سرطان یا آدنوم نامی است كه برای تومورهایی كه در غده هیپوفیز ایجاد می شوند، به كار برده می شود. آدنوم هیپوفیز تنها 10 درصد از تومورهای مغزی اولیه را تشكیل می دهند.
تومور هیپوفیز به معنی رشد بافت غیر طبیعی در غده هیپوفیز است. برخی از تومورهای هیپوفیز منجر به ازدیاد هورمون های تنظیم كننده عملكردهای مهم بدن می شوند. برخی از این تومورهای نیز می توانند میزان تولید هورمون را توسط غده هیپوفیز كم كنند.
اكثر تومورهای هیپوفیز غیر سرطانی (خوش خیم یا آدنوم) می باشند. آدنوم در غده هیپوفیز در بافت های اطراف این غده باقی می ماند و به سایر بخش های بدن گسترش نمی یابد. گزینه های مختلفی نیز برای درمان تومور هیپوفیز وجود دارد. به عنوان مثال برداشتن تومور، كنترل رشد آن و مدیریت سطح هورمون با داروها از جمله درمان های مرسوم هستند.همه غده های هیپوفیز باعث بروز علائم نمی شوند. تومورهای هیپوفیز كه بر روی هورمون ها تاثیر می گذارند (عملكردی)، می توانند انواع علائم و نشانه ها را بسته به هورمونی كه تحت تاثیر است ایجاد كنند. علائم و نشانه تومورهای هیپوفیزی كه میزان هورمون را تغییر نمی دهد (غیر عملكردی)، با رشد خود و فشار بر روی ساختارهای دیگر، خود را نشان می دهند.تومور غده هیپوفیز می تواند با ایجاد فشار بر روی اعصاب بینایی، دید را مختل كند.بسیاری از تومورهای هیپوفیز نیاز به درمان ندارند. اما به طور كلی درمان بستگی به نوع، اندازه و میزان كسترش تومور دارد. سن و سلامت كلی بدن نیز حائز اهمیت است. عمل جراحی، پرتودرمانی و داروها به تنهایی یا در تركیب با هم، برای درمان تومور غده هیپوفیز و بازگشت تولید هورمون به سطح طبیعی استفاده می شود.