كسانی كه از اهمیت آزمایشهای دوره ای بی خبرند بهتره امشب به برنامه نبض رادیو جوان گوش كنند. دكتر ایرج خسرونیا متخصص داخلی درباره اهمیت آزمایش های دوره ای سلامت صحبت می كند.
بسیاری از بیماریها به كندی پیشرفت میكنند و زمانی علائم آنها ظاهر میشد كه دیگر كار از كار گذشته است.
اما خوشبختانه به كمك برخی بررسیها و آزمایشها میتوان قبل از اینكه خیلی دیر شود بعضی از بیماریها را شناسایی كرد. مثلا تشخیص كم كاری غده تیروئید در یك نوزاد و درمان آن از عقب ماندگی ذهنی كودك جلوگیری میكند. به علاوه میتوان عوامل خطر (ریسك فاكتورها) را در برخی بیماریها شناسایی نمود و قبل از اینكه موجب بیماری شوند نسبت به كنترل آنها اقدام كرد.
مثال بارز در این زمینه چربیهای خون هستند. افزایش چربیهای خون یكی از مهم ترین عوامل گرفتگی رگهای قلبی محسوب میشود، كه اگر زود تشخیص داده شود میتوان با كنترل آن از بروز گرفتگی عروق و سكتههای قلبی و مغزی پیشگیری نمود.
اما آیا نوع و فواصل انجام این بررسیها و آزمایشها در همه افراد یكسان و یكنواخت است؟ البته كه اینطور نیست؛ نكته مهم این است كه آزمایشها و بررسیهای لازم در سنین مختلف و نیز در دو جنس زن و مرد تفاوتهای زیادی با هم دارند. به همین دلیل آزمایشها و ارزیابیهای لازم در هر دو جنس را بر اساس طبقه بندی زیر بررسی میكنیم:
دوران نوزدای و شیرخوارگی (0-2سالگی)
دوران كودكی و نوجوانی (2-12 سالگی)
دوران جوانی و میانسالی
سنین پس از 50 سالگی
پیش از ازدواج
پیش از بارداری و دوران بارداری