رادیوم شنبه تا چهارشنبه از ساعت 9:00 به مدت 60 دقیقه

شهر هوشمند و تعریف آن

گزیده ای از پرونده ویژه رادیوم، 2 آبان.
گفتگو با دكتر فریناز مقتدری متخصص شهرسازی در رابطه با شهرهای هوشمند

1402/08/02
|
20:55
|

تعریف شهر هوشمند از دید یك متخصص چیست؟! اصلا اگر بخواهیم شهر هوشمندی نام ببریم آن شهر چه شهری است؟!
اصفهان 200 سال پیش، یزد، بوشهر یا خیلی از شهرهای جنوبی جزو شهرهایی بودند كه در زمان خود از بهترین و به روز ترین تكنولوژی ها برخوردار بودند. این تكنولوژی ها طوری بودند كه هم كاملا در خدمت انسان بودند و هم آسیب زننده برای محیط زیست یا دیگر جانداران نبودند. استفاده درست از آب، مدیریت پسماند یا حتی استفاده از انرژی های پاك جزو المان های شهرهایی مثل اصفهان دویست سال پیش بودند، برای نمونه به گنبدهایی نگاه كنید كه در آن زمان ساخته شده اند، در معماری این گنبدها از به روز ترین تكنولوژی ها استفاده شده است.
آیا در حال حاضر شهری كه از به روزترین امكانات استفاده كند شهر هوشمند محسوب می شود؟!
هر شهری می تواند از بهترین و به روز ترین تكنولوژی ها استفاده كند ولی بازهم هوشمند نباشد، مثلا شهری را تجسم كنید كه در آن خودروهای خودران حضور داشته باشند، آیا حتما این شهر هوشمند است؟! خیر، در شهر هوشمند امكانات در خدمت انسان قرار دارد ولی به شكلی كه این امكانات كاملا سازگار با محیط پیرامون انسان باشد.
امروز در دنیا شهر هوشمند وجود دارد؟!
شهرهای بسیاری وجود دارند كه در راستای هوشمندی قدم برداشته اند اما هنوز شهری وجود ندارد كه بتواند ادعای هوشمندی داشته باشد. برای مثال شهر مونیخ در آلمان با تمركز بر روی استفاده از سوخت های پاك توانسته 80 درصد استفاده از سوخت فسیلی در شهر را كاهش دهد.
تهران در چه جایگاهی از هوشمندسازی قرار دارد؟!
تهران امكانات و زیرساخت بسیار زیادی دارد، متاسفانه یا خوشبختانه در حال حاضر ما از لحاظ تكنولوژی عقب تر از دنیا نیستیم، ولی مسئله اصلی مدیریت و همسو بودن استفاده از آن هاست. ما توانایی این را داریم كه استفاده از سوخت فسیلی را كم كنیم، یا حتی می توانیم پسماند تولیدی را مدیریت كنیم، ولی تمام این ها مستلزم وجود دو پیش نیاز است، شهروندی كه در راستای هوشمندسازی حركت كند و مدیریت هوشمند.
باید در نظر بگیریم كه در مسئله هوشمندسازی فقط با مشكلاتی مثل ترافیك، آلودگی هوا، مدیریت پسماند و ... طرف نیستیم، هوشمندسازی مقوله بسیار مفصلی است كه باید همه ابعاد آن در نظر گرفته شود. همچنین باید در نظر گرفت كه هوشمندسازی در هر شهر به گونه ای متفاوت انجام می شود، نیازهای هر شهر متفاوت نسبت به شهر دیگری است و برای رسیدن به شهر هوشمند باید تمام ابعاد را بررسی كرد. برای رسیدن به یك شهر پایدار نیاز است كه نیازهای مردم، مدیریت، محیط زیست و ... بررسی شود تا در نهایت انسان در محیطی مناسب به زندگی خود ادامه دهد.

دسترسی سریع
رادیوم