فشار خون بالا بیماریای است كه امروزه به دلیل سبك زندگی كمتحرك و رژیمهای غذایی نامناسب به شدت در جوامع مختلف رواج پیدا كرده است.
فشار خون بالا یا پُرفشاری خون، یك بیماری مزمن است كه معمولا با چند علامت و گاهی هم بدون هیچ نشانهای بروز میكند. این اتفاق زمانی رخ میدهد كه فشار خون به صورت ناگهانی بالا میرود و وضعیتی به وجود میآورد كه بیمار باید تحت مراقبتهای فوری پزشكی قرار بگیرد. علائمی كه معمولا به ندرت دیده میشوند شامل سرگیجه، سر درد و خونریزی بینی هستند.
علائم فشار بالا عموما محدود هستند و گاهی هیچ نشانهای از این بیماری در فرد دیده نمیشود. خیلی از افراد بدون آنكه اطلاعی از آن داشته باشند، سالها دچار این بیماری هستند. در حقیقت، فشار خون بالایی كه كنترل نشود، به سرخرگها آسیب میرساند و همچنین عاملی خطرناك برای بروز سكتههای قلبی و مغزی و بیماریهای قلبی-عروقی است. بحران پُرفشاری خون كه معمولا به دلیل پُرفشاری خون ثانویه رخ میدهد، زمانی اتفاق میافتد كه فشار خون سیستولی (عدد اول) 180 به بالا و دیاستولی (عدد دوم) 110 به بالا باشد. اگر خودتان فشار خونتان را اندازه گرفتهاید و این اعداد را بر روی فشارسنج دیدهاید، ابتدا چند دقیقه صبر كنید و بعد دوباره فشارتان را اندازه بگیرید تا مطمئن شوید كه عدد مشاهده شدهی اول درست بوده است. بعد از اینكه چند دقیقه صبر كردید، اگر عدد مشاهده شدهی دوم فشار خونتان، هنوز هم بیشتر از 180 است، منتظر كاهش فشار خونتان نباشید و در اسرع وقت خودتان را به مركز اورژانس برسانید.