هنگامی كه میزان اسید اوریك در خون افزایش پیدا میكند، باعث شكل گرفتن و سپس رسوب كریستالهایی در قسمتهای مفصلی اندام یا بافتهای همبند میشود كه درد، التهاب، تورم، و حتی قرمزی را در یك یا چند مفصل در پی میآورد.
این مفاصل معمولا ناحیه پاشنه، قوزك و زانوی پا یا آرنج، مچ و انگشتان دست را شامل میشود هر چند كه در طول مدت ابتلا، تقریبا تمام نواحی مفصلی، استخوانی و ماهیچهای علائم بیماری را نشان میدهند و در نتیجه، درد و التهاب مفصلی ایجاد شده نوعی آرتریت را در فرد به وجود میآورد كه در واقع خودش نیز یكی از انواع رماتیسم به حساب میآید اما این بیماری رماتیسمی در میان مردم بیشتر با عنوان نقرس شناخته میشود.
گفته میشود مردان حدود 9 برابر زنان در دورهای از عمر خود گرفتار نقرس خواهند شد و تعداد كمی از زنان كه به این بیماری مبتلا میشوند درد و التهاب آن را پیش از یائسگی تجربه خواهند كرد. تجزیه خوراكیهای دارای پروتئین در بدن باعث ایجاد مادهای شیمیایی به نام پورین میشود كه اسید اوریك را در خون بالا میبرد.
در كسانی كه متابولیسم یا سوختوساز بدنی آنها نمیتواند با دفع اسید اوریك حاصل از تجزیه مواد پروتئینی به درستی كنار بیاید، موارد ابتلا به نقرس افزایش مییابد زیرا بلورهای تشكیلشده راهی برای دفع كامل از بدن نمییابند و در فضای خالی مفاصل رسوب كرده، باقی میمانند. در این حالت ممكن است هیچ علامتی بروز نكند و فقط اسید اوریك فرد بالا برود و دردی احساس نشود اما وقتی سلولهایی كه وظیفه مراقبت از ایمنی بدن را دارند واكنش نشان دهند.
معاینات شغلی یكی از الزامات نظام مراقبت سلامت شغلی و جزء سطح دوم پیشگیری از بیماریهای شغلی می باشد كه بر اساس ماده 92 قانون كار انجام آن بصورت حداقل سالی یكبار برای كلیه شاغلین تحت پوشش قانون كار الزامی است.