رادیوم شنبه تا چهارشنبه از ساعت 9:00 به مدت 60 دقیقه

رویدادهای نجومی سال 2021

در این برنامه احسان مهرجو با محمدصالح تیمار دربارۀ رویدادهای برتر نجومی سال 2021 گفت و گو كرد.

1399/10/21
|
12:20
|

محمدصالح تیمار، كارشناس نجوم، در گفت و گو با برنامۀ رادیوم رادیو جوان دربارۀ 10 رویداد مهم‌ نجومی در سال 2021 اظهار داشت: تقریبا نیمی از این رویدادها در خاك ایران قابل رویت‌اند، اما هیجان انگیزترین آنها در ایران قابل مشاهده نیستند. در 23 بهمن ماه مقارنۀ سیارۀ زهره و مشتری را خواهیم داشت كه در این مقارنه جدایی زاویۀ بین آنها كمتر از یك‌ درجه خواهد بود. این رویداد فقط در عرض‌های جنوبی ایران با چشم قابل مشاهده است. جدایی زاویه آنها حدود دو سوم درجه است و به راحتی می‌توان آنها را از یكدیگر تفكیك كرد.

وی با اشاره به اینكه رویداد بعدی در بازه زمانی 19 تا 21 اسفند خواهد بود گفت: در این تاریخ عطارد، مشتری و زحل در كنار حلال ماه دیده می‌شوند، البته این منظره پیش از طلوع خورشید و با نگاه كردن به افق شرقی در ایران هم قابل مشاهده خواهد بود. علاوه بر این در 5 خرداد 1400 همزمان با 26 می 2021 ماه‌گرفتگی كلی در جنوب شرق آسیا خواهد بود، اما در خاك ایران دیده نمی‌شود.
كارشناس نجوم دربارۀ پدیدۀ خورشید گرفتگی حلقوی كه یكی از هیجان انگیز ترین رویدادهای سال 2021 است، تشریح كرد: «این پدیده در بخش‌هایی از كانادا، گرینلند و روسیه قابل رویت است. خورشید گرفتگی حلقوی در 20 خرداد ماه رخ می‌دهد و ماه در بیشترین فاصله از زمین قرار می‌گیرد و به دلیل اندازۀ ظاهری آن از زمین، نمی‌تواند كل قرص خورشید را بپوشاند و حلقۀ بسیار نازكی دور آن را می‌پوشاند كه به حلقۀ آتش نیز معروف است.

تیمار ادامه داد: رویداد بعدی در 21 تیر 1400 مقارنۀ مریخ و زهره است كه جدایی زاویۀ آنها هم كم‌تر از یك درجه خواهد بود. این اتفاق از خاك ایران هم قابل مشاهده است. وی بارش شهابی در 21 و 22 مرداد را یكی از مهم‌ترین پدیده‌های نجومی قابل رویت در ایران برشمرد و بیان كرد: «بهترین زمان برای رصد این بارش شهابی ساعاتی بعد از نیمه شب پنج‌شنبه 21 مرداد خواهد بود. اگر از منابع آلودگی نوری دور شویم، همچنین اگر آسمان ابری نباشد، در هر ساعت امكان دیدن 60 شهاب را خواهیم داشت. برای دور شدن از آلودگی نوری در شرق تهران می‌توان به روستاهای اطراف فیروزكوه و در غرب تهران به سمت طالقان رفت».

این كارشناس نجوم افزود: مقارنۀ دو سیارۀ عطارد و مریخ كه جدایی زاویه‌شان كمتر از نیم درجه خواهد بود، در 27 مرداد اتفاق می‌افتد. رویداد بعدی ماه‌گرفتگی كه جزئی است در استرالیا، امریكای شمالی و جنوبی، بخش هایی از اروپا و شرق آسیا دیده می‌شود.

تهیه كنندۀ رادیوم شایان بهلولی و سردبیر آن احسان مهرجوست و كار گزارشگری آن را عطیه محسنی انجام می‌دهد.

دسترسی سریع
رادیوم