوشنبه، نرخ رسمی دلار 58 ریال بالا رفت و با عبور از مرز 3 هزار و 500 تومان به قیمت 3 هزار و 505 تومان و 7 ریال رسید.
عامل اصلی افزایش سكه
درحالیكه برخی از بازیگران بازار، رشد بهای دلار و اونس را در افزایش قیمت سكه موثر دانستند، بخش زیادی از فعالان، كاهش عرضه را عامل اصلی رشد عنوان كردند. به گفته آنها، میزان رشد دلار و طلای جهانی به اندازهای نبود كه زمینه ساز افزایش بالای یك درصد سكه شود. فلز گرانبهای داخلی از همان ابتدای روز سیگنال افزایشی از خود بروز داد و در آستانه كانال یك میلیون و 330 هزار تومان معاملات خود را آغاز كرد. به گفته برخی فعالان، قیمت ابتدای روز نشاندهنده آن بود كه بخشی از رشد بدون معامله اتفاق افتاده است و كمتر معاملهگری حاضر به فروش سكه با قیمتی نزدیك به نرخ بسته شده روز یكشنبه شده است. به باور این دسته، معاملهگران بزرگ بازار، با توجه به خریدهای آتی برای جلوگیری از ضرر خود تمایل بیشتری به بالا بردن قیمتها دارند و سعی میكنند با افزایش تقاضا یا كاهش عرضه قیمت را تحتتاثیر قرار دهند. در كنار این، عدهای باور دارند، با عبور از اربعین حسینی تقاضا در بازار سكه بالا خواهد رفت و همین انتظار موجب شده معاملهگران به پیشواز افزایش قیمت بروند.
سرعت دلار مبادلهای در پاییز
دلار مبادلهای كه در تمام طول تابستان نزدیك به 108 تومان افزایش پیدا كرده بود، در 45 روز اول پاییز حدود 150 تومان افزایش قیمت را به ثبت رسانده است تا بتوان از سرعتگیری این نرخ در پاییز سخن گفت. البته شیب قیمت دلار از انتهای تابستان آغاز شد، ولی در پاییز سرعت بیشتری گرفت. پیگیری این روند موجب شد در نیمه آبانماه، سرانجام نرخ رسمی دلار از مرز 3 هزار و 500 تومان عبور كند.