رادیوم شنبه تا چهارشنبه از ساعت 9:00 به مدت 60 دقیقه

اهدای خون، اهدای زندگی

دكتر كیانا فرهی، مهمان برنامۀ رادیوم، دربارۀ اهدای خون در پروندۀ ویژه صحبت كرد.

1400/03/25
|
10:21
|

كیانا فرهی با جواب به این سوال كه چه افرادی می‌توانند اهدای خون انجام دهند، بحث را آغاز كرد و گفت: بهتر است بگوییم چه افرادی نمی‌توانند خون اهدا كنند. كسانی كه مبتلا به بیماری‌هایی باشند كه از راه خون انتقال می‌یابد، مثل هپاتیت c، مالاریا، سِفلیس و كسانی كه به هر نوع آلودگی در خون دچارند، كسانی كه اعتیاد تزریقی دارند، و آنها كه تتو یا خال‌كوبی، پیرسینگ، میكروبلِیدیگ انجام داده‌اند، (البته قبلا محدودیت‌های خیلی سخت‌تری بود مثل اینكه این دسته از افراد نمی‌توانستند تا آخر عمر خون اهدا كنند، اما الان، با گذشت یك سال، می‌توانند انتقال خون انجام دهند.)، كسانی كه بیماری حاد دارند و خانم‌های باردار بهتر است انتقال خون انجام ندهند. كسانی كه وزن بسیار كمی دارند، یعنی شاخص تودۀ بدنیشان كمتر از 18 یا 17 باشد، زیر 18 ساله ها و افراد بالای 65 سال هم نباید خون اهدا كنند. در كل بهتر است در سلامت كامل باشیم و عمل جراحی انجام نداده باشیم و حتی قرار نباشد جراحی بكنیم. شایان ذكر است كه حتی از زمان تزریق بوتاكس و ژل هم باید بین 1 تا 6 ماه بگذرد زیرا كه ممكن است تاثیر منفی داشته باشد.

كیانا فرهی در ادامه به تشریح این افسانه پرداخت كه آیا تزریق خون جوان به سالمند، ممكن است او را جوان كند، با قطعیت پاسخ داد: اصلا اینطور نیست، بدن همۀ ما، اعم از افراد پیر، جوان و بچه‌ها، همگی سلول‌های خونی 90 روزه دارد كه بعد از تولد یك سلول رفته رفته این سلول پیر و در بدن ما در عرض 90 روز از بین خواهد رفت. پس همۀ ما سلول‌های جوان داریم و نیازی نیست كه برای جوان ماندن از خون جوانان استفاده كنیم. داستان معروفی دربارۀ ملكۀ افسانه‌ای فرانسه، بلادی‌مری یا مری خون‌آشام، وجود دارد كه وی بر این باور بوده كه با استحمام در خون جوانان، جوان خواهد ماند.

مهمان برنامه در ادامه تذكر داد كه اگر به كسی خون اضافه تزریق كنند، آن خون دفع می‌شود. چون بدن ما به حجم مشخصی از خون نیاز دارد و این آهن اضافی را دفع می‌كند. مثل اینكه شما یك بطری 5 لیتری داشته باشید و بخواهید كه 20 لیتر آب داخلش بریزید، آب اضافه سرریز خواهدشد. در نظر داشته باشید، دریافت مكرر خون هم باعث تجمع آهن در بدن می‌شود و مشكلاتی در افرادی كه به تالاسمی خون دچارند ایجاد می‌كند.

در بخش دوم پروندۀ ویژه با كیانا فرهی به سراغ گروه‌های خونی و رابطۀ گروه خونی با مصونیت از بیماری‌ها رفتیم. وی با تاكید به نكته كه گروه‌های خونی در اینكه كسی ایمن باشد یا نباشد، حتی در بیماری‌هایی مثل مالاریا كه عامل بیماری‌زا اختصاصا میاد و به عامل خونی متصل می‌شود، تاثیری ندارد، افزود: در این باره تحقیقات گستردۀ بسیاری انحام گرفته، ولی نقش گروه‌های خونی خیلی كمتر از آن است كه كسی بخواهد در برابر این بیماری ایمن باشه یا نباشد.

آخرین سوال ما از كیانا فرهی این بود كه آیا حجامت بهتر از اهدای خون است. وی نیز پاسخ داد كه به هیچ‌عنوان حجامت بهتر از اهدای خون نیست. حجامت دستورهای بسیار محدودی دارد و هر كسی نمی‌تواند انجام دهد. طبق كتاب‌های طب سنتی، حتی خیلی از حجامت‌هایی كه در حال حاضر انجام می‌شود، غیر اصولی و غیربهداشتی است. در اهدای خون فقط بحث گرفتن خون نیست و در این عمل از فرآورده‌های خون مثل پلاكت‌ها استفاده می‌شود. زالو درمانی هم مثل دور ریختن خون است. این نكته قابل تامل است و بهتر است بدانیم كه ما در بدن اصلا تعریفی با عنوان خون كثیف و تمیز نداریم و همگی یك نوع سلول خونی 90 روزه داریم كه در بدن گردش می‌كنند و در پایان هم از طریق طهال از بین می رود و جمع‌آوری می‌شود.

در پایان هم لازم می‌دانم چند نكته را بیان كنم. از دیگر مسائل حجامت، ترمیم زخم‌هاست. در صورتی كه برای اهدای خون در سازمان از سرنگ‌های بسیار ظریفی استفاده می‌شود كه زخمی ایجاد نمی‌كنند. كسانی كه خون دریافت می‌كنند اطمینان داشته باشند كه همۀ خون‌ها تصفیه شده‌اند و موارد آلودگی نداریم كسانی هم كه تا 6 ماه بعد از اهدای خون متوجه بیماری خاصی شدند، بنا به حس مسئولیت، حتما به پایگاهی كه خون اهدا كرده‌اند اطلاع بدهند.

سردبیر برنامۀ رادیوم احسان مهرجو، مجری سیاوش صفاریان‌پور و تهیه كنندۀ آن شایان بهلولی است.

دسترسی سریع
رادیوم