مریم فقیهی، روزنامه نگار علمی، امروز در پروندۀ ویژۀ رادیوم دربارۀ دست ساز بودن یا نبودن كرونا ویروس صحبت كرد و به دنبال رد آن در آزمایشگاههای چین گشت.
مریم فقیهی گفت در ابتدای خرداد ماه خبری از آزمایشگاه ویروسشناسی ووهان چین (WIV) آمد كه در آبان ماه سال 98 سه نفر با علائمی شبیه به كرونا ویروس مانند مشكلات حاد تنفسی، به بیمارستان مراجعه میكنند و در نهایت با بهبود كامل مرخص میشوند. آنتونی فائوچی، مشاور ارشد پزشكی بایدن، بعد از انتشار این خبر، از دولت چین سوابق پزشكی این سه نفر را برای تحقیق و بررسی بیشتر میخواهد؛ اما چین امتناع میكند و میگوید از آنها آزمایش آنتیبادی گرفته شده و نتیجه منفی بوده و در پاسخ به درخواستهای امریكا گفته است: به دنبال نشانههای كرونا در آزمایشگاههای خودتان باشید.
وی در ادامه با بیان اینكه با شرایط به وجود آمده مجبوریم با دركنار هم گذاشتن نشانهها به دنبال جواب صحیح باشیم، یك مورد دیگر از ابتلا را قبل از همهگیری توضیح داد. آزمایشگاه ووهان چین، سالهای زیادی است كه به روی كرونا ویروسها تحقیق میكند، اما این دلیل كافیای برای این نتیجهگیری نیست. اما اینكه سال 2012، شش معدنچی با نشانههای ویروس كرونا به بیمارستان میروند و سه تن از آنها فوت میكنند جای تامل دارد. داستان از این قرار بوده است كه این 6 معدنچی وارد یك معدن مسی میشوند كه مملو از فضولات خفاش بوده؛ بعد از دو هفته آنها با علائمی مثل مشكلات حاد تنفسی، تب و سرفۀ شدید به بیمارستان مراجعه میكنند و فقط سهتای آنها بهبود پیدا میكنند و سه نفر دیگر از دنیا میروند. آنقدر این مورد خاص بوده كه یك دانشجوی پزشكی برای پایان نامۀ دكترای خود روی این مبتلایان شروع به تحقیق میكند. نكتۀ جالب توجه این است كه چین باز هم از در اختیار قرار دادن سوابق پزشكی این 6 نفر سرباز میزند. نكتۀ عجیب بعدی این است كه یكی از خبرنگاران والاستریت ژورنال، با دوچرخه به سمت این معدن راهی میشود و مشاهده میكند كه این معدن و تمامی مسیرهای اطرافش با تدابیر امنیتی زیاد مراقبت میشود و در جای جای مسیر دوربین مدار بسته كار گذاشته شده است. او با زحمت از محوطه عكس میگیرد، اما خیلی سریع توسط پلیس دستگیر و به مدت 5 ساعت بازجویی میشود و در آخر هم عكس گرفته شده را از تلفن همراهش پاك میكنند. از این معدن هیچ عكسی در فضای مجازی وجود ندارد.
خیلی وقت پیش آقای دیوید بالیمور، زیستشناس و نوبلیست، اعلام كرد بود این ویروس دستساز است و جهشی درش رخ داده كه طبیعی نیست و در كرونا ویروسهای قبلی وجود نداشته است. روزنامه نگار برنامۀ رادیوم، با بیان اینكه اساس هستی بر تغییر است و جهش لزوما به معنای قوی یا ضعیف شدن نیست ادامه داد: منظور از جهش، تغییر ماهیت است.
ما میدانیم كه ویروس كرونا به شكل تاجی است كه روی آن بخشی وجود دارد كه كاری شبیه سوزن انجام میدهد. بدین معنا كه ویروس توسط این بخش، سلول فرد مبتلا را سوراخ میكند و وارد آن میشود. به این بخش شكاف فورین میگویند.
حالا بیایید ادعای آقای بولتیمر را بررسی و تحلیل كنیم. شایان ذكر است كه بدانیم طبیعت خودش خوب میداند در مواقع گوناگون چه چیز را تولید كند یا تغییر دهد. مثلا خفاش، پرنده و پشهها را در نظر بگیرید. خفاش تنها پستانداری است كه پرواز میكند یا بعضی بندپایان مانند پشه نیز این قابلیت را دارند، اما هیچكدام پرنده نیستند و تنها شباهتشان همین توانایی پرواز است. این تعریف تكامل همگرا در طبیعیت است. به عبارت دیگر یعنی صفتی مشترك در موجودات بیربط ایجاد میشود، صرفا چون این صفت برای بقا بسیار كارآمد است. پس با این اطلاعات، وجود شكاف فورین در كرونا ویروس مورد نظر، خیلی هم دور از انتظار نیست، چون ویروسها نیز برای بقا به تكامل و جهش نیاز دارند. گذشته از اینها بررسیهای جدید نشان میدهد كه این شكاف فورین، روی بعضی از كرونا ویروسهای دیگر نیز وجود داشته است و فقط در جهش جدید، قدرت سرایت آن بیشتر شده یا به زبان ساده سوزنش تیزتر شده است.
مریم فقیهی در پایان پروندۀ ویژه با اشاره به اینكه با همۀ این مدارك و شواهد، نمیتوانیم به طور قطعی بگوییم كرونا ویروس ساختۀ دست بشر است هشدار داد: این ویروس شاید ساختۀ دست بشر نباشد، اما قطعا ساختۀ سبك زندگی انسانهاست. در طول تاریخ بارها شاهد این دست اتفاقها بودهایم. با بالا بودن تراكم جمعیت و افزایش آن، با حجم زیاد استرس كاری و در نتیجه كاهش قدرت دستگاه ایمنی بدن مطمئن باشید در آیندهای نزدیك، باز هم شاهد همهگیری دیگری خواهیم بود. این ماجرا آنقدر ادامه خواهد داشت تا ما سبك زندگی درست را پیدا و به آن عمل كنیم.