گزیدهای از پرونده ویژه رادیوم، روز 11 بهمن.
گفتگو با خانم مهری اثنی عشری مدیر ملی طرح حفاظت از تالابهای ایران به مناسبت روز جهانی تالابها.
برای درك اهمیت تالابها اول از همه باید بفهمیم به چه چیزی تالاب میگویند یا اصلا تفاوت تالاب با دریاچه یا مرداب در چیست؟!
بهترین تعریفی كه برای تالابها میتوان داشت تعریفی است كه در كنوانسیون رامسر نوشته شده است، در این تعریف تالاب به پهنه آبی گفته میشود كه حداقل 6 ماه از سال آب داشته باشد و عمق آن در هنگام مد از 6 متر تجاوز نكند.
گاها در زبان فارسی به تالابها، مرداب یا باتلاق نیز گفته میشود ولی تعریف علمی آن تالاب است.
اما در حال حاضر چالش ما حفظ تالابهای كشور است. شاید در امروز متوجه اهمیت تالابها در زندگی روزمره خود نباشیم، یا شاید اولویت ما در زندگی روزمره چیز دیگری باشد، ولی باید به اهمیت وجود این تالابها پی ببریم.
وقتی یك تالاب خشك میشود علاوه بر آسیبی كه به سكونتگاههای اطراف آن منطقه زده میشود و همچنین تخریب زیستگاه حیوانات، تا صدها كیلومتر آن طرفتر نیز از این خشك شدن ضربه میخورند. كافی است به طوفانهای شنی كه در چند سال گذشته كره زمین را فرا گرفته دقت كنید. این از بین رفتن تالابها است كه باعث خشك و لم یزرع شدن خاك اطراف میشود تا در نتیجه علاوه بر نابود شدن كشاورزی، پدیدهای مثل طوفان شن شكل بگیرد.
اگر به كنوانسیون رامسر نگاه كنیم با 2503 تالاب ثبت شده در این كنوانسیون مواجه میشویم كه از بین آنها 25 تالاب متعلق به كشور عزیز ما ایران است.
حال در نظر بگیرید كه از سال 1970 میلادی تا به امروز حدود 35 درصد از تالابهای كره زمین از بین رفتهاند. اینجاست كه به اهمیت حفظ و نگهداری از تالابها پی میبریم.
در آخر باید گفت كه هر ساله در روز 13 بهمن یا همان روز جهانی تالابها، در سراسر جهان مراسمی جهت گرامیداشت سالروز به ثبت رسیدن كنوانسیون رامسر برگزار میشود. دبیرخانه این كنوانسیون هر ساله یك شعار كلی برای این روز اعلام میكند و امسال تاكید آنها روی درهم تنیدگی زندگی انسانها و تالابها بود. جایی كه باید در نظر گرفت وجود تالابها تاثیر بسیار زیادی در رفاه زندگی انسانها دارد.