در برنامه نبض شنبه ششم خرداد درباره كبد چرب و روزه داری صحبت میكنیم. گزارش این برنامه رو از مطب دكتر احمد ساعدی متخصص تغذیه خواهید شنید.
كبد چرب در پزشكی حالتی برگشتپذیر از تجمع واكوئولهای چربی در سلولهای كبدی است كه با التهاب كبد مشخص میشود.
این حالت ممكن است در افرادی كه الكل مصرف میكنند ایجاد شود، ولی در ایران این بیماری علل دیگر دارد و «كبد چرب غیرالكلی» نامیده میشود. فرم غیرالكلی این بیماری در تعدادی از اختلالات بالینی مانند دیابت، چاقی و سوء تغذیه رخ میدهد.
وجود چربی در كبد طبیعی است، اما اگر این میزان از چربی بیش از 5 تا 10 درصد وزن كل كبد شود، فرد به بیماری كبد چرب دچار شده است. این بیماری نشانه ی خاصی ندارد اما بعد از رعایت نكردن و پیشروی این بیماری در كبد باعث سوءهاضمه شده و در نهایت منجر به مرگ انسان می شود. كبد چرب، بیماری شایعی است و معمولا 70 درصد از افراد چاق به آن مبتلا هستند.
این بیماری می تواند بدون علامت باشد و شخص تنها پس از مراجعه به پزشك متوجه آن می شود. ماه رمضان فرصت خوبی برای مبتلایان به كبد چرب به منظور كاهش وزن هم است. از آنجا كه درمان كبد چرب فعالیت و رژیم غذایی است، این ماه فرصت خوبی است تا با كاهش استفاده از مواد چرب به خصوص زولبیا و بامیه این بیماری را درمان كنند چرا كه زولبیا و بامیه با روغن سوخته تهیه میشوند كه نه تنها برای سلامت فرد مفید نیست بلكه به اعتقاد بسیاری از پژوهشگران این چربی سوخته نقش زیادی در شكلگیری سرطان دارد؛ بنابراین استفاده هر چه كمتر از این شیرینیها و مواد غذایی این چنینی به سلامت بیمار كمك میكند. ماه رمضان با افزایش اراده فردی فرصتی خوب برای پیشگیری از پرخوری و كاهش وزن در پایان این ماه است؛ حال آنكه در برخی موارد دیده میشود، روزهداران به علت افراط در خوراك افزایش وزن پیدا می كنند.