در برنامه نبض شنبه سیزدهم خرداد درباره رژیم كاهش وزن قبل از بارداری و روزه داری صحبت شد. گزارش این برنامه رو از مطب دكتر سید علی كشاورز متخصص تغذیه و رژیم درمانی و استاد دانشگاه علوم پزشكی تهران شنیدیم.
باردار شدن با وزن مناسب و ایده آل فواید فراوانی برای مادر و كودك داشته و خطر مشكلات پزشكی مرتبط با بارداری را كاهش می دهد. بنابراین توصیه می شود در صورتی كه به اضافه وزن و چاقی مبتلا هستید، قبل از اقدام به بارداری وزن خود را كاهش دهید.
شواهد نشان می دهد كه اضافه وزن با تاثیر بر روی هورمون ها و الگوی تخمك گذاری می تواند سبب ناباروری گردد و نمایه توده بدنی (BMI) بین 20 تا 25 شانس باردار شدن را افزایش می دهد. برخی مطالعات نشان داده اند كه با هر مقدار افزایش BMI بالاتر از 29 شانس بارداری 4 درصد كاهش می یابد. همچنین میانگین مدت زمان انتظار برای باردار شدن در زنان با وزن مناسب 3 ماه است. درحالیكه در زنان مبتلا به اضافه وزن این میزان تا 8 ماه به تاخیر می افتد.
BMI بالاتر از 30 احتمال ابتلا به دیابت بارداری را در زنان تا 3 برابر افزایش می دهد. ابتلا به دیابت بارداری شانس ابتلا به دیابت نوع 2 را در سال های بعدی زندگی افزایش داده و با افزایش وزن نوزاد می تواند یك زایمان سخت را به دنبال داشته باشد. همچنین اضافه وزن و چاقی خطر ابتلا به پرفشاری خون، پره اكلامپسی و تشكیل لخته های خونی را در دوران بارداری افزایش می دهد.
از سوی دیگر، اضافه وزن مادر در دوران بارداری خطراتی را برای كودك به دنبال دارد. كودكان متولد شده از مادران چاق بیشتر احتمال دارد كه در آینده خود به اضافه وزن مبتلا شوند. همچنین خطر ابتلا به برخی بیماری ها مانند بیماری های قلبی، دیابت نوع 2 و برخی سرطان ها در این كودكان بیشتر است.