در برنامه نبض یكشنبه 27 تیر 95 آقای دكتر سید محمود اسحاق حسینی فوق تخصص گوارش به تشریح زردی نوزادان می پردازد. در این برنامه شهره احمدوند از بیمارستان امام خمینی گزارشی تهیه كرده است كه اگر با ما همراه باشید جالب خواهد بود.
یكی از مواردی كه روزهای اول تمام فكر و ذكر مادر و پدر را به خود مشغول میكند، زردی نوزاد است. وقتی اقوام و آشنایان برای دیدن نوزاد تازه متولد شده میآیند، هر كدام توصیهای برای جلوگیری از زردی نوزاد میكنند؛ یكی میگوید لامپ مهتابی بگذارید بالای سرش، یكی دیگر توصیه به دادن شیر خشت میكند و... .
دكتر روحیزاده، متخصص بیماریهای كودكان درباره زردی نوزادان و مواردی كه والدین باید به آن توجه كنند، توضیح میدهد.
زردی یعنی چی؟
هموگلوبین موجود در گلبولهای قرمز بدن ما در نهایت تبدیل به رنگدانه زردرنگی به نام بیلیروبین میشود كه كبد مسئول دفع این ماده از طریق صفرا به خارج از بدن است. بالا بودن میزان بیلیروبین خون میتواند ارثی یا نشانهای از بیماریهای كبدی باشد. به تدریج و با افزایش بیلیروبین مناطق دیگر پوست مانند شكم و اندامها زرد میشود بنابراین تشخیص زردی بر اساس مشاهده زردی در پوست و چشمان نوزاد است. زردی همانطور كه از نامش پیداست زرد شدن رنگ نوزاد و سفیدی چشم است كه علت آن بالا رفتن بیلیروبین خون است.
تشخیص چطور انجام میشود؟
یكی از راههای تشخیص زردی، دیدن رنگ نوزاد است اما اگر این زردی بیش از حد باشد در این صورت باید آزمایش بیلیروبین سرم انجام شود. گاهی اوقات لازم است به جای بیلیروبین خون آزمایشهای دیگر از جمله سازگاری خون مادر و نوزاد، ادرار و آزمایشهای تكمیلی دیگر كه جزو روشهای تشخیصی است انجام شود.