سیاوش صفاریانپور دربارۀ آكواریوس با كاظم كوكرم گفت و گو كرد.
كاظم كوكرم در گفت و گو با برنامۀ رادیوم رادیو جوان دربارۀ مقارنۀ سیارۀ زحل و مشتری اظهار داشت: برخی بر این باورند كه ما وارد عصر طلایی آكواریوس شدهایم كه نام صورت فلكی دلو است. دلو یكی از 12 صورت فلكی است كه ماه، خورشید و سیارههای دیگر زمانی كه از دید نجومی، بین ستارهها جابهجا میشوند، از بین ستارههای این صورت فلكی هم عبور میكنند.
وی با اشاره به اینكه زمین به دور خورشید میچرخد بیان كرد: ما متوجه حركت زمین در گردش به دور خورشید نیستیم، چون ما از زمین نگاه و فكر میكنیم خورشید بین ستارهها جابهجا میشود. از سالیان دور ما برای اینكه ستارهها را برای خود قابل فهم كنیم، آسمان را منطقهبندی كردیم و ستاره را با خطوط فرضی به یكدیگر متصل میكنیم كه به هركدام از آنها صورت فلكی گفته میگوییم، مانند دب اكبر و عقرب.
كوكرم ادامه داد: در سه چهار هزار سال گذشته هیچ ابزاری برای شناخت ستارهها وجود نداشت و به همین دلیل امكان رمزگشایی از آنها میسر نبود، بنابراین به افسانهها و اساطیر پناه برده میشد. در یكی از ماههای سال، خورشید از بین ستارههای صورت فلكی دلو عبور میكند و در آن زمان طالع بینان میگفتند كه برای بشریت حال و احوالی اتفاق میافتد.
وی با اشاره به اینكه جمعیت اختربینان و طرفداران آنها بسیار زیاد است گفت: واقعیت این است كه بایداین امر را از لحاظ علمی بررسی كنیم، اما هیچ روش آزمایشپذیر، تكرارشدنی و ابطالپذیری برای آن وجود ندارد. خیلی از پدیدهها ساختگی و جدید است.
كوكرم افزود: اگر گفته میشود كه انرژی كائنات در زندگی ما اثرگذار است باید بتوانیم آن را بسنجیم. معمولا چند كلمۀ عجیب و غریب كنار هم میگذارند كه مفهوم قابل فهمی ندارد.
وی دربارۀ طالع بینی و تمایل افراد به آن تشریح كرد: مغز انسان تمایل دارد تا مسائل را ساده كند و بعد متوجه آن شود. طالع بینی كمك میكند تا برای اتفاقاتی كه ممكن است دلایل پیچیدهای داشته باشد، نشانی سرراستی ارائه دهد. مثلا در حال حاضر كه یك سال است از كرونا خسته شدهایم، اگر كسی از آینده خبر دهد؛ انگار خیال ما را راحت میكند.
كوكرم در پایان تصریح كرد: انسانها تمایل دارند تا برای مسائل علت سرراست پیدا كنند و چون طالعبینی این كار را انجام میدهد، به آن تمایل دارند. اما واقعیت ایناست كه آكواریوس در طبیعیت وجود ندارد و ساختۀ ذهن طالع بینان است. اگر بخواهیم این امر را با شواهد علوم تجربی بررسی كنیم دستمان خالی است.
تهیهكنندۀ برنامۀ رادیوم شایان بهلولی است و كار گویندگی آن را سیاوش صفاریانپور و سردبیریاش را احسان مهرجو انجام میدهد.