تاكنون حدود 3 هزار فرد مبتلا به اوتیسم در كشور شناسایی شدهاند و تحت مراقبت هستند، اما با توجه به آمارهای جهانی تخمین زده میشود كه حدود 10 هزار فرد مبتلا به این اختلال در كشور باشند كه اغلب آنها ناشناخته ماندهاند.
هترین زمان برای تشخیص اوتیسم حدود 18 ماهگی تا 2 سالگی است؛ اگر احساس كنیم كودكی نسبت به سن خود متفاوت است، با شروع برنامه بازتوانی و ارایه آموزشهای ویژه، فاصله این كودك با كودكان هم سن و سال خود كمتر میشود و هرچه تشخیص و شروع روند آموزشی و توانبخشی در سن بالاتری صورت گیرد، بدیهی است كه پیشآگاهی كندتر و بدتر خواهد بود.
این بیماری اغلب زمانی كشف میشود كه والدین نگران ناشنوایی كودك میشوند؛ كودك هنوز صحبت نمیكند، به آغوش والدین یا دیگران نمیرود و از واكنش عاطفی به سایرین امتناع میكند.
اوتیسم تحت نظر روانپزشك كودك و یك پزشك تشخیص داده میشود؛ با این حال بسیاری از درمانهای این بیماری غیرپزشكی است و در بخش توانبخشی قرار میگیرد. توانبخشی شناختی شامل حذف رفتارهای اضافه و آموزش كمبودهای رفتاری است كه هر دوی اینها باید با همكاری خانواده و تیم توانبخشی همزمان انجام شود تا موفقیتآمیز باشد.آمارها نشان می دهد در سال 1987 از هر 10هزار نفر یك نفر به این بیماری مبتلا بوده و این در حالی است كه در حال حاضر از هر 68 نفر یك نفر دارای اختلالات موسوم به اوتیسم است. آمار موجود دیگر این است كه از هر 5 نفر مبتلا به اوتیسم 4 نفر پسر و یك نفر دختر هستند.