در برنامۀ رادیوم همراه با سارا ثالثی، متخصص فناوری، دربارۀ قحطی و گرسنگی بر اثر كمبود غذا در جهان صحبت كردیم.
مهمان برنامه، سارا ثالثی، پروندۀ ویژۀ رادیوم را بررسی كرد و برای شروع گفت: غذا برای همۀ انسانهای كرۀ زمین كافی نیست و این سه دلیل دارد. دلیل اول رشد جمعیت بر اثر بالا رفتن سطح بهداشت عمومی و رواج شهرنشینی است. مورد بعدی كاهش منابع آب و فقیر شدن خاك برای كشاورزی است و در نهایت دلیل اصلی این است كه ما محصولی كلیدی مثل گندم را سالهاست اهلی كردهایم و این كار به ضرر گیاه است، زیرا تنوع آن كم و در نتیجه بسیار آسیب پذیر شده است. در مقابل علفهای هرز و آفتها بسیار قوی شدهاند.
وی در ادامه از دو منظر راه حلهای موجود را بررسی كرد. یك راه حل مشخص این است كه از این سیاره به سیارۀ دیگری مثل مریخ كوچ كنیم كه این روش بسیار سخت و پرهزینه است. در آن سمت ماجرا مهندسان ژنتیك راه حلی بسیار ساده و امتحان شدهای ارائه میدهند و آن این است كه گیاهی مطلوب تولید كنیم.
در دهۀ 1940 در مركز تحقیقات گندم مكزیك، گروهی از دانشمندان به سرپرستی دكتر نورمن بورلاگ به روی گندم و تولید گندمی مطلوب كار میكردند. بعد از گذشت 10 سال گندمی تولید شد كه قد بلندی نداشت تا بر اثر وزش باد بریزد، اما در عوض تعداد دانههای گندم بیشتر شد. به این صورت گندمی با عنوان گندمهای پا كوتاه تولید شد.
سارا ثالثی برای بیان تاثیر مثبت و اثرگذار تولید این گندمها، به قحطی دهۀ 1960 كه دامان هند و پاكستان را گرفته بود اشاره كرد و ادامه داد: در همان سالها دكتر نورمن بورلاگ، رئیس برنامۀ اصلاح بینالمللی گندم بود و استفاده از این گندم را به این كشورها پیشنهاد كرد و متاسفانه با مقاومت مردم در برابر استفاده از این بذرها به جای بذرها و روش ستنی روبهرو شد. بعد از گذشت یك سال به دلیل گرسنگی، مردم در برابر این پیشنهاد سرخم كردند و به كشت بذرهای گندم پا كوتاه روی آوردند. نتیجه حیرتآور بود. ارقام تولید اولیۀ گندم پا كوتاه از ارقام كل تولید گندم در هند بیشتر بود و جالبتر اینكه نرخ تولید گندم از رشد جمعیت پیشی گرفت؛ به طوری كه این دو كشور كه روزی وارد كنندۀ گندم بودند به صادر كنندۀ این محصول تبدیل شدند.
وی تاكید كرد این را در نظر بگیرید كه این گندمها دستكاری ژنتیك نشده بودند و روش طبیعی انتقال ژن به بهبود آن كمك كرده بود. به این صورت كه دانۀ گندمهایی را كه قد بلندی داشتند اما بذرشان قوی بود، با دانههایی كه محصولشان گندمهای كوتاه قد بود به اصطلاح پیوند دادند و در نتیجه گندمی تولید كردند كه بذر مقوی و قد كوتاه دارد. شایان ذكر است كه بگویم تا كنون هیچ مقالهای دال بر مضر بودن محصولات اصلاح شده منتشر نشده است. كمترین سودی كه این محصولات به ما میرسانند این است كه دیگر لازم نیست از آفتكشها و سمها استفاده كنیم.
سردبیر این برنامه احسان مهرجو، مجری سیاوش صفاریانپور و تهیه كنندۀ آن شایان بهلولی بود.