ترك اعتیاد به مواد مخدر به روند درمان روانی یا پزشكی اعتیاد به مواد مخدر و روانگردان مانند تریاك، هروئین، كوكائین، برخی داروها و الكل اطلاق میشود.
در مراكز ترك اعتیاد یا مراكز بازپروری، معتادان مددجو، پس از پذیرش، با نظارت مددكاران دوره درمانی را میگذرانند. در مورد معتادان و كارتنخوابهای تنهامانده، مددكاران، خانواده معتاد را شناسایی میكنند و آنها را در جریان وضع فرد بیمار قرار میدهند.
مددجویان بعد از گذراندن دوره ترك اعتیاد و مرحله سمزدایی، وقتی از اتاق قرنطینه خارج میشوند همزمان با شركت در دورهها و جلسات ترك اعتیاد با نظارت مددكاران در كارگاههای مهارتآموزی مشغول به كار میشوند. اشتغال و كسب درآمد مهمترین دغدغه افرادی است كه اعتیاد را كنار گذاشتهاند و میخواهند به زندگی عادی برگردند. بدین منظور معمولاً در كمپهای ترك اعتیاد مركز مهارتآموزی هم ایجاد میشود. در پی پاك ماندن فرد ترك اعتیاد كرده، گاه مددكاران برای آگاهی دادن به خانوادههای آنها با خانوادهها تماس میگیرند تا اعتماد آنها را به تحول جدید جلب كنند.بنا بر تعریف اداره خدمات مواد مخدر و بهداشت روانی آمریكا در سال 2010 میلادی، كه بر اساس تجربیات كسانی كه خود را از چنگال اعتیاد رها كردهاند بنا شدهاست، تعریف ترك اعتیاد (بهبودی از اعتیاد) به شرح زیر است: «بهبودی یك فرایند تغییر است كه از طریق آن افراد برای به دست آوردن سلامت و رفاه و آسایش خود و به دست گرفتن اختیار زندگی تلاش كرده و سعی میكنند تا همه امكانات و قابلیتهای بالقوهٔ خود را مجدداً به دست آورند.