در برنامه یكشنبه بیست و سوم آبان درباره دیابت بارداری صحبت میكنیم. گزارش این برنامه رو از مطب جناب آقای دكتر محمدرضا مهاجری تهرانی, فوق تخصص غدد و متابولیسم و دانشیار دانشگاه علوم پزشكی تهران, خواهید شنید.
دیابت بارداری به شرایطی گفته میشود كه افزایش قند خون برای اولین بار، در طی دوران بارداری دیده شود. دیابت بارداری، تقریباً در 4 درصد از بارداریها بروز میكند. علت دقیق دیابت باردای مشخص نیست، ولی وجود برخی از سر نخها، شما را در تشخیص زودرس این بیماری كمك مینماید. با توجه به عوارضی كه دیابت برای جنین و مادر باردار میتواند داشته باشد، پیشگیری و كنترل دیابت در طی دوران بارداری ضروری است.
دیابت بارداری، حالت عدم تحمل گلوكز است و با وجود ناسازگاریش با بدن در زنان باردار بدون سابقه دیابت ظاهر می شود. بعد از دو بار آزمایش در صورتی كه میزان گلوكز موجود در خون سیاهرگی فرد ناشتا بالاتر از 126 میلی گرم در لیتر باشد، فرد مبتلا به دیابت است. اما این مورد، نوعی ساده از عدم تحمل گلوكز است كه می بایست تحت مراقبت قرار گیرد. این مسئله ای رایج در دیابت است كه (تقریباً در 5٪ بارداریها) منجر به بروز مشكلات كاملاً جدی برای مادر و جنین می شود. این بیماری معمولاً بین هفته های 24 و 28 بارداری ظاهر می شود و همزمان با آن هورمون لاكتوژن جفتی توسط جفت ترشح شده كه باعث ایجاد كاهش حساسیت به انسولین در مادر می شود