در برنامه یكشنبه چهاردهم آذر درباره آپاندیسیت صحبت میكنیم. گزارش این برنامه رو از مطب جناب آقای دكتر پرویز دریایی, متخصص جراحی عمومی, خواهید شنید.
آپاندیسیت به التهاب ناگهانی آپاندیس گفته میشود. آپاندیس زائدهای كوچك و انگشتیشكل است كه از رودهٔ بزرگ منشعب میشود. هر سال از هر 500 نفر، یك نفر دچار آپاندیسیت میشود و این عمل شایعترین عمل اورژانسی شكم است.
این بیماری پیشگیری ندارد و در صورت بروز آپاندیسیت و تاخیر در تشخیص و جراحی به دلیل احتمال پارگی آپاندیس میتواند مرگبار باشد.این بیماری اغلب در بین افراد 10 تا 25 سال دیده میشود ولی حتی در شیر خواران و افراد مسن نیز گزارش شدهاست ابتلا مردان تقریباً دو برابر زنان است. آپاندیسیت حاد، یك بیماری عفونی با علل مختلف است. روند شایع آن، تهاجم باكتری به دیوارهٔ آپاندیس میباشد. راههای مختلف ایجاد آپاندیسیت: انسداد داخل لولهای، تجمع مواد مدفوعی، هایپرپلازی لنفوئید، خوردن اجسام خارجی، پارازیتها و تومورها است. انسداد داخل لومن به دلیل پرولیفراسیون باكتریها و افزایش ترشح موكوس، منجر به افزایش فشار داخل لولهای شده و به دنبال افزایش فشار، احتقان لنفاوی و وریدی و ادم ایجاد میگردد. سپس اختلال پرفیوژن رگها سبب ایسكمی جدار آپاندیس و در نهایت نكروز آن میشود. فولیكولهای لنفاوی زیر مخاطی نیز میتوانند انسداد لومن آپاندیس را ایجاد كنند كه به تعداد اندكی در بدو تولد وجود دارند و در طول كودكی به تدریج افزایش مییابند و در دورهٔ نوجوانی به حداكثر میرسند و پس از 30 سالگی كاهش مییابند. فكالیت و آپاندیسیت هر دو در كشورهای توسعه یافته بیشتر دیده میشود.