در برنامه دوشنبه دهم آبان ماه در مورد مثانه ی خارج شده صحبت میكنیم. گزارش این برنامه رو از مطب جناب آقای دكتر عبدالرسول مهرسای, متخصص كلیه و مجاری ادراری, خواهید شنید.
عمل جراحی برداشتن بخشی یا تمام غده پروستات است. غده پروستات گرداگرد مجرای خروجی مثانه قرار دارد. این تولید مایع كه با اسپرم مخلوط میشود به شكل مایع منی آنتی ژن اختصاصی در پروستات تولید میكند، كه تحرك اسپرم پس از انزال را تسهیل میدهد. پروستاتكتومی در درجه اول درمان سرطان پروستات و سرطان خوش خیم هیپرپلازی پروستات است كه مجرای ادرار به حدی منقبض میشود كه آن با ادرار كردن تداخل پیدا میكند.
جراحی پروستات در بیماران دچار هیپرپلازی خوش خیم پروستات و سرطان پروستات انجام می شود . عمل جراحی پروستات باید قبل از بروز احتباس حاد ادرار و صدمه قسمتهای فوقانی دستگاه ادراری یا در موارد سرطان قبل از پیشرفت سرطان انجام شود .
پروستاتكتومی از طریق سوپراپوبیك ( بالای عانه ) :
برداشتن پروستات از مسیر بالای عانه یك روش پروستاتكتومی با برش جراحی شكمی است . غده پروستات با ایجاد یك برش در مثانه از بالا خارج می شود . این روش را برای خارج كردن غده با هر اندازه ای استفاده می كنند ، عوارض ناچیزی دارد ، هرچند خونریزی ممكن است از سایر روش ها بیشتر باشد . عیب دیگر این روش نیاز به برش جراحی روی شكم است و می تواند همراه با خطراتی كه در هر جراحی بزرگ دیگری وجود دارد ، باشد .
عوارض پروستاتكتومی:
عوارض پروستاتكتومی بستگی به نوع جراحی داشته و شامل خونریزی ، تشكیل لخته ، انسداد سند و اختلال عملكرد جنسی هستند . در اكثر موارد می توان 6 تا 8 هفته بعد از عمل ـ زمان مورد نیاز برای بهبود حفره پروستات ـ فعالیت جنسی را شروع كرد . بعد از عمل پروستاتكتومی ، هنگام انزال مایع منی وارد مثانه شده و با ادرار خارج می شود ( تغییر آناتومیكی در قسمت خلفی مجرای ادرار منجر به انزال معكوس می شود ) .
اقدامات پرستاری بعد از عمل:
تسكین درد
بعد از پروستاتكتومی ، در روز عمل به بیمار كمك می شود تا پاهای خود را از كنار تخت آویزان كند . فردای عمل ، بیمار از تخت خارج می شود . اگر بیمار درد داشته باشد ، باید علت و محل درد مشخص شود . درد ممكن است مربوط به برش جراحی باشد ؛ ممكن است در نتیجه خراشیدگی و كنده شدن پوست در ناحیه سند باشد یا درد ناحیه پهلو كه نشان دهندۀ مشكل كلیوی است ؛ یا ممكن است در اثر اسپاسم مثانه ایجاد شده باشد . تحریك پذیری مثانه ممكن است موجب خونریزی ، تشكیل لخته و احتباس ادرار شود . در صورت اسپاسم مثانه ، بیمار متوجه احساس فوریت در دفع ادرار ، فشار یا پری مثانه و خونریزی از مجرا كه با خروج خون از طریق سند همراه است ، می شود . داروهای شل كننده عضلات صاف می توانند اسپاسم مثانه را كه ممكن است متناوب و شدید باشد ، رفع كنند . كمپرس گرم روی ناحیه پوبیس و حمام نشیمن نیز می تواند اسپاسم را كاهش دهد .