مهمان برنامۀ رادیوم آقای دكتر خضری بودند و دربارۀ واكسیناسیون كرونا در ایران توضیحاتی دادند.
مهمان این برنامۀ رادیوم، آقای دكتر حسامالدین خضری بودند. ایشان در خصوص اعتماد به واكسنهای ایرانی گفتند: «هر نهاد علمیای كه بخواهد تولید واكسن در حجم انبوه بكند، حتما باید مراحل كارآزماییهای بالینیای كه قوانین و مقررات خاصی دارد پشتسر بگذارد. چه بركت (واكسن ایرانی)، چه هر واكسن دیگر. بهتر است بدانیم كه واكسن بركت، مشتری خارجی هم دارد و خبرهایی از تقاضای سوئیس برای این واكسن به گوش رسیده است. با توجه به اتفاقاتی كه در اروپا رخ داد، بیشتر كشورهای دنیا به دنبال این هستند كه واكسنها غیرفعال شده یا به اصطلاح علمی inactive تهیه كنند كه بركت هم در این دسته قرار میگیرد.
آقای دكتر این خبر خوش را دادند كه به گفتۀ آقای حریرچی تا 40 روز آینده واكسیناسیون سراسری بدون الویتبندی در كشور آغاز خواهد شد و تصور این است كه از واكسن بركت برای این واكسیناسیون استفاده شود. ایشان تاكید كردند كه با خیال راحت میتوانم بگویم كه اگر مردم به واكسنهای قبلی اعتماد داشتهاند، میتوانند از این واكسن ایرانی هم استفاده كنند.
در ادامه آقای دكتر در پاسخ به این سوال كه معنای واكسن غیر فعال چیست و چطور عمل میكند گفت: «به زبان ساده وقتی ما واكسن میزنیم، این واكسن وارد بدن میشود و ادای بیماری را درمیآورد تا بدن مجبور به تولید آنتی بادی و مقابله بشود. اما در كل واكسنهای تولید شدۀ كرونا به سه دستۀ MRNA ، ADENOVIROS و INACTIVE دسته بندی میشوند.
امارانای ها: توالی پروتئینیای است كه وارد بدن انسان میشود و باعث ایجاد حساسیت التهابی مثل تب و آبریزش بینی میشود.
ادنوویروس: اطلاعات ویروس كرونا را به داخل غشای یك ویروس كه ماهیت بیماریزایی متفاوت از كرونا دارد، مثل ویروس سرماخوردگی تزریق میكنند. این واكسن هیچگونه هویت بیماریزایی ندارد و فردی كه این واكسن را زده ناقل بیماری نخواهد بود و فقط واكنش التهابی خواهد داشت.
غیرفعال شده: در این واكسنها هویت بیماریزایی گرفته می شود و بعد از تزریق فرد واكنش التهابی نشان میدهد.
به هرحال به خاطر داشته باشیم، بعد از دریافت هرنوع از واكسنها باید منتظر واكنش باشیم و به یافتههای علمی اعتماد كنیم نه به خبرها.
دكتر خضری گفت چگونگی واكسیناسیون در ایران هنوز مشخص نیست، مثلا در اروپا برای كادر درمان دعوت نامه و تاریخ و ساعت خاصی تعیین میشود، اما در ایران نه. بخشی از كادر درمان ایران با واكسن بهارات واكسینه شدند.
در انتهای گفتگو ایشان به بعضی از سوالات شنوندگان هم جواب دادند. یكی از مخاطبان برنامه دربارۀ ایمنی فردی كه قبلا مبتلا شده و ناقل بودن آن پرسید، آقای دكتر در جواب گفت: بعد از سه تا چهار ماه اگر مواجهه فرد زیاد باشد، احتمال ابتلای مجدد زیاد است. اما اگر فرد مبتلا، دستورالعملهای بهداشتی را رعایت كنند، ممكن است مادامالعمر دیگر درگیر این بیماری نشود.
ایشان دربارۀ جهش این ویروس هم افزودند: هر ویروسی برای بقا نیاز به جهش دارد و این طبیعی است، اما هر جهشی خطرناك نیست. در پایان اقای دكتر این نكته را یادآور شدند كه درحال حاضر تعداد افرادی كه ناقل بیعلامتاند زیاد است و باید آگاه باشند كه با تزریق واكسن وارد مرحلۀ خطرناك این بیماری میشوند. پس بهتر است بدانیم كه با وضعیت موجود قرنطینه همچنان گزینۀ بهتری است تا واكسیناسیون.
سردبیر رادیوم احسان مهرجو و تهیه كنندۀ آن شایان بهلولی است.