امیر ساداتموسوی كه در قاره افریقا به سر میبرد در گفت و گو با سیاوش صفاریانپور در رادیوم حرفهای شنیدنی مطرح كرد.
امیر ساداتموسوی در گفت و گو با برنامۀ رادیوم رادیو جوان دربارۀ تاریخچۀ رصدخانۀ در ایران اظهار داشت: اولین باری كه در ایران فردی با تلسكوپ آسمان را رصد كرد، به دوران صفویه باز میگردد. این شخص مسیحیِ، مبلغ بوده كه همراه خود تلسكوپ داشته است. تلسكوپهای موجود در آن دوران بسیار ساده و كوچك بوده و كارایی آن به مشاهده كردن اقمار مشتری محدود میشده است.
وی ادامه داد: در دورۀ قاجار و هنگام پادشاهی فتحعلیشاه چند تلسكوپ دیگر وارد ایران شد كه هم اكنون یكی از آنها در كاخ گلستان نگهداری میشود. از این تلسكوپها به صورت انفرادی استفاده میشده است تا جذابیتهای آسمان به پادشاه نشان داده شود.
ساداتموسوی با اشاره به اینكه در دوران پادشاهی ناصرالدین شاه به این موضوع نگاه جدیتری میشود بیان كرد: نجم الدوله، منجم دربار ناصرالدین شاه، تلسكوپ شخصی داشته است و با پادشاه بارش شهابی و دنبالهدارها را رصد میكردند. ناصرالدین شاه در این هنگام سوالاتی را میپرسیده است و نجم الدوله رسالههایی در پاسخ به این سوالات نوشته است.
وی دربارۀ وضعیت رصدخانهها در افریقا تشریح كرد: در مناطق شرقی افریقا از جمله اتیوپی، كنیا، سومالی و اوگاندا تنها یك رصد خانه در كشور اتیوپی وجود دارد كه دو تلسكوپ یك متری در آن قرار دارد.
سادات موسوی در پایان تصریح كرد: خط استوا از كشور كنیا و اوگاندا عبور میكند و این امر موقعیت ممتازی برای رصد كردن این مناطق ایجاد كرده است. عرض جغرافیایی اتیوپی نیز 9 درجه است و در واقع امكان رصد كردن بسیاری از اجرام موجود در نیم كره جنوبی وجود دارد.