با عبور نفت از مرز 60 دلار نگرانیها از افزایش تولید نفتهای گران بیشتر شده است. چراكه این قیمتی است كه تولیدكنندگان نفت شیل مدتها انتظار آن را میكشیدند و پیشبینی میشود تولید نفت آمریكا در سالهای آینده شتاب بیشتری بگیرد.
بهگزارش گروه چندرسانهای رادیو جوان؛ در مقابل تهدیدهای پنهانی سمت عرضه بازار نفت را نشانه رفته است، تهدیدهایی كه میتواند نهتنها عاملی برای تثبیت قیمتها در سطوح جدید باشد، بلكه در حكم سوختی برای پرواز قیمتی قلمداد میشود. احتمال كاهش تولید لیبی، نیجریه، ایران، عراق و ونزوئلا از عواملی است كه پیشبینی میشود بازار نفت را به لرزه درآورد.
پنج سوخت نهان پرواز نفت
با عبور نفت از مرز 60 دلار نگرانیها از افزایش تولید نفتهای گران بیشتر شده است. چراكه این قیمتی است كه تولیدكنندگان نفت شیل مدتها انتظار آن را میكشیدند و پیشبینی میشود تولید نفت آمریكا در سالهای آینده شتاب بیشتری بگیرد. از این رو برخی بر این باورند كه قیمتها نمیتواند چندان از این سطح عبور كند و در قیمت 50 تا 60 دلار محصور شده است.
با این حال عوامل پنهانی سمت عرضه بازار نفت را تهدید میكند كه در صورت وقوع میتواند قیمتها را به پرواز درآورد و این عوامل چیزی نیست جز ریسكهای ژئوپلیتیك كه اخیرا به اوج خود رسیدهاند. احتمال كاهش تولید لیبی، نیجریه، ایران، عراق و ونزوئلا از عواملی است كه میتواند بازار نفت را به لرزه درآورد. در واقع هرچند ریسكهای ژئوپلیتیك ظرف سه سال گذشته به دلیل حجم عظیم مازاد عرضه در بازار نفت كمترین تاثیر را بر قیمتها داشته، اما حال این روزها كه بازار با كمبود عرضه مواجه است و افت موجودی انبارهای نفتی را نیز به دنبال داشته بازار نفت نمیتواند هیچ ریسكی در سمت عرضه را نادیده بگیرد. همچنین با تمدید توافق اوپك تا پایان سال 2018 و كاهش هرچه بیشتر موجودی انبارهای نفتی، احتمال افزایش قیمت نفت در پی ریسكهای ژئوپلیتیك بیشتر میشود.
عراق؛ تهدید نزدیك بازار نفت
صادرات نفت عراق كه تا همین چند ماه پیش به دلیل حملات داعش تهدید میشد، این روزها به دلیل اختلافات داخلی و ادعای استقلال اقلیم كردستان با اختلال مواجه است و ریسكی كه از سوی عراق بازار نفت را تهدید میكند نزدیكتر از دیگر موارد میتواند بازار نفت را در مسیر صعودی قرار دهد، كما اینكه بلومبرگ یكی از عوامل عبور نفت برنت از مرز 60 دلار را اختلافات اقلیم و دولت مركزی عراق اعلام كرده است.
