با توجه به سرد شدن هوا و افزایش سرماخوردگی، مصرف آنتیبیوتیك نیز بالا رفته است. حال باید دید آنتیبیوتیك تا چه اندازه بر سرماخوردگی اثرگذار بوده و مصرف زیاد آن خطرناك است یا نه
دكتر محمدرضا رشیدی، دكتر داروساز، عضو هیئت علمی و معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشكی كاشان در گفتوگو با برنامه نبض گفت: «آنتیبیوتیك یعنی ضد موجود زنده. آنتیبیوتیكها در حكم شعلهای هستند كه در خانه استفاده میشوند تا خانه گرم شود، اما ممكن است جایی را بسوزاند.»
وی ادامه داد: «بسیاری میپرسند آنتیبیوتیك چگونه تشخیص میدهد میكروب را بكشد یا سلول موجود زندهای كه آن را استفاده میكند؟
باید گفت آنتیبیوتیك باید روی موجود زندهای مثل میكروب سمیت انتخابی داشته باشد. یعنی صرفاً یك میكروب را بكشد و در گونههای قویتر مثل داروهای شیمیدرمانی ممكن است سلولهای زنده فرد را هم از بین ببرد.»
دكتر رشیدی درباره خطرناك بودن استفاده از آنتیبیوتیك گفت: «مصرف آنتیبیوتیك ممكن است كمی به سلول زنده شخصی كه از آن استفاده میكند، صدمه بزند.
اگر كسی با تشخیص صددرصد هم از آنتیبیوتیك استفاده كند، قطعاً آسیب خواهد دید. اما پزشك در تشخیص خود، دوز آنتیبیوتیك را سبك سنگین كرده و بعد تجویز میكند.
یك زمانی هست فردی تحت درمان قرار گرفته و آنتیبیوتیك مصرف میكند. درمان میشود و عوارض دارو را هم پشت سر میگذارد. این ایرادی ندارد. چون مجبور است و اگر این كار را نكند، ممكن است میكروب حالت تهاجمی بگیرد و منجر به مرگ فرد شود.
پس مدیریت این قسمت كه چقدر و چه زمانی آنتیبیوتیك مصرف كنیم بر عهده پزشك متبحر و دلسوز است.»
وی تصریح كرد: «الان متاسفانه مشكلی كه داریم این است كه مردم به جای پزشكان قضاوت میكنند و مصرف آنتیبیوتیك را به یكدیگر پیشنهاد میدهند.
دراصل 90درصد آدمها از داروخانهها بیهوده تقاضای آنتیبیوتیك میكنند. حتا اگر تشخیصشان هم درست باشد باید زیرنظر پزشك آنتیبیوتیك مصرف كنند.
چون ما خیلی از میكروبها را داریم كه نسبت به آنتیبیوتیكها مقاوم هستند و متقاضی هم هزینه بیهوده انجام میدهد و هم سم را وارد بدنش میكند.»