نبض شنبه تا پنج شنبه از ساعت ساعت 23:45 تا 24 به مدت 15 دقیقه

گفتار درمانی چیست و شامل چند دسته می‌شود؟

بسیاری از ما درباره گفتار درمانی شنیده‌ایم و كم و بیش با آن آشنایی داریم. اما كمتر پیش آمده كه اطلاعات دقیقی از آن داشته باشیم.

1401/09/27
|
11:13
|

فاطمه درخشنده، متخصص گفتار درمانی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی اصفهان، در گفت‌وگو با برنامه نبض درباره این رشته پزشكی گفت: «گفتار درمانی از رشته‌های توانبخشی است كه كار آن ارزیابی، تشخیص، درمان و مشاوره اختلالات گفتار، اختلالات زبان، اختلالات ارتباطی-شناختی و اختلالات بلع در كودكان و بزرگسالان است.»

دكتر درخشنده در پاسخ به اینكه گفتار درمانی در كجا بیشتر به كار می‌آید و چه كسانی مربوط می‌شود، گفت: «هر بیماری یا اختلالی كه مشكل گفتاری ایجاد كند، در حیطه كار گفتار درمانگران است. كه هر دسته را به اختصار توضیح می‌دهم:

1- اختلالات رشدی زبان: اختلالی كه در طول رشد یك بچه از تولد تا بزرگسالی وجود داشته باشد و مشكلات گفتاری-ارتباطی ایجاد می‌كند. مثل اوتیسم، تاخیر كودك در به حرف آمدن و ... .

2- اختلالات اكتسابی: افرادی كه گفتارشان كامل شده اما بر اثر بیماری یا حادثه، گفتار را از دست می‌دهند. مثل سكته‌های مغزی، ضربه‌های مغزی، بیماری ام‌اس، پاركینگسون و ... .

3- اختلالات روانی گفتار: فرد در سرعت و تنظیم زمانبندی گفتار مشكل دارد. مثل لكنت زبان.

4- اختلالات تلفظی: فرد گفتار را كسب كرده، ولی در تلفظ بعضی از حروف مشكل دارد و به جای هم یا نادرست تلفظ می‌كند.

5- اختلال صدا: كسانی كه در حنجره‌شان مشكلی ساختاری یا عملكردی وجود دارد كه باعث شده صدای فرد غیر طبیعی باشد و درجاتی از گرفتگی صدا را داشته باشد.

6- اختلالات یادگیری: بچه‌هایی هستند كه به مدرسه می‌روند و در یادگیری بعضی دروس مشكل دارند. این بچه‌ها می‌توانند به گفتاردرمانگر مراجعه كنند و درمان‌های لازم را بگیرند.

7- اختلال در بلع مواد غذایی: مثلا نوزاد در مكیدن یا فرد در جویدن مشكل دارد.

8- اختلالات تشدید: فرد صحبت می‌كند و در منطقه حنجره هم مشكل ندارد، اما صدایی كه از حنجره بیرون می‌آید و وارد حفرات تشدید می‌شود و آنجا مشكل وجود دارد و صدا طبیعی نیست.»

دسترسی سریع
نبض