رادیوم شنبه تا چهارشنبه از ساعت 9:00 به مدت 60 دقیقه

خال نام این پرونده

خال‌ها چطور شكل می‌گیرند؟

1399/09/26
|
18:14
|

كیانا فرهی، متخصص پوست و مو، در گفت و گو با برنامۀ رادیوم رادیو جوان دربارۀ خال‌های متعدد در بدن اظهار داشت: خال‌ها بازمانده سلول‌های عصبی‌اند. با تجمع سلول‌های رنگدانه‌ای خال تشكیل می‌شود كه طی سالیان ساختارشان تغییر پیدا می‌كند و حسی ندارند. به عبارت دیگر خال رنگدانۀ مسطح یا برجسته ای‌ است كه از زمان تولد با ما همراه است‌.

وی افزود: خال در ادبیات ما جایگاه ویژه‌ای داشته و در برخی فرهنگ‌ها نماد زیبایی بوده است. مثلا در هند افراد خال را برای نماد خاصی می‌گذاشتند كه همچنان هم این رسم ادامه دارد. او با اشاره به اینكه افراد با خال‌ها زاده می‌شوند بیان كرد كه زگیل‌ها و تبخال‌ها ضایعات ویروسی پوستی‌اند و جزو خال‌ها طبقه بندی نمی‌شوند.

متخصص پوست ‌و مو با بیان اینكه لكه‌های قهوه ای سطحی محصول سال‌ها تابش آفتاب‌اند گفت: آفتاب باعث تیره شدن پوست می‌شود و كسانیكه استعداد خال در آوردن دارند، از جمله افراد كك و مكی، حتی اگر با لیزر خال آنها برداشته شود، به محض تابش افتاب دوباره آن ظاهر می‌شود. خال‌های قهوه‌ای معروف به لكه‌های سنی نیز حاصل آفتاب‌‌اند.

وی با تاكید بر اینكه هرگونه دست‌كاری خال‌ها به دست افراد غیرمتخصص ممنوع است تشریح كرد: هر خالی كه برمی‌داریم، حتی اگر از خوش خیم بودن آن مطمئن باشیم، به آسیب شناسی تحویل می‌دهیم. خال باید به صورت عمقی و از ریشه كنده شود، بنابراین دستكاری خال‎ها ممكن است سبب رویش بزرگتر آن شود‌.

فرهی در پاسخ به این سوال كه اگر مادران باردار هنگام خورشید گرفتگی به بدنشان دست بزنند، سبب ایجاد لك روی جنین می‌شود، عنوان كرد: علم در این باره می‌گوید كه این لكه‌ها ضایعات عروقی‌اند و ربطی به اتفاقات نجومی ندارند. ایشان دربارۀ ملانین‌ها گفت: ملانین‌ها مسئول رنگ پوست، ابرو، چشم و موهای ما هستند و سفید شدن موها به این معناست كه ملانین‌ها از بین رفته اند. وی ادامه داد: معمولا خال‌ها الگوهای وارثتی دارند. برخی از خانواده‌ها، خال‌های زیادی دارند كه باید به آن توجه ویژه‌ای كرد، چون ممكن است عامل خطر باشند. همچنین باید خال‌هایی كه تغییر شكل می‌دهند و خونریزی می‌كنند، حتما رسیدگی و مورد بررسی قرار گیرند. دست‌كاری كردن خال و زگیل صد در صد اشتباه است.

فرهی با اشاره به اینكه انواع خال‌ها بررسی می‌شود بیان كرد: هرخالی باید برای تشخیص اینكه زمینۀ سرطانی دارد یا خیر، بررسی شود. سرطان ناشی از خال‌ها یكی از كشنده ترین‌ سرطان‌هاست، بنابراین خون‌ریزی، تغییر شكل و زیاد شدن خال‌ها بسیار مهم است و باید مورد بررسی قرار گیرند.

متخصص پوست و مو گفت بهتر است تا خال‌های مناطق چین‌دار بدن از جمله كشالۀ ران و كمر و صورت به ویژه روی صورت كه هنگام اصلاح نیز مورد ضربه قرار می‌گیرند، برداشته شود، اما الزامی برای این كار وجود ندارد. وی افزود: خال همانند یك ستون است و ساختار مستحكمی دارد. این ستون از پایین‌ترین سطح پوست بالا می‌آید و ما فقط لایۀ بالا را می‌بینیم، بنابراین با نخ بستن و گذاشتن روغن مورچه نمی‌توان آنها را برداشت.

فرهی در پایان با تاكید به اینكه نمی‌توان از ‌بروز خال‌های مادرزادی جلوگیری كرد تصریح كرد: استفاده از كرم ضدآفتاب از ایجاد خال‌های قهوه‌ای ناشی از آفتاب جلو‌گیری می‌كند. تنها راه چاره برای لكه های ناشی از سن استفاده از این كرم است. وجود خال‌ها اصلا ایراد نیست و جزو ساختار بدن افراد محسوب می‌شود.

این برنامۀ رادیویی را سیاوش صفاریان‌پور اجرا می‌كند و تهیه كنندۀ آن شایان بهلولی و سردبیرش احسان مهرجوست و كار روابط عمومی آن را عطیه محسنی انجام می‌دهد.

دسترسی سریع
رادیوم