دولت آمریكا از زمان رویكارآمدن ترامپ، تلاشهای بسیاری برای منزوی ساختنو محدود كردن نفوذ ایران در خاورمیانه كرد. برنامه "منهای نفت" با بررسی تحلیل رسانههای غربی مبنیبر شكست اهداف جدید اقتصادی آمریكادیدگاههای برونمرزی را بررسی خواهدكرد.
به گزارش گروه چندرسانهای رادیو جوان؛ از زمان روی كار آمدن دولت ترامپ، دولت او تلاشهای بسیاری برای منزوی ساختن و محدود كردن نفوذ ایران در خاورمیانه كرد. اما اكنون كارشناسان غربی معتقدند تلاشهای ترامپ نهتنها نتوانست جمهوری اسلامی ایران را محدود كند، بلكه این روزها شاهد پیشبرد روزافزون اهداف ایران در منطقه هستیم.
بسیاری از نشریات خارجی در تحلیلهای خود از پیروزیهای ایران در عرصههای سیاسی و اقتصادی نوشتهاند. «دنیایاقتصاد» در یك گردآوری، 6 مورد از پیروزیهای ایران را در دوران ریاستجمهوری ترامپ كه نشریات خارجی به آن اذعان داشتهاند، شناسایی و ارائه كرده است.
رفتارهای دونالد ترامپ در طول رقابتهای انتخاباتی و دوران ریاستجمهوریاش بهگونهای بوده كه گویی دشمن قسمخورده ایران است. از زمان روی كار آمدن دولت ترامپ، دولت او تلاشهای بسیاری برای انزوا و محدود ساختن نفوذ ایران در خاورمیانه كرد. در این رابطه اما كارشناسان غربی معتقدند تلاشهای ترامپ نهتنها جمهوری اسلامی را محدود نساخته بلكه شاهد پیشبرد روزافزون اهداف این كشور در منطقه هستیم. به گزارش نشریه آمریكایی «دِ اسلیت» روز یكشنبه داعش مجبور شد تا آتشبس را در نزدیكیهای مرز سوریه و لبنان – جایی كه نیروهای ارتش لبنان، ارتش سوریه، مقاومت لبنان و نیروهایی مردمی در جنگ با تروریستها هستند – بپذیرد. درحالیكه هیچ همكاری رسمی میان ارتش لبنان (یكی از دریافتكنندههای اصلی كمكهای نظامی آمریكا) و نیروهای مقاومت حزبالله وجود ندارد اما این دو گروه در راستای هدف مشتركشان كه شكست داعش است در كنار یكدیگر میجنگند. در این رابطه قدرت و پیروزیهای حزبالله لبنان و نیروهایی كه از جانب ایران حمایت میشوند، در سوریه روزبهروز درحال گسترش است و شورشیان این كشور به سمت نابودی كامل میروند. دیپلماتهای غربی كه زمانی تنها هدفشان رفتن بشار اسد بود، اكنون از مخالفان باقیمانده میخواهند تا به ماندن اسد در قدرت راضی شوند.
هفته گذشته زمانیكه كه قطر تصمیم به از سرگیری روابط دیپلماتیك با ایران گرفت، پیروزی دیگری برای ایران رقم خورد. در سال 2016 قطریها در اقدامی مشترك با عربستان و در تلافی حمله به سفارت عربستان در ایران روابط دیپلماتیك خود را با ایران قطع كرده بودند. اكنون كه استقلال بیشتری در سیاستهای خارجی قطر مشاهده میشود، روابط دوستانه این كشور از كشورهای عرب منطقه به سمت ایران تغییر كرده است. تصمیم عربستان و سایر كشورهای منطقه برای انزوای قطر به بهانه ارتباط با ایران كه با حمایت رئیسجمهوری آمریكا همراه شد، نهتنها تاثیری بر سیاستهای قطر نداشت، بلكه از آن زمان وابستگی اقتصادی این كشور به ایران بیشتر نیز شده است. گروه شبهنظامی فلسطینی حماس – دوست قدیمی ایران در منطقه – نیز روز دوشنبه اعلام كرد كه قصد دارد روابط خود با ایران را گسترش دهد. یكی دیگر از پیروزیهای ایران گزارشی است كه آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز پنجشنبه منتشر كرد. گزارش آژانس مهر تاییدی بر پایبندی ایران به تعهدات این كشور در برجام بود. پیش از این نیز نهادهای اطلاعاتی آمریكا به چنین نتیجهای رسیده بودند كه موجب شد بهرغم بیمیلی شدید ترامپ، او برای دومین بار به پایبندی برجامی ایران اقرار كند. البته ترامپ گفته است به احتمال زیاد در ماه اكتبر كه قرار است سومین اظهارنظر خود درخصوص برجام را اعلام كند این تاییدیه را تكرار نخواهد كرد. در این رابطه باید دید كه آیا با اخراج تندروهایی همچون استیو بنن كه از مخالفان اصلی برجام در دولت ترامپ بودند، رئیسجمهوری آمریكا میتواند این توافق را برهم زند یا نه. در روزهای اخیر برخی رسانههای آمریكایی گزارشی را منتشر كردهاند و از فشارهای دولت آمریكا بر نهادهای امنیتی این كشور برای ایجاد بهانهای به منظور برهم زدن برجام پرده برداشتند. مشكلی كه در این رابطه وجود دارد این است كه تقریبا برای همه مشخص شده است كه ترامپ دلیل منطقی برای از بین بردن برجام ندارد. در این خصوص حتی اگر ترامپ بخواهد از اختیار خود استفاده و پای آمریكا را از برجام بیرون بكشد، احتمال آن بسیار كم است كه كشورهای اروپایی – حتی اگر چین و روسیه را هم نادیده بگیریم – او را در این تصمیم همراهی كنند. از مجموعه این تحلیلها، این نشریه آمریكایی در نهایت نتیجه میگیرد كه با وجود سیاستهای خارجی نادرست آمریكا، قدرت و نفوذ ایران روزبهروز درحال افزایش است.
با ما همراه باشید.
انتهای پیام/