ماجرا به آنجا باز میگردد كه كردستان عراق اوایل ماه جاری میلادی با هدف استقلال كامل همه پرسی در این منطقه و به علاوه استان كركوك برگزار كرد. از سال 2014 به دنبال خارج كردن گروه تروریستی داعش از استان كركوك توسط نیروهای پیشمرگه كرد، این منطقه در اختیار اقلیم كردستان قرار گرفت، با این حال كركوك از لحاظ قانونی به دولت مركزی تعلق داشت و از این رو برگزاری همهپرسی در كركوك غیرقانونی محسوب میشد. استان كركوك یكی از مهمترین مناطق نفتی عراق محسوب میشود. تولید نفت این منطقه در شرایط عادی حدود 400هزار بشكه در روز است. اما به گزارش اویل پرایس، هفته گذشته به دنبال حمله نیروهای عراقی برای تسلط بر این منطقه، تولید نفت از میادین كركوك 275 هزار بشكه در روز كاهش یافته چراكه تولید نفت از دو میدان بیحسن و آوانا متوقف شده است. علاوه بر این خبرگزاری بلومبرگ از افت بیش از 190 هزار بشكهای صادرات نفت عراق از پایانه جیهان خبر داده است. هرچند به گفته حیدرالعبادی، نخستوزیر عراق، با افزایش 200 هزار بشكهای صادرات از سواحل جنوبی این كشور افت تولید از میادین شمالی تا حدودی جبران شده و همچنین به گفته كارشناسان توقف تولید در میادین نفتی كركوك موقتی است، با این حال سطح صادرات این كشور همچنان كمتر از میزان ماه سپتامبر است. هرچند در روزهای اخیر اخباری منتشر شد كه نشان میدهد مذاكراتی بین اقلیم كردستان و دولت مركزی برای دستیابی به توافق برقرار است، با این حال به نظر میرسد هنوز اختلافات بین دو طرف در سطح بالایی قرار دارد و در حالی اقلیم پیشنهاد تعلیق نتیجه همهپرسی را داده اما دولت مركزی خواهان ابطال كامل آن شده است. از اینرو این احتمال وجود دارد كه با ادامه تنشها نه تنها تولید نفت استان كركوك به حالت عادی بازنگردد بلكه صادرات نفت اقلیم كردستان از خط لوله كركوك- جیهان نیز با اختلال مواجه شود. از این رو ریسك كاهش 600 هزار بشكهای عرضه از سمت عراق بازار نفت را تهدید میكند.
ایران؛ احتمالی كه چندان ممكن نیست
در هفتههای اخیر نگرانی جدیدی پیش روی بازار نفت مطرح شده است؛ احتمال بازگشت تحریمهای آمریكا علیه ایران. این ریسك بعد از سخنرانی دونالد ترامپ و عدم تایید پایبندی ایران به توافق هستهای توسط وی ایجاد شد. به گفته كارشناسان شانس بازگشت تحریمها به شكل قبل از برجام علیه ایران بسیار اندك است و حتی در صورت وضع تحریم، آمریكا نمیتواند صادرات نفت ایران را مختل كند، حتی بانك جهانی در گزارش فصلی خود از بازارهای كالایی كه شامگاه پنجشنبه منتشر كرد (گزارش «دنیای اقتصاد» با عنوان «چهار ریسك آینده نفت» را مشاهده كنید)، برخلاف دیگر كشورهای موجود در این گزارش كنونی از ایران بهعنوان یكی از ریسكهای موجود پیش روی بازار نفت یاد نكرد. با این حال همچنان نگرانیهایی درخصوص صادرات نفت كشور در آینده دور و نزدیك مطرح است. برخی منابع از جمله گلدمنساكس اعلام كردهاند كه تحریمهای آمریكا نه مانند قبل، اما میتواند چندصدهزار بشكه از صادرات نفت ایران را كاهش دهد. اما از آنجا كه پیشبینی میشود در سال آینده بازار با كمبود عرضه مواجه شود، كاهش احتمال صادرات نفت ایران، هرچند اندك، اما میتواند تاثیر بزرگی بر بازار نفت داشته باشد.
از سویی محتملترین تاثیر بازگشت تحریمها، توقف روند جذب سرمایه در صنعت نفت كشور است. به گفته فریدون فشاركی، كارشناس نفتی موسسه مطالعات انرژی فكت گلوبال متوسط تولید روزانه از میادین نفتی ایران با افت طبیعی 300 هزار بشكهای در هر سال مواجه است. از این رو در صورتی كه سرمایه در صنعت نفت ایران جذب نشود در آینده شاهد افت صادرات و تولید كشور خواهیم بود و این خود میتواند در آینده بازار نفت را تهدید كند.
"منهای نفت" بررسی می كند.
انتهای پیام/