رادیوم شنبه تا چهارشنبه از ساعت 9:00 به مدت 60 دقیقه

تكنولوژی؛ راهی برای روان درمانی

گزیده‌ای از پرونده ویژه رادیوم، روز 16 خرداد
گفتگو با دكتر بهزاد تَریوه روانشناس، درباره تاثیر فناوری‌ها در روان درمانی.

1403/03/18
|
21:42
|

چگونه از هوش مصنوعی در روان درمانی استفاده می‌شود؟
متاسفانه هنوز هوش مصنوعی به دلیل اینكه در فاز تحقیقاتی قرار دارد به اندازه‌ای مطلوب و همه گیر نشده است و در بیشتر دانشگاه‌ها هنوز به چشم تحقیقاتی به آن نگاه می‌كنند. هوش مصنوعی نهایتا نمی‌تواند در درك و رمزگشایی و واكاوی هیجانات انسانی مانند انسان فعال و پیشرو باشد. یعنی هوش مصنوعی به كمك روان درمانگر می‌آید و خود به تنهایی كاری نمی‌تواند انجام دهد.
كاربرد و نقش بازی‌ها در روان درمانی چیست؟
روان درمانی با بازی كه با نام‌های نوروفیدبك و بایوفیدبك نامگذاری شده‌اند، بازی های بی خطری هستند كه در حال حاضر نسخه خانگی آن‌ها نیز موجود می‌باشد. مقالات حاكی از آن هستند كه این بازی‌ها در روان درمانی بسیار موثر هستند. طی یك جلسه نوروفیدبك، ما آنچه را كه مغز شما واقعا انجام می‌دهد با آنچه كه شما نهایتا دوست دارید انجام دهید، مقایسه می‌كنیم. وقتی كه مغز شما به وضعیت راحت‌تر نزدیك می‌شود، شما با پاسخ مثبتی كه از صفحه رایانه دریافت می‌كنید پاداش می‌گیرید. معمولا این "بازخورد عصبی" به فرم یك بازی ویدئویی، موسیقی یا فیلم است.
وقتی كه فعالیت مغز شما به یك ناحیه موثرتر نزدیك می‌شود یا از آن دور می‌شود، صداها و تصاویر فورا بازخورد آن را به شما می‌دهند. مثلا در هنگام تماشای فیلم، اگر مغز شما دارد به وضعیت خواسته شده نزدیك می‌شود، فیلم نمایش داده می‌شود، ولی وقتی كه مغز دارد در جهت اشتباه حركت می كند فیلم قطع می شود.
در نهایت آیا می‌توان برخی اختلالات مانند وسواس را بدون اینكه خود شخص مایل نباشد درمان كرد؟
در روان درمانی سنتی قالبا معتقد هستیم كه خواست و اراده فرد وجود داشته باشد. چیزی وجود دارد به نام اتحاد درمانی یعنی خواست و اراده فرد و كمك درمانگر برای درمان شخص بیمار. علاوه بر این مورد اینكار كه بدون اطلاع فرد بیمار اقدام به درمان او كنیم كاری غیر اخلاقی است. البته امروزه با استفاده از تكنولوژی و بازی‌ها می‌شود افراد را به طور غیر مستقیم تا حدودی درمان كرد.

دسترسی سریع
رادیوم