چگونگی آزمایش حیوانی و پروندۀ ویژۀ رادیوم با خانم دكتر كیانا فرهی.
دكتر فرهی با این مقدمه این بحث چالشی را شروع كردندكه از سال 2013 دادگاه عالی اروپا، منع هرگونه آزمایش را بر روی حیوانات چه برای تهیه دارو چه برای لوازم آرایشی تصویب كرد و پیش بینی میشود تا سال 2035 در همۀ كشورها از جمله امریكا این امر ممنوع شود. این ممنوعیت حاصل 13 سال تلاش و مبارزه مخالفان این آزمایشها از جمله پزشكان بود.
اما دربارۀ اینكه آزمایش حیوانی به چه صورت انجام میگیرد فرهی اینگونه توضیح داد: دزی كه برای این دست آزمایشها مورد استفاده قرار میگیرد به دز LD50 یا دز كشندۀ پنجاه معروف است. به این معنا كه آزمایش یك ریمل روی خرگوش در نظر بگیرید، هزاران برابر بیشتر از آن چیزی كه مصرف كننده در برابر مواد ریمل قرار میگیرد به طور مستقیم وارد چشم خرگوش میشود و این فرایند هر 12 ، 24 و 48 ساعت تكرار میشود تا خرگوش نهایتا نابینا شود. نتیجه به دست آوردن دز كور كنندۀ ریمل است. یا در آزمایشگاه دانشگاه تگزاس تعدادی سگ به مدت 10 سال است كه در قفسهایی زندانیاند و روی آنها داروی فلج عضلانی آزمایش میشود و با سرم تغذیه میشوند.
در ادامه افزود: همۀ این آزمایشها درحالی انجام میشود كه در خیلی از موارد این آزمایشها گمراه كننده نیز بوده است. مثلا به تعدادی از سگها بیخانمان دز زیادی دارو برای از بین بردن كلیه داده شد تا عمل پیوند كلیه را آزمایش كنند. اما نتیجه روی آنها منفی بود در حالی كه عمل پیوند كلیه بر روی انسان بسیار نتیجه بخش بوده است. یا در سال 1971 آزمایشهای تحقیقاتی بسیاری دربارۀ سرطان روی خوكچههای هندی انجام گرفت و میزان زیادی داروی سمی و مواد سرطانزا را وارد بدن این حیوانات كردند به طوری باعث بروز توموری هم وزن خود حیوان شد و اعلام كردند تا انتهای سال 1976 با نتایج به دست آمده از تحقیقات میتوانیم پایان سرطان را اعلام كنیم. اما الان سال 2021 است و ما همچنان درگیر سرطانیم.
فرهی با بیان اینكه استفاده نكردن از مسكن برای جلوگیری از درد كشیدن حیوان، تلفات و كارامد نبودن نتایج آزمایش بر روی حیوانات، باعث بروز مخالفتها و اعتراضها شد افزود: حالا وقت آن است مانند خیلی از شركتهای دارویی و آرایشی از روشهای جانشین استفاده كنیم. از جمله این روشها استفاده از مدلهای كامپیوتری است. امروزه ما همۀ ژنومهای انسان را به صورت كد شده در اختیار داریم پس میتوانیم فرمولهای لوازم آرایشی، داروها و حتی واكسنها را با آن تطبیق دهیم و هرجا كه با اخطار روبهرو شدیم، دست به تصحیح فرمول اولیه بزنیم. روش بعدی هم میكرو دوزینگ یا كارآزمایی بالینی است كه در این روش بعد از اینكه آزمایشهای آزمایشگاهی و كشت سلولی نتایج مطلوب را به همراه داشتند، با آزمایش 001/0 دز دارو روی خود انسان، به جواب قطعی میرسند. شایان ذكر است كه این مقدار دز آسیبی به فرد نمیزند.
در پایان هم لازم به تاكید است كه بعضی از شركتها انحصار چند شركتی دارند. بدین معنا كه شركتی كه لوازم آرایشی را تولید و وارد بازار میكند، آزمایش حیوانی ندارد؛ اما شركت سرشاخه از آزمایش حیوانی استفاده میكند و نتایج آن بر روی كالا درج میشود. با جستجویی ساده فهرست شركتهایی كه از روشهای جدید استفاده میكنند در دسترس خواهند بود و به علامت CRUELTY FREE یا خرگوشی كه روی آن خط كشیده شده دقت كنید. این علامت این اطمینان را به شما میدهد، در تولید كالایی كه خریداری میكنید هیچ حیوانی آسیب ندیده است و در نظر داشته باشید گیاهی بودن لوازم آرایشی به این معنا نیست كه آزمایش بر روی حیوانات ندارند.
تهیه كننده این برنامه آقای شایان بهلولی و سردبیر احسان مهرجو و مجری آن سیاوش صفاریانپور بود